En af de mest irriterende sange nogensinde? Kæmpe ørehænger fylder 20 år

Lou Begas kæmpehit 'Mambo No. 5' fejrer i dag 20 års jubilæum.

(Foto: Nicky J. Sims Grafik: Oliver Seppo Rasmussen © Nicky J. Sims / Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

- Ladies and gentlemen, this is Mambo No. 5.

Sådan lyder de første strofer af Lou Begas kæmpehit 'Mambo No. 5', der i dag fylder 20 år. Og det er ikke hvilken som helst fødselar, vi i dag kan fejre.

Sangen med det fængende omkvæd er nemlig flere gange blevet kåret til en af musikhistoriens mest irriterende sange.

I 2007 udråbte læserne af det amerikanske musikmagasin Rolling Stone 'Mambo No. 5' som den sjettemest irriterende sang nogensinde, mens musikmediet Noisey har kaldt nummeret 'en af de værste sange, der nogensinde er blevet skabt'.

Radiovært Sandie Westh er enig.

- Jeg har simpelthen altid hadet 'Mambo No. 5'. Jeg får tics, så snart der nummer kommer på, siger hun og fortsætter;

- For mig er det her en pølsemandens-mambo. Mambo kan være sindssygt fedt, men al den sensualitet og sydlandske stemning, der normalt er i en mambo, er jo pist væk i det her nummer. Det er så fladt og bøvet.

Hør - eller genhør - nummeret her:

0:00

Men irriterende eller ej, så er sangen gået hen og blevet en enorm succes for den tyske crooner Lou Bega.

Tilbage i 1999 gik sangen nummer ét i stort set hele Europa - også herhjemme - og samme år blev Lou Bega og hans kæmpehit nomineret til en Grammy Award.

- Sangen er jo mega catchy, og vi kan alle sammen genkende den, så snart vi hører de første sekunder af sangen. Det er meget få sange, der har en så genkendelig intro. Der er vi ellers ude i legendariske sange som en 'Billie Jean' med Michael Jackson, forklarer Sandie Westh.

- Og så er sangens omkvæd virkelig nemt at synge med på. Ingen kan tage fra 'Mambo No. 5', at den er sindssygt fængende, men catchy er altså ikke altid lig med godt. At en sang er en ørehænger betyder ikke nødvendigvis, at det er god musik.

Selvom den deler vandene, så hitter nummeret dog fortsat stort her 20 år efter sin debut.

I skrivende stund er 'Mambo No. 5' blevet streamet mere end 200 millioner gange på Spotify, og på Youtube har lige så mange set den tilhørende musikvideo.

Kæmpehit endte i retten

Den udgave af 'Mambo No. 5', de fleste af os kender, står Lou Bega bag, men sangens øreinficerende beat stammer faktisk helt tilbage fra 1949.

Her udgav den cubanske komponist Pérez Prado nemlig en instrumental udgave af nummeret, som Lou Bega senere samplede bider til sin poppede udgave.

Hør Pérez Prados originale 'Mambo No. 5' her:

0:00

I 2001 endte Lou Bega dog i en bitter retssag med Prados efterkommere.

Bega og hans producere havde nemlig sagsøgt familien Prado, da de ikke mente, at familien var berretiget til at modtage en del af de penge, sangen indtjente - også selvom 'Mambo No. 5' samplede bider fra Pérez Prados originale værk.

Ifølge tysk lov er samples nemlig ikke underlagt loven om ophavsrettigheder, og derfor mente Lou Bega og hans hold, at de havde krav på alle de penge, sangen tjente ind.

Efter en syv år lang kappestrid endte domstolen med at erklære 'Mambo No. 5' for at være et nyt, enkeltstående værk, tilhørende både Lou Bega og Perez Prado, og de blev begge i sidste ende fortsat krediteret for sangen.

Det anslås, at sangen i Tyskland alene blev solgt i omkring 1,7 millioner eksemplarer i den første tid efter sin udgivelse, så der har med garanti være penge at hente for begge parter.

Lever stadig højt på sin succes

'Mambo No. 5' var den dengang 23-årige Lou Begas debutsingle, og sangens enorme succes kom i den grad bag på den siciliansk-ugandisk-tyske sanger.

- Jeg levede det hårde liv som en ung, aspirerende musiker og sangskriver, der ikke havde fået mit gennembrud, og ud af det blå fik jeg pludselig bare jackpot. Jeg var konstant på turné i omkring to-tre år, og folk kender mig stadig for den sang. Det havde jeg aldrig regnet med, sagde Lou Bega i 2014 til amerikanske FOX 411.

I 2000 optrådte Lou Bega i programmet 'Musikbutikken':

I dag lever den nu 43-årige Lou Bega stadig højt på fordums suscces.

Selvom han siden 'Mambo No. 5' har udgivet en lang række singler og album, er det stadig dén sang, som de fleste husker ham for, her 20 år efter gennembruddet.

- I dag spiller jeg stadig fire-fem koncerter om året rundt omkring i verden, og det skyldes primært, at folk husker 'Mambo No. 5'. Den fylder dem med glæde, og jeg elsker også stadig den sang.

Udover at holde sin musikalske karriere i kog, så er Lou Bega også aktivt medlem i den radikale kristne bevægelse 'The Last Reformation', der tidligere i år tiltrak sig en del opmærksomhed i forbindelse med TV2-dokumentarserien 'Guds bedste børn'.

Sidste år fortalte Lou Bega om sin tro og tilknytning til Jesus 'The Life', der er produceret af den kristne bevægelse. Den kan du se en trailer for her.

Den i dag 43-årige Lou Bega lever stadig højt på fordums succes. Her ses han på scenen i Auckland i New Zealand tidligere i år. (Foto: Dave Simpson © 2019 Dave Simpson)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter