'Episk' eller 'gennemsnitligt'? Super Bowl-show får lunken modtagelse

The Weeknd får både ris og ros for sit show ved nattens Super Bowl-finale.

30-årige The Weeknd stod i spidsen for pauseunderholdning ved årets Super Bowl-finale, der løb over stablen i Tampa, Florida natten til mandag. (Foto: Mike Ehrmann © Getty Images)

Der var bøllebank i luften, da fodboldholdet Tampa Bay Buccaneers i nat gav Kansas City Chiefs tørt på og med cifrene 31-9 sikrede sig sejren ved dette års Super Bowl-finale.

Men vinderholdet løber dog ikke med al opmærksomheden her dagen derpå.

For som det nærmest er blevet traditionen ved den hypede sportsbegivenhed, der alene i USA bliver set af omkring 100 millioner tv-seere, trækker nattens pauseunderholdning – det berømte 'halftime show' – nemlig lige så mange overskrifter som selve fodboldopgøret.

Det stod den canadiske hitmager The Weeknd for i år, og der blev ikke sparet på noget, da den 30-årige superstjerne gik på scenen i nat dansk tid.

I løbet af sin 14 minutter lange optræden leverede sangeren en parade af sine største hits, herunder kæmpehittet 'Blinding Lights', der for nylig blev udråbt til musikhistoriens fjerdemest succesfulde single nogensinde.

Skal du have genopfrisket monsterhittet 'Blinding Lights'? Så hør det her:

0:00

På scenen var han flankeret af enorme lyskulisser af en oplyst storby, et kæmpe – og lidt uhyggeligt – gospelkor med selvlysende, røde øjne, strygere og fyrværkeri nok til at gøre selv den mest krudtglade familiefar misundelig.

Til slut fik sangeren selskab af et hav af dansere iført The Weeknds nu ikoniske røde jakkesæt og hovedet viklet ind i bandager, et look sangeren selv troppede op i til en stor prisuddeling sidste år.

The Weeknd omringet af sine bandageklædte dobbeltgængere. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Får ros og ris på nettet

The Weeknds manager afslørede for nylig, at sangeren selv har postet omkring 43 millioner danske kroner i det imponerende sceneshow – og det lader til at have været en god investering.

På de sociale medier vrimler det nemlig med roser og verbale klapsalver til sangeren, der i virkeligheden hedder Abel Tesfaye.

- Godt klaret, The Weeknd. Elskede scenen og fyrværkeriet. Du så godt ud og lød fantastisk! Et stort kram og larmende bifald, lød roserne blandt andet fra musiklegenden Dionne Warwick på Twitter.

Også den canadiske rapper Drake, der ligesom The Weeknd er fra byen Toronto, roste showet, som han på Instagram kaldte "et stort øjeblik for byen!"

Der er dog også folk, der ikke mener, The Weeknd ramte plet med sit pauseshow.

- Mand, jeg har ondt af at The Weeknd brugte 7 millioner dollar (43 millioner kroner) på dét, skriver en bruger, der altså mener, The Weeknd kunne have brugt sine hårdttjente penge på bedre ting end de 14 minutters tv-underholdning.

Ikke storslået nok

Flere aviser og onlinemedier har anmeldt nattens udskejelser, og selvom britiske DailyMail kalder showet for "episk", er den gennerelle modtagelse af showet noget mere lunken.

- The Weeknd leverede et karismatisk Super Bowl halftime show, men han var ingen Beyoncé eller Prince, skriver mediet USA Today med referencer til tidligere års optrædende.

Flere steder kritiseres optrædenen for dårlig lyd og for ikke at virke storslået nok.

Grundet coronarestriktioner måtte The Weeknd i store dele af sit show nemlig optræde på en tribune i stedet for på selve fodboldbanen, som Super Bowl-arrangørerne normalt på rekordfart forvandler fra græstæppe til en enorm scene.

Noget, flere medier mener stod i vejen for, at showet for alvor kunne tage fart.

- Fordi showet ikke udnyttede pladsen (på stadion) til fulde, fremstod det hele mere som et gennemsnitlig medley til et awardshow - bare med et lidt højere budget - end som en optræden, der var planlagt og udført specifikt til en scene så stor som Super Bowl, skriver USA Today.

Se flere billeder fra The Weeknds optræden her:

  • På scenen blev The Weeknd flankeret af en stor kulisse, der for en stund forvandlede fodboldstadionet i Tampa, Florida til en pulserende storby badet i neonlys. (Foto: Brian snyder © Scanpix)
  • Grundet coronarestriktioner blev en stor del af The Weeknds show fremført på fodboldstadionets tribune fremfor på selve fodboldbanen, som det ellers er kutyme. (Foto: GARY BOGDON © Scanpix)
  • Noget kunne tyde på, at The Weeknd har været til restsalg hos de mange fyrværkeri-forhandlere, der så et enormt dyk i salget op til nytårsaften, efter talrige nytårsfester blev aflyst.. Søndag nat blev der nemlig ikke sparet på krudtet. (Foto: Erik S. Lesser © Scanpix)
  • Det store show sluttede af med The Weeknd og en flok bandageklædte dobbeltgængere i vild fællesdans. (Foto: Mark J. Rebilas © Scanpix)
1 / 4

Savnede gæstestjerner

Hos Politiken har man også anmeldt nattens optræden, som man kalder for et "spektakulært" og "visuelt vildt og dunkelt halftime show", men påpeger samtidig, at The Weeknd virkede lidt "vaklende" på scenen og ifølge avisen manglede et skvæt karisma.

- Han havde i glimt lige så meget karisma og udstråling som et dådyr fanget i billygternes skær (…) Han var ikke perfekt. Han manglede lige de sidste entertainer-kilo for at brage helt igennem, lyder det i anmeldelsen, hvor avisen kvitterer med fire ud af seks stjerner.

Et andet kritikpunkt er manglen på musikalske overraskelser.

De seneste par år har de musikalske pauseklovne ofte hevet overraskende gæstestjerner med på scenen.

I 2016 tog Coldplay for eksempel Bruno Mars og Beyoncé med på scenen, mens latin-rapperne J Balvin og Bad Bunny gjorde Shakira og Jennifer Lopez selskab, da de sidste år optrådte i finalepausen.

I år var der dog ingen gæster, hvilket The Weeknd allerede havde afsløret i et interview inden showet.

Trods forventningsafstemningen forinden ærgrer flere sig dog over, at The Weeknd ikke havde inviteret tidligere samarbejdspartnere som Drake, Ariana Grande eller Daft Punk med på scenen.

The Weeknd optrådte med et medley af både nye og gamle sange fra sit bagkatalog: ‘Starboy’, ‘The Hills’, ‘Can’t Feel My Face’, ‘I Feel It Coming’, ‘Save Your Tears’, ‘Earned It’, 'House of Balloons/Glass Table Girls' og ‘Blinding Lights’. (Foto: Kevin C. Cox © 2021 Getty Images)

Stjernepoet hyldede sygeplejersker

Selvom The Weeknd altså ikke havde nogle musikalske overraskelser i ærmet, var han ikke den eneste, der strålede i spotlyset natten til mandag.

Også forfatteren Amanda Gorman løb med en del opmærksomhed ved nattens fodboldfest, da hun lige inden Super Bowl-finalen læste et digt op.

Her hyldede den kun 22-årige digter, der blev storrost efter Joe Bidens indsættelse som præsident i sidste måned, sygeplejersker, undervisere og alle andre, der har ydet en særlig indsats under coronapandemien.

- Vi hylder dem for at handle med mod og medfølelse ved at gøre, hvad der er rigtigt, sagde hun blandt andet.

Flere udgivelser er på vej fra Amanda Gorman, som også har skrevet modelkontrakt.

Udgivelsen 'The Hill We Climb: An Inaugural Poem for the Country' har allerede været blandt toppen på Amazons bestsellerliste, og forlaget Lindhardt & Ringhof planlægger at udgive titlerne på dansk.

Derudover var også musikerne Eric Church and Jazmine Sullivan på banen for at synge den amerikanske nationalmelodi ligesom sangeren H.E.R. optrådte med nummeret 'America The Beautiful' inden fodbolddramaet blev fløjtet i gang.

Amanda Gorman ses her under indsættelsen af Joe Biden som USAs præsident tidligere i år. (Foto: pool © Scanpix)