Én nat for fem år siden ændrede sangeren Emma Nicolines liv for altid: 'Nu lever jeg livet for fuld kraft!'

- Det har givet mig en fornyet styrke at skrive sange om de ting, jeg har oplevet, siger Emma Nicoline.

(Foto: © Betina Garcia, dr)

Natten til den 12. marts 2016 er en dag, Emma Nicoline aldrig glemmer.

Den nat, for snart fem år siden, havde hun været i byen med en veninde. Efter en festlig aften fik de et lift hjem af en ven. "Han kører ret vildt," nåede Emma Nicoline at tænke, mens de susede gennem nattens mørke, da alting pludselig gik i stå.

Bilen havde i høj fart ramt både en taxa og en lygtepæl, der havde ramt bilen lige dér, hvor Emma Nicoline sad.

- Jeg kunne let have mistet livet den aften, fortæller Emma Nicoline, der i dag er 24 år.

Ulykken efterlod hende med livet i behold, men har sat både fysiske og mentale ar i den unge aarhusianer. I den situation ville det være let at give op. Bare sætte sig ned og sige fuck det hele. Men for Emma Nicoline blev ulykken i stedet en form for genfødsel.

- Ulykken blev et vendepunkt for mig. Jeg følte, jeg stod over for en skillevej. Jeg kunne vælge at gå tilbage til mit gamle liv med venner, der ikke var gode for mig, eller jeg kunne begynde at sætte pris på de gode ting i livet, fortæller Emma Nicoline og fortsætter:

- Jeg har haft en turbulent opvækst og været mange ting igennem, og i lang tid fokuserede jeg på alt det negative. Men efter ulykken sagde jeg til mig selv: "Helt ærligt, du kunne have været død. Nu skal du simpelthen leve livet for fuld kraft".

I dag skriver Emma Nicoline sange om de oplevelser, hun har været igennem. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Er gået all in på musikdrømmen

Og det har hun gjort lige siden.

For selvom livet længe bød på strid modvind, ser Emma Nicoline ikke længere sig selv som et offer. Hun er stolt af, hvor hun er i dag, og i stedet for at pive over livets nedture vil hun hellere inspirere andre og vise, at man kan komme ud på den anden side.

Det gør hun blandt andet gennem sin musik. Noget som hun først for nylig for alvor har dedikeret sig til.

For selvom hun altid har sunget og er vokset op i et hjem, hvor kunstnere som Prince, ABBA og Anne, Sanne og Lis strømmede ud af højtalerne, så havde Emma Nicoline aldrig for alvor givet musikken en chance.

Men da hun mødte sin nuværende samarbejdspartner, produceren Jeppe Pilgaard, opstod der noget helt specielt. Sammen har de det seneste halve år arbejdet intenst med Emma Nicolines musik og forsøgt at finde frem til hendes lydbillede, og hvem hun er som artist.

- Jeg har besluttet mig for at gå all in på musikken. Lige nu er jeg i studiet hver dag – gerne til klokken to om natten. Sidste uge var jeg samlet i studiet i 52 timer. Det er mega hårdt, men også sindssygt fedt. Jeg har aldrig rigtig oplevet, at folk sagde: "Dét er du fandeme dygtig til", men med musikken har jeg fundet noget, jeg virkelig er god til, siger hun.

De sidste mange måneder har Emma Nicoline brugt på at skrive sange. Sange, der oftest tager udgangspunkt i de oplevelser og kampe, hun selv har været igennem. Og ikke mindst det at kunne lægge fortiden bag sig.

- Det har givet mig en fornyet styrke at skrive sange om de ting, jeg har oplevet. Jeg tror egentlig altid, det har været meningen, jeg skulle lave musik - jeg skulle bare være klar til at dele mine historier og tanker. Og det er jeg nu, siger hun.

Musikalsk er Emma Nicoline inspireret af barndommens idoler som Thomas Helmig og Sanne Salomonsen, og i sine sange trækker hun stærke referencer til lyden af 80'erne.

- Jeg er selv helt vild med musikken fra den periode. Særligt teksterne i de danske sange fra den tid, der ofte er meget jordnære og "hverdagsagtige" på en ret fin måde. Og så er lyden af 80'erne jo bare for fed, siger hun med et grin.

Skal synge personlig debutsingle foran hele Danmark

Inspirationen fra årtiet, hvor håret skulle crepes, skulderpuderne ikke kunne blive store nok og stortrommen for bombastisk, fornægter sig da heller ikke på Emma Nicolines debutsingle, 'Står lige her', som netop er udkommet.

Selvom singlen - ligesom Emma Nicolines andre sange - tager udgangspunkt i hendes eget liv, er det faktisk ikke Emma Nicoline selv, der er nummerets hovedperson.

- Jeg har skrevet 'Står lige her' til en af mine gode veninder. Hun har længe kæmpet med en masse problemer, og jeg vil så gerne hjælpe hende og vise, at jeg er der for hende, men hun formår bare ikke at tage imod den hånd, jeg rækker ud, forklarer Emma Nicoline og fortsætter:

- Nogle gange kan problemerne blive så altopslugende, at man bliver blind for de folk omkring en, der gerne vil hjælpe. Med 'Står lige her' forsøger jeg at sige: "Hey, du er god nok, som du er. Sænk paraderne, for jeg står lige her, og jeg vil gerne hjælpe dig."

Hør 'Står lige her':

0:00

Emma Nicoline glæder sig til snart at kunne spille nummeret live for sin veninde – og for hele Danmark faktisk. 'Står lige her' er nemlig blandt de otte sange, der i år deltager i Dansk Melodi Grand Prix.

- Det er virkelig spændende! Sådan et program er jo en enorm platform at vise sin musik frem på, og jeg håber, min optræden kan blive et springbræt til endnu flere fede oplevelser, siger Emma Nicoline om Grand Prix-debuten.

Hendes optræden i konkurrencen betyder faktisk særligt meget for Emma Nicoline. Årets Melodi Grand Prix løber nemlig af stablen den 6. marts - blot seks dage før femårsdagen for den ulykke, der for altid ændrede hendes liv.

- Jeg bliver faktisk lidt rørt over at tænke på det. På en måde går tingene op i en højere enhed, ikke? Jeg er mega stolt over at være nået hertil, siger hun og tilføjer:

- Det bliver så vildt at kunne stå dér, få dage før datoen for min ulykke, og kunne tænke: "Prøv lige at se mig nu, efter alt jeg har været i gennem. I got this shit!".

Drømmer om at optræde med sit barndomsidol

Grand Prix-deltagelsen er dog blot første kapitel i Emma Nicolines nye musikalske eventyr.

Hun har netop underskrevet sin første pladekontrakt og har flere sange klar, som hun glæder sig til at dele med resten af verden.

- Jeg har rigtig mange drømme. Jeg drømmer om at bringe et frisk pust til den danske musikscene. At komme ud og optræde og dele min musik med andre. Og så er min store ønskedrøm, at jeg en dag får lov til at optræde sammen med Sanne Salomonsen på Smukfest. Det ville være for vildt, siger Emma Nicoline med et grin og fortsætter i en mere alvorlig tone:

- Men lige nu drømmer jeg faktisk bare om at få en besked på Instagram fra nogen, der skriver, at de har hørt min musik og føler, den har hjulpet dem på en eller anden måde. Det er derfor, jeg deler mine egne historier - i håbet om at andre kan lære noget af dem.

Du kan se Emma Nicoline optræde live med sin nye single, når Dansk Melodi Grand Prix 2021 ruller over skærmen lørdag den 6. marts klokken 20 på DR1 og DRTV.

Emma Nicoline har mange drømme for fremtiden. Én af dem er at optræde med sangeren Sanne Salomonsen, som hun har lyttet til, siden hun var barn. (Foto: © Betina Garcia, dr)