En helt unik lyd gjorde ham til verdensstjerne: Her er den syngende rapper Akon i dag

I løbet af 00'erne stod Akon for hit efter hit, men i dag går han mere op i kryptovalutaen Akoin.

(© Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Du husker muligvis 2006 som året, hvor du konstant nynnede med på 'I Wanna Love You' og weekend efter weekend rystede rumpen til lyden af 'Smack That'.

Og hvis disse sange får en klokke til at ringe, så skyldes det ene og alene verdensstjernen Akon. Med sin karakteristiske stemme sang han sig nemlig til tops på diverse musiklister op gennem 00'erne.

Men hvad blev der egentlig af den muskuløse og syngende rapper?

Akon laver faktisk stadig musik - og så har han en drøm om at bygge en helt ny by, der skal drives af den selvopfunde kryptovaluta kaldet Akoin.

Her får du hele historien om Akons vej til toppen af verdenshitlisterne og nutidens forretningseventyr.

Hør 'Smack That', mens du læser videre:

0:00

Ændrede rap-genren

Akons borgerlige navn er angiveligt intet mindre end - og hold nu fast - Aliaune Dmala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam.

For at gøre det hele lidt nemmere for alle vil vi nøjes med at omtale ham med den lidt enklere titel Akon, som også skulle blive hans kunstnernavn som musiker.

Akon blev født i USA af forældre med senegalesiske rødder. Umiddelbart skete det den 16. april 1977, hvilket altså betyder, at han i dag er 46 år. Sangeren har dog altid gjort en dyd ud af at holde sin alder hemmelig, og derfor er det svært at fastslå med sikkerhed, hvor gammel han er.

Sådan ser den (måske) 43-årige Akon ud i dag. I løbet af sin karriere har han haft hele 45 sange på Billboard Hot 100-listen. (Foto: Getty Images © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Ikke desto mindre ved man med sikkerhed, at han og familien valgte at flytte til Senegal, hvor han tilbragte sin tidlige barndom. Her voksede han op i et hjem uden elektricitet, men i stedet med masser af jazz og dans.

Da Akon rundede syv år, valgte familien så at flytte tilbage til USA, og på gaden i New Jersey stiftede han senere bekendtskab med rapmusik, der skulle blive springbrættet ind i den musikalske verden.

Og faktisk var Akon med til at ændre den hårde rap, der var populær i 90'erne. Det fortæller radiovært og musikekspert Pelle Peter Jensen.

- Indtil årtusindeskiftet var rapgenren meget hård, men Akon var nok en af de første til at putte melodi og omkvæd ind i en ghetto-fortælling. Han gjorde genren mere spiselig, siger Pelle Peter Jensen.

En stjerne var vagt til live, og snart skulle folk fra New Jersey til Vanløse skråle med på Akons fortællinger.

En unik fortælling

I 2004 udgav han sin debutplade 'Trouble', og kombinationen af den vestafrikanske stil og East Coast-beats viste sig at være opskriften på succes, fordi han adskilte sig fra de andre rappere, der hittede på det tidspunkt.

Pladen kastede hurtigt store hits af sig som 'Lonely', 'Locked up' og 'Bananza (Belly Dancer)'.

- Fordi han er vokset op i Afrika og identificerer sig som afrikaner, så blev hans fortælling mere unik. Han havde ikke travlt med hele tiden at fortælle om pistoler og gaden, og det gjorde, at man i højere grad kunne identificere sig med ham, fortæller Pelle Peter Jensen.

Hør hittet 'Lonely' her:

0:00

Akon brød altså igennem den musikalske lydmur med et brag, og allerede to år efter 'Trouble' udgav han sit næste album 'Konvicted'.

Det gik platin efter kun seks uger og indeholdt blandt andet de fornævnte kæmpe-hits 'Smack That' og 'I Wanna Love You', der blev gæstet af henholdsvis Eminem og Snoop Dogg.

Akon har gennem tiden produceret og lavet musik med store navne som Snoop Dogg, 50 Cent, Mario, Eminem, David Guetta, Gwen Stefani og Dr. Dre. (Foto: Getty Images & screenshot fra Youtube © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

'Smack That' kastede en Grammy-nominering af sig for 'Bedste rap/sang-samarbejde', og 'I Wanna Love You' skulle blive Akons første nummer ét på den ikoniske Billboard Hot 100-liste.

Det opnåede han efterfølgende endnu engang med 'Don't Matter' fra samme plade, som var hans første solonummer, der gik nummer ét.

Du kan lytte til 'I Wanna Love You' med Akon og Snoop Dogg lige her:

0:00

Men bedst som man troede, at Akon var en fejlfri maskine, der kun kunne kaste hits af sig, blev der pludselig gravet i hans fortid.

Fra forbryder til fusker

For selvom Akon igennem årene blev mere kendt for sin sang end for sin rap, har han aldrig lagt skjul på sine 'hårde dage på gaden'. Ifølge ham selv har han siddet fængslet i flere år op til den musikalske karriere begyndte, og han skulle blandt have været en del af en biltyveri-ring.

Men i 2008 påstod websitet 'The Smoking Gun', at Akon 'kun' var idømt en betinget dom for ulovlig våbenbesiddelse, og at en anklage om biltyveri blev droppet. Akon skulle altså have løjet om sin hårde fortid.

Til BBC News fejede Akon dog rygterne, om at han alligevel ikke havde siddet i fængsel, til jorden.

- Jeg ville ønske, at den 'Smoking Gun'-artikel var rigtig. Men jeg bruger situationen (fængslet) til at gøre mit liv bedre og hjælpe andre i samme position.

Akon blev hurtigt mere kendt for sin unikke sangstemme frem for sin evne til at rappe. (Foto: Getty Images & screenshot fra Youtube © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Året inden havde Akon dog med sikkerhed brudt loven. Under en koncert havde han blandt andet kastet en 15-årig fan ned fra scenen, fordi han var 'irriterende'. Akon blev senere idømt en bøde på 350 dollar og 65 timers samfundstjeneste.

Samme år dukkede videoer op, hvor Akon havde danset lige lovligt tæt med en kun 14-årig pige til en fest i Trinidad. Han måtte offentligt undskylde og mistede tre millioner dollar i en sponsoraftale.

Men på trods af ridser i lakken fortsatte succesen alligevel for den ofte smilende musiker. Han udgav i 2008 sit tredje album 'Freedom', der markerede en ny stil med en mere EDM-præget lyd. Albummet blev en succes, og nummeret 'Right Now (Na Na Na)' endte som et stort hit.

Samtidig skrev han 'Just Dance' sammen med Lady Gaga, der blev Grammy-nomineret for 'Best Dance Song', og han fandt sammen med David Guetta på hittet 'Sexy Bitch'.

Og der er en helt særlig grund til, at han formåede at holde fast i succesen, mener Pelle Peter Jensen. Akon kunne nemlig brede sig over flere genrer.

- Han havde en unik sangstemme, og så snart du hørte den, så vidste du, at det var Akon. Det gjorde ham mere til sanger end rapper, og det betød, at han kunne lave et nummer som 'Sexy Bitch' med David Guetta. Vi forbandt ham ikke kun med ganster-rap, så derfor kunne han også lave et ultrapoppet Crazy Daisy-nummer.

Her kan du høre 'Sexy Bitch' med David Guetta:

0:00

Fra fanyndling til forretning

De efterfølgende år lagde Akon dog en dæmper på musikkarrieren og tilbød i stedet sin hjælp til andre.

Han byggede blandt andet fodboldbaner i Nigeria, startede fonden Konfidence Foundation, der støtter underprivilegerede børn i Senegal, og oprettede firmaet Akon Lighting Africa, der har til mål at levere solenergi til 14 forskellige afrikanske lande.

Akon er blevet en repræsentant for kontinentet, mener Pelle Peter Jensen.

- Akon var på dette tidspunkt blevet Afrikas største globale popstjerne, og derfor fulgte der en masse ansvar med. Det svarer lidt til Lukas Graham eller MØ, der repræsenterer Danmark. Akon repræsenterede så bare et helt kontinent og blev derfor involveret i en masse velgørenhed, siger Pelle Peter Jensen.

Og hvis du nu skulle tro, at Akon så burde have nok mellem hænderne, så tro om igen.

I dag har han nemlig en plan om at bygge en by i Senegal, der udelukkende skal drives ved hjælp af Akons helt egen kryptovaluta kaldet Akoin. Landområdet har han såmænd fået foræret af Senegals præsident Macky Sall.

Akon synes ikke, at velgørenhedsorganisationer gør nok for Afrika. Derfor har han i dag omsat sin succes som musiker til forretning. Han har blandt andet hjulpet med at bygge fodboldbaner og producere strøm til lande i Vestafrika. (Foto: Getty Images & screenshot fra Youtube © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Akon er i dag selv overbevist om, at kryptovalutaen vil fungere som et mere stabilt betalingsmiddel, der giver borgerne mulighed for at være mindre afhængige af deres regeringer.

Men selvom Akon i dag er mere en forretningsmand end musiker, så har han ikke glemt, hvad der har gjort ham så succesfuld i første omgang: Musikken.

Han har startet sit eget pladeselskab, der hedder Akonik Productions, og i år har han desuden udgivet flere singler. Senest nummeret 'Benjamin', der er en forløber til et kommende album.

Se hvem ved, måske bliver 2020 året, hvor du igen ryster rumpen til Akon?

Her kan du høre Akons 'Benjamin':

0:00
Facebook
Twitter