EM-feberen raser, og fodboldsangene topper hitlisterne: 'Den er blevet en nationalmelodi'

Gulddreng og 'Re-Sepp-Ten' topper de danske hitlister forud for EM-semifinalen.

Kunstneren Gulddreng, hvis rigtige navn er Malte Ebert, topper lige nu hitlisterne med EM-sangen 'Helt sikker'. (© Universal Music)

Fodboldfeberen i Kongeriget Danmark raser for alvor, efter at Danmark lørdag spillede sig i EM-semifinalen, hvor næste modstander er England på det mytiske stadion, Wembley.

Og det er ikke kun mængden af mennesker i rød-hvide trøjer på gader og stræder, der afslører, at danskerne er akut ramt af kærlighed til Simon Kjær og co.

Det kan også aflæses på hitlisterne, hvor danske fodboldsange lige nu ligger helt i top.

Måske har du eksempelvis skrålet med på dette omkvæd:

"Jeg kan mærke, Danmark vinder EM, sejren er så tæt på, vi kan se den, og mon ik' vi også vinder VM, det jeg helt sikker på."

Eller måske har du skrålet med på denne udødelige 80'er-klassiker?

"Vi er røde, vi er hvide. Vi står sammen side om side."

Ovenstående fællessange er naturligvis Gulddrengs EM-hit 'Helt sikker' og klassikeren 'Re-Sepp-Ten', som lige nu topper Spotity-hitlisten 'Top 50 - Denmark', som indeholder de mest spillede sange på dansk jord hos musiktjenesten lige nu.

Lyt til Gulddrengs EM-hit 'Helt sikker', mens du læser videre.

0:00

Men de er langt fra de eneste fodboldsange, der ligger i toppen af hitlisten.

Her finder man også Rocazinos 'En for alle', Søren Poppe og Sofie Lassen-Kahlkes 'Danmarks drenge' og den officielle danske EM-sang 'Danmarks Dynamite', som Alphabeat står bag.

Gulddreng rammer den danske humor

Ifølge Katrine Muff Enevoldsen, der er komponist, sanger og fællessangsentusiast, er den åbenlyse årsag til fodboldsangenes popularitet den store fællesskabsfølelse, som fodboldlandsholdets sejre har givet os.

- Vi bruger sange til at sætte streg under fællesskaber. Og det er der meget af i øjeblikket, siger hun og uddyber:

- De mest populære fodboldsange har lige dele kampgejstenergi og fejring i sig. Og det gør, at de kan bruges i flere forskellige sammenhæng.

Katrine Muff Enevoldsen er ikke overrasket over, at det er Gulddrengs 'Helt sikker', der lige nu topper hitlisterne. For ifølge sangeren og komponisten rammer Gulddreng den danske humor "lige i røven".

- Er der noget, vi godt kan lide i Danmark, er det humor og at vinde i fodbold. Gulddreng gør sig meget i ordspil, og når han for eksempel synger: "De sagde, det var Ebbe Sandt (ordspil på Ebbe Sand, der er tidligere landsholdsangriber)", så jubler vi.

- Gulddreng er i sig selv et sjovt koncept. Det er en persona og en gimmick, og derfor kan han også påtage sig det storhedsvanvid, det er at sige, at "den er helt sikker". Det er så sjovt, men nu er det måske også en lille smule sandt. Og det gør det lige pludseligt meget spændende, siger Katrine Muff Enevoldsen.

'Det er blevet en nationalmelodi'

Nummer to på Spotity-hitlisten 'Top 50 - Denmark' er VM-sangen 'Re-Sepp-Ten', der er helt tilbage fra 1986.

Selvom sangen har flere årtier på bagen, bliver den igen og igen skrålet med på over hele landet.

Lyt til 'Re-Sepp-Ten', mens du læser videre.

0:00

Ifølge Katrine Muff Enevoldsen er det noget nær den perfekte fællessang.

- Det er blevet en nationalmelodi. Det er der ingen tvivl om. Omkvædet er på samme niveau som 'Der er et yndigt land'.

- Det er en helt vildt nem tekst, og det er den mest lålålå-venlige melodi, der overhovedet findes. Det går rent ind. Og det er også derfor, den stadig holder den dag i dag, siger hun.

Her ses fodboldlandsholdet indspille landeplagen 'Re-Sepp-Ten' i 1986, inden de tog til VM i Mexico. I midten står daværende landstræner Sepp Piontek omringet af blandt andre Michael Laudrup og Preben Elkjær. (Foto: NF © Scanpix)

Spørgsmålet er så, hvilke af dette års nye fodboldsange, der går over i historien, og som vi stadig finder frem om ti og 20 år.

Det har Katrine Muff Enevoldsen et bud på.

- Der er ikke nogen tvivl om, at dette års forboldsange vil kunne blive historiske, fordi det har været en succesfuld slutrunde.

- Folket har talt, og derfor tror jeg, at vi bedst vil kunne huske Gulddrengs 'Helt sikker' om ti og 20 år, lyder buddet fra Katrine Muff Enevoldsen.

Facebook
Twitter