Én af verdens største sangere fylder 40: Her er 5 hits, der har gjort Beyoncé til en levende legende

Queen Bey har leveret adskillige skelsættende hits i løbet af sin tre årtier lange karriere.

Beyoncé fylder 40 år og er allerede et levende ikon. Hun begyndte at synge for 31 år siden og har siden udgivet adskillige skelsættende album og singler. (Foto: Larry Busacca/PW © Getty Images)

Som niårig begyndte hun til operaundervisning. Da hun var fyldt ti år, havde hun indspillet 50-60 sange. Og hun var stadig kun en teenager, da hun slog igennem med gruppen Destiny's Child.

Nu, den 4. september, fylder Beyoncé 40 år og fejrer samtidig 31 år i musikbranchen.

Og i de forgangne tre årtier har Beyoncé ikke kun domineret som popstjerne og inspiration for andre musikere i musikbranchen. Hun har også inspireret ved at være et forbillede for kvinder og sorte verden over.

Det fortæller Fie Neergaard, der er radiovært på P3.

- Man kan mærke, at Beyoncé har fundet sig selv i løbet af årene, og man kan man se, at hun har taget identiteten som en sort kvinde på sig. Inden for de seneste ti år har hun hævet sig op på et nyt niveau over de andre popstjerner. Hun har fået ikonstatus, siger hun.

Gennem Beyoncés lange karriere har hun udgivet fem studiealbum med Destiny's Child, et enkelt album med sin mand, Jay-Z (under det fælles kunstnernavn The Carters), og så har hun udgivet seks studiealbum som soloartist.

Og der er i den grad sket noget på de år, mener sangeren også selv.

- Jeg føler, at mange sider af den yngre, mindre udviklede Beyoncé aldrig vil kunne fucke med den kvinde, jeg er i dag, siger Beyoncé i et nyt interview.

Hun har udviklet sig fra at være den pæne, polerede barne- og teenagestjerne i pigegruppen Destiny's Child til en kæmpe, uopnåelig popstjerne som soloartist og så videre til en politisk, feministisk og dagsordensættende sanger, mener Fie Neergaard:

- Beyoncé har virkelig været en konstant leverandør af musik af høj kvalitet gennem alle årene. Hun har udviklet sig enormt i løbet af den tid. Hun har vist, at hun kan lave store ballader, være superaggressiv og vred og også være mere personlig og politisk.

I anledning af Beyoncés 40 års fødselsdag har vi bedt Fie Neergaard om at fremhæve fem skelsættende hits fra Beyoncés musikalske karriere. Dem kan du blive klogere på herunder:

1

'No, No, No Pt. 2' (1997)

Destiny's Child var en storsælgende gruppe, der blev dannet i 1997. Først bestod gruppen af Beyoncé, Kelly Rowland, LaTavia Roberson og LeToya Luckett, og senere af Beyoncé, Kelly Rowland (tv.) og Michelle Williams (th.). (Foto: KMazur © Getty Images)

- Det her er det første gennembrud, som Beyoncé får med Destiny's Child, fortæller Fie Neergaard.

Beyoncé er 16 år, da sangen 'No, No, No Pt. 2' udkommer med Wyclef Jean som feature.

Sangen slår gruppen – der dengang bestod af Beyoncé, Kelly Rowland, LaTavia Roberson og LeToya Luckett – fast som en vigtig spiller i musikkens verden. Især temaet i sangen viser sig at blive klassisk for Destiny's Child: De siger nej til fyre, der bare gerne vil have noget fra dem.

- De er stærke, uafhængige kvinder, der ikke vil finde sig i noget – heller ikke i en alder af 15-16 år, siger Fie Neergaard.

Det er også her, at verden især får øjnene op for Beyoncés talent.

- Allerede på det her tidspunkt er hun frontkvinden i Destiny's Child. Hun synger mest af gruppens medlemmer, og hun synger mest imponerende. Hun har enorm selvtillid, og hun er meget fængslende. Man har lyst til at lytte til hendes stemme – den er vild og vanvittig.

Lyt til 'No, No, No pt. 2' med Destiny's Child her:

0:00
2

'Say My Name' (1999)

Selvom Destiny's Child ikke længere udgiver musik, optrådte de sammen til Beyoncés Super Bowl Halftime Show i 2013. Ét af gruppens allerstørste hits er 'Say My Name'. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

En anden skelsættende sang, som Fie Neergaard fremhæver i Beyoncés karriere, er den ikoniske sang 'Say My Name', som Destiny's Child udgiver lige ved årtusindskiftet.

- Destiny's Child har haft mange hits, men det her er nok det største af dem. Det er en sang, som alle kender, og som var med til at slå fast, at Destiny's Child ikke bare var endnu en pigegruppe, der lavede nogle dejlige popsange. Der var noget legendarisk ved dem, siger Fie Neergaard.

Sangen er at finde på gruppens andet album, 'The Writing's on the Wall', og den stryger til tops på hitlisterne og kaster en række priser af sig – blandt andet to Grammy-priser.

- 'Say My Name' har den her genkendelige, elektroniske lyd, som man forbinder med 90'erne. Den udkommer efter deres første gennembrud og etablerer dem som kunstnere. De bliver en fast bestanddel af musikbranchen med den her sang, fortæller Fie Neergaard.

Lyt til 'Say My Name' med Destiny's Child her:

0:00
3

'Crazy in Love' (2003)

Rygterne om, at Jay-Z måske var den, som Beyoncé var "crazy in love" med svirrede, da de i 2003 udgav sangen 'Crazy in Love'. I dag er de gift, har tre børn og har både været på turné og udgivet et album sammen. (Foto: Frazer Harrison © Getty Images)

Men Beyoncé kan også selv.

Det slår hun i den grad fast med sit debutalbum 'Dangerously in Love' fra 2003. Her kan man høre sangen 'Crazy in Love', der sparker Beyoncés solokarriere i gang.

- Sangen er ikonisk. Det var Beyoncés første soloudgivelse og solohit, og det var så tydeligt, at Beyoncé også ville blive en kæmpestjerne uden de andre i Destiny's Child, lyder det fra Fie Neergaard.

Debutalbummet 'Dangerously in Love' bliver en kæmpesucces – og temaet på albummet bliver historisk. Det handler nemlig om, at Beyoncé er vildt forelsket i en mystisk fyr, og rygterne lyder på, at den mystiske fyr kunne være rapperen Jay-Z, der optræder på 'Crazy in Love'.

Resten er historie, som man siger, og i dag har parrret været gift i 13 år. Sammen har de tre børn, de har været på turné sammen og udgav i 2018 albummet 'Everything is Love'.

Og så sent som i sidste uge satte Jay-Z ord på det bedste ved at arbejde sammen med sin kone:

- Hun er super detaljeorienteret, selvfølgelig, det kan man se i hendes arbejde, sagde Jay-Z og fortsatte:

- Hun er utrolig hårdtarbejdende, super talentfuld og meget inspirerende.

Lyt til 'Crazy in Love' her:

0:00
4

'Flawless' (2013)

Beyoncé demonstrerede, hvor stor en popstjerne hun er, da hun udgav det selvbetitlede album 'Beyoncé' ud af det blå. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

På de ti år, der går mellem 'Crazy in Love' og 'Flawless', udgiver Beyoncé fire album. Hun er ikke til at komme uden om på musikscenen. Alligevel har vi ikke set noget i nærheden af det, der sker, da hun udgiver albummet 'Beyoncé' med sangen 'Flawless' i 2013.

- Traditionen med popmusik på det her tidspunkt er, at man udgiver singler, laver interviews, udgiver nye singler, og så ved man, hvornår et album udkommer, fortæller Fie Neergaard.

Men Beyoncé går imod strømmen og udgiver sit femte album, 'Beyoncé', ud af det blå. Noget, som flere musikere i dag prøver kræfter med, men som dengang var vildt og banebrydende.

- Det her siger alt muligt om Beyoncés stjernestatus, når hun kan udgive et surprise-album.

Samtidig markerer Beyoncé en helt ny tid i sin karriere. På sangen 'Flawless' kan man nemlig høre en tale af den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie med titlen 'We Should All Be Feminists'.

- Beyoncé erklærer sig feminist. Det er første gang, at hun på den måde rigtigt tager stilling. Indtil da har hun været skøn, men også meget glat, poleret og uopnåelig. Nu gav hun lidt mere af sig selv og noget, som folk konkret kunne se op til, siger Fie Neergaard.

Lyt til 'Flawless' her:

0:00
5

'Formation' (2016)

På sit album 'Lemonade' fra 2016 blev Beyoncé både mere personlig og politisk. Hun sang om utroskab og om sortes rettigheder og historie – blandt andet på sangen 'Formation'. (Foto: Larry Busacca/PW © Getty Images)

Beyoncé er blevet politisk, feministisk og upoleret – og det holder hun fast i og dyrker endnu mere på albummet 'Lemonade', der udkommer i 2016.

Hun gør det til en visuel, sammenhængende oplevelse at lytte til albummets 13 sange, fordi hun laver en hel film, der binder sangene sammen. Et smart trick i en tid, hvor albumformatet ellers er truet af streaming.

Og så slår albummet også Beyoncés ikoniske status fast: Hun behandler nemlig temaerne utroskab og afroamerikaneres historie på pladen.

- Der er mange sange, der er blevet ikoniske fra det her album. 'Hold Up', hvor hun i musikvideoen går og smadrer biler, og 'Sorry' med den ikoniske linje: "Better call Becky with the good hair", der er en reference til Jay-Z' mulige utroskab. Det handler om Beyoncé, der ikke gider mere, fortæller Fie Neergaard.

Men især sangen 'Formation' rammer bredt:

- Beyoncé tager tydeligt stilling på sangen med sine referencer til politivold mod sorte afroamerikanere. Hun har mødre til dræbte unge, sorte mænd med i musikvideoen og står på toppen af en politbil. Det er et tydeligt statement, siger Fie Neergaard og fortsætter:

- Men der er også et feministisk budskab. Kvinder skal stå sammen og uddanne sig selv, så de ved, hvad de er værd, og hvad deres muligheder er.

'Formation' og hele 'Lemonade' er tydelige eksempler på Beyoncés udvikling gennem tre årtier:

- Før havde Beyoncé den her overjordiske supermenneske-måde at være på. Men lige pludselig kunne man stå skulder ved skulder med Beyoncé og have det samme at kæmpe for, siger Fie Neergaard.

Lyt til 'Formation' her:

0:00
Facebook
Twitter