En ny generation er på vej: Her er 3 musikere, der løfter arven fra Kim Larsen

Katinka, Bisse og Rasmus Walter er nogle af de yngre kunstnere, som er vokset op med Kim Larsen og selv skriver sange på dansk - mere eller mindre inspireret af mesteren selv.

Katinka, Rasmus Walter og Bisse er alle vokset op med Kim Larsen - og har alle fundet inspiration i hans omfattende sang-katalog. Rasmus Walter kan du i øvrigt opleve til mindekoncerten for Larsen på Rådhuspladsen i København på søndag kl. 19.30. Den sendes på DR1, DR TV og P4. (Foto: © Andreas Hüttel/ Jeppe Bøje Nielsen/ Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix/DR)

Kim Larsen er ikke bare soundtracket til mange danskeres liv. Han er også en inspirationskilde for andre musikere.

Vi har talt med tre af de yngre danske sangere og sangskrivere, som alle er vokset op med tonerne af Kim Larsen - og som nu skal prøve at løfte arven fra forbilledet.

Herunder har vi fået dem hver især til at fremhæve en af deres egne sange, der har lidt Kim Larsen over sig.

På søndag kan du i øvrigt opleve én af de tre, Rasmus Walter, sammen med en række andre danske kunstnere, når der er mindekoncert for Kim Larsen på Rådhuspladsen i København. Det sendes live på DR1, DR TV og P4 fra kl. 19.30.

1

Bisse

- Det er sjældent, man ser en mand, der formår at tale til så mange mennesker, siger Bisse om Kim Larsen. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)
0:00

- Jeg vil virkelig gerne spille for fulde for sale i Jylland, men det kan jeg ikke. Jeg kan ikke få deres hjerter til at banke og åbne op. Men det kunne Kim Larsen. Min sang 'Samsung Galaxy SII Blues' godt kan ses som en moderne Kim Larsen-hymne med sin enkle guitar og de enkle vers.

- Kim Larsen er lyden af min barndom. Vi hørte hans sange i forsamlingshuset i min landsby, sange som 'Den allersidste dans' og 'Om lidt'. Han var jo på en måde schlagerkongen, og alle kunne være med.

- Jeg har ikke lyttet til ham som voksen, men nu har jeg genopdaget, hvor fantastisk en sanger, han var. På det punkt føler jeg mig godt nok sat på plads. Jeg synes tit, at hans tekster var for banale, men det gjorde ikke noget, for han havde den der vibrato, som var umiskendelig Kim Larsen’sk. Den der hæse, lidt røgede stemme var meget forførende.

- Da nyheden om hans død kom frem, tog jeg mig selv i at sidde og græde over hans sang 'Pianomand', som jeg faktisk ikke havde hørt før. Den minder lidt om 'Solen er så rød, mor' - den har i hvert fald samme barnlige måde at beskrive døden på. Det er meget rørende.

0:00
2

Katinka

- Både børn og voksne kan få noget ud af hans sange, og det er altid meget elegant, når det sker, siger Katinka Bjerregaard om Kim Larsen. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)
0:00

- Kim Larsen har betydet meget for min musikalske opdragelse. Da mine klassekammerater begyndte at høre 'Hits for Kids', hørte jeg Kim Larsen. Han var den første kunstner, jeg dyrkede selv, og jeg brugte lang tid på at lytte til hans tekster. Jeg havde alle hans cd'er frem til år 2004.

- Når man skriver popsange, vil man jo gerne lave noget, der lyder simpelt og alligevel rammer plet. Og det skal være noget, der vækker genklang. Det stræber jeg altid efter, og det var Kim Larsen god til.

- Især de to sange 'To som elsker hinanden' og 'Vil du huske mig?' betyder meget for mig. Den sidste har min mand og jeg faktisk spillet meget på det seneste. Det er så simpelt lavet, men det fungerer bare.

- Vores egen sang 'Du rejser' har et let og luftigt omkvæd, men et, som også fanger folk ind, og det har jeg meget fra Kim Larsen.

0:00
3

Rasmus Walter

- For mig startede det med Gasolin’. Min mor havde live-albummet 'Live Sådan', som vi hørte meget. Især 'Rabalderstræde' var en åbenbaring for mig, siger Rasmus Walter. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)
0:00

- Der er noget trygt over den måde, han sang på. I bund og grund er hans sange jo enkle og ligetil og vel en af grundene til, at vi alle kan spejle os i dem. En af mine favoritter er 'Om lidt'. Siden mine børn var meget små, har jeg spillet den for dem, så den betyder meget for mig.

- Tekstmæssigt har vi ikke meget til fælles. Kim Larsen var en mere direkte sangskriver, mens jeg er mere vævende. Han var lige ud af posen. Men ligesom Kim Larsen elsker jeg også en god melodi, og han var om nogen en popsangskriver. Det ser jeg også mig selv som. Så det har vi da tilfælles.

- Jeg har faktisk stjålet lidt fra ham i min sang 'Verden i stå', hvor jeg synger: 'Nu hænger vi i luften/i kredsløb/til evig tid'. Nu havde han jo ikke patent på udtrykket 'til evig tid', men det er faktisk en hilsen til hans 'Tik tik'.

- Vi lever i en underlig fragmenteret tid, hvor folk dykker ned i deres egne ting, men Kim Larsen var måske en af de sidste repræsentanter til at samle alle. Han var et fælles referencepunkt, men nu er vi sgu alene om vores eget.

0:00