En tarvelig ostesandwich til en halv million kroner?! Manden bag skandalefestival sætter viralt billede til salg

Rapperen Ja Rule, som stod bag Fyre Festival, vil sælge et billede af en ostesandwich som NFT-fil.

Ja Rule sælger nu et opslag på Twitter fra den skandaløse Fyre Festival, der endte i ét stort kaos. (© DR Grafik: Oliver Seppo)

De blevet lovet en luksusuge på en tropeø i Bahamas fyldt med kendisser, lækre sovehytter og fantastisk mad.

Men gæsterne, der i 2017 havde købt billetter til den berygtede Fyre Festival, blev i stedet mødt af våde telte, aflyste koncerter og mad, der mest af alt lignede en gammel madpakke.

Symbolet på den mildest talt mislykkede festival, der nok går over i historien som den mest katastrofale festival nogensinde, blev et billede af en lettere tarvelig, knap så delikat ostesandwich, som blev delt på Twitter.

Et tweet, der gik viralt og nu er sat til salg med en startpris på lidt over en halv million kroner. Ja, så nu kan den virale ostesandwich altså potentielt blive din - i hvert fald i en digital version - hvis du har råd.

En af arrangørerne bag - rapperen Ja Rule – har nemlig øjnet en mulighed for at tjene penge på tweetet ved at sætte det til salg som en såkaldt NFT-fil på sin egen platform Flipkick i samarbejde med fotografen Trevor DeHaas, som dengang stod bag det virale ostesandwich-tweet.

På hjemmesiden kaldes tweetet og billedet for "Meme. Et kulturelt fænomen, der samler generationer. Oste-sandwich" - men for det utrænede øje ligner det nok mest af alt... ja, et billede af to skiver tørt brød med billige osteskiver og et par salatblade.

Hvis du nu undrer dig over, hvordan Ja Rule og Trevor DeHaas overhovedet kan sælge et tweet, og ikke mindst hvordan det kan koste en mindre formue, så hæng på.

NFT-filer sælges for millioner

NFT står for Non-Fungible Token og kaldes også for krypto-kunst. Når noget er fungible, betyder det, at det ikke er unikt og derfor kan erstattes med noget andet. Penge er eksempelvis fungible, fordi én 100-kroneseddel har samme værdi som en anden 100-kroneseddel.

Men disse Non-Fungible Tokens har vist sig at være mange penge værd på nettet. Rigtig mange.

Den amerikanske kunstner Beeple solgte for eksempel sit digitale kunstværk 'Everydays: The First 5000 Days' for intet mindre end 430 millioner kroner i marts, mens også kunstneren bag den ikoniske gif-kat 'Nyan Cat' har solgt værket som NFT-kunst for 3,7 millioner kroner.

Også i musikbranchen er mange begyndt at udnytte potentialet i at sælge musik og videoer som NFT-filer.

Blandt andet solgte musikeren Grimes ti korte videoer for i alt seks millioner dollar, eller 37 millioner danske kroner, på en enkelt dag i starten af marts, og bandet Kings of Leon har for nylig tjent over 12 millioner kroner på at sælge deres nyeste album som NFT-filer.

Men hvorfor ser vi så mange eksempler på dette netop nu?

Fyre Festival skulle være den mest luksuriøse musikfestival, verden nogensinde havde set. I stedet endte det i totalt kaos, og skandalen fik masser af omtale. Nu har rapperen Ja Rule tilsyneladende fået øjnene op for, at hypen omkring den mislykkede festival kan blive en god forretning. (© DR Grafik: Oliver Seppo)

Ifølge Esben Hardenberg, som er journalist på tech-podcasten 'Kortsluttet', skyldes det voksende salg af NFT-filer som kunst først og fremmest, at man først nu har kunnet forhandle digital kunst på en sikker måde.

- Tidligere har man ikke kunnet bevise, at en fil er din, men det kan man nu takket være blockchain-teknologi, der gør det muligt at eje et digitalt værk og følge det på nettet, siger han.

Blockchain-teknologien er en slags offentlig database over transaktioner mellem mennesker. Historikken for alle transaktioner er "låst af" i blokke, der kædes sammen af et netværk af computere. På den måde er der altid styr på, hvem der har overført hvad og hvornår. Det betyder, at ingen kan fuske med transaktioner, uden at hele systemet opdager det.

Med den nye teknologi er NFT-kunst også blevet gjort mere tilgængelig.

- Det er blevet nemmere at lave NFT-handler, fordi der er kommet flere platforme, hvor det kan sælges gennem. Så kan man også betale med sin kryptovaluta gennem tjenester som Paypal, der er meget udbredt i store dele af verden, fortæller Esben Hardenberg.

Billy McFarland (billedet), medarrangør af Fyre Festival, blev efter festival-fadæsen idømt seks års fængsel for bedrageri. (Foto: Mark Lennihan © Scanpix)

'Lige nu er det som det vilde vesten'

Men før du planlægger at tjene en formue på nogle af dine egne tweets eller mobilbilleder, er der lige et par ting, du skal være opmærksom på.

For selvom der i øjeblikket er rift om NFT-værker, som sælges for utrolige beløb, har hype en unægtelig betydning, mener Esben Hardenberg.

Og han er da også overbevist om, at den relativt høje startpris på lidt over en halv million kroner for det virale ostesandwich-tweet ene og alene skyldes hype.

- Tweetet er ikke kunst men et samleobjekt, der nu kan gøres begrænset. Det bruges for eksempel af folk, der har tjent penge på kryptovaluta, til at investere og måske høste et overskud. De store summer, som noget NFT-kunst sælges for, skyldes efter min mening en blanding af hype og ekstrem spekulation fra de, der har store krypto-formuer.

Men er det så pengene værd?

- Det er en svær diskussion, men sådan er det generelt med kunst og samleobjekter. Lige nu er det som det vilde vesten. Alle køber og sælger, hvad de kan, siger Esben Hardenberg.

- Jeg tror, hypen vil dale, men jeg tror helt klart, NFT-handler er kommet for at blive.

Hvad den endelige salgspris på ostesandwich-tweetet bliver er endnu uvis. Men da Ja Rule i sidste måned solgte et oliemaleri med Fyre Festivals logo som NFT, der havde hængt på festivalens kontor i New York, indkasserede han over 700.000 kroner.

Pengene fra salget af ostesandwich-tweetet skal angiveligt gå til ophavsmanden Trevor DeHaas' regninger for dialysebehandlinger og en nyretransplantation. Auktionen finder sted 24. april.

FacebookTwitter