Er det hendes bedste nogensinde? Her er dommen over Adeles nye album

Flere anmeldere roser albummet '30' til skyerne og mener, at det er stærkere end forgængeren - men også lidt klichéfyldt.

Adele udkom med singlen 'Easy On Me' i oktober. Nu er hendes nye album udkommet. (Foto: Simon Emmett)

Først kom balladen 'Easy On Me', der bragede igennem i sådan en grad, at den slog streamingrekorder.

Efter seks år er Adele nu klar med det længe ventede album '30', som netop er udkommet. Og det er langt mere spændende end forgængeren.

Det mener i hvert fald Mads Kjær Larsen, der er musikanmelder på Soundvenue, og som har været tidligt oppe for at lytte til det nye album.

- Selvom det er for tidligt for mig at uddele stjerner, så er mit førstehåndsindtryk, at albummet klart er stærkere end '25'. Det album var jeg ret hurtigt færdig med, fordi det virkede, som om hun hældte sin stemmepragt ned over tomme sange. Men på det nye album tager hun flere chancer både med stemmen og i sin musik, siger Mads Kjær Larsen.

Han fortæller, at hun nu er mere soulet og jazzet, men også eksperimenterer med stemmemanipulering. Og så roser han hende for at have inviteret mere avantgarde producere som Inflow med, der blandt andet samarbejder med den britiske rapper Little Simz.

Mangler hits

Mads Kjær Larsen bider særligt mærke i åbnings- og afslutningsnumrene, som han mener lyder lidt som den amerikanske sanger og skuespiller Judy Garland, der i sin levetid blandt andet hittede med sangen 'Over the Rainbow' fra 1939. Og slutnummeret, 'Love Is A Game', kan tolkes som en lille hentydning til Adeles afdøde kollega Amy Winehouse.

Lyt til nummeret 'Love Is A Game' med Adele her:

0:00

- Jeg tror, det er en lille hilsen til hende. Det har den mere jazzede tilgang, der lyder som Amy Winehouse, og så ligger titlen så tæt op ad Amy Winehouses nummer 'Love Is A Losing Game'.

Dog vurderer han, at Adele-fans sagtens vil kunne genkende lyden.

- Det er trygt og ikke så farligt, og der er heller ikke nogen aparte arrangementer, siger han og peger på hendes kraftfulde stemme som sikker havn.

Men helt i skabet er det nye album altså heller ikke. For indimellem skyder Adele også forbi skiven, og albummet har visse mangler, mener Mads Kjær Larsen. Hvis man tror, at albummet vil være en fortsættelse af singlen 'Easy On Me', så kan man godt tro om.

- Det mangler måske nogle tydelige hits. Måske kan nummeret 'Can I Get It' godt blive et hit, men det der fløjteomkvæd, det lyder jo frygteligt. Det burde hun have droppet, siger Soundvenues anmelder.

Lyt til Adeles nye nummer 'Can I Get It' her:

0:00

Samtidig synes han også, at skilsmissetemaet på albummet har tendens til at rumme nogle klichéer – særligt på nummeret 'I Drink Wine', hvor titlen ellers kunne antyde, at Adele ville åbne lidt op.

Adeles nye album rummer mange følelser omkring hendes skilsmisse. Og det kan godt blive lidt for meget, særligt når nogle af sangene er over seks minutter lange, mener musikanmelder Mads Kjær Larsen. (Foto: Simon Emmett)

Topkarakterer fra amerikanske medier

Flere internationale medier er dog ovenud begejstrede for Adeles nye udgivelse.

Det amerikanske kulturmedie Rolling Stone er et af dem, og der er ingen tvivl: '30' er det bedste Adele-album, hun nogensinde har lavet, som der står i overskriften.

Albummet får fuld plade med fem stjerner ud af fem mulige.

- Hun har aldrig lydt mere vild, end hun gør på '30' – mere i live i forhold til egne følelser, og mere teknisk dygtig til at forme dem til sange, skriver Rolling Stone.

Variety, som også har hjemme i USA, er enig. Mediet giver ikke stjerner, men overskriften er heller ikke til at tage fejl af her, hvor der står, at følelserne er de "mest rå og risikable", og at '30' er hendes hidtil bedste album.

Anmelderen skriver, at '30' dog angiveligt ikke vil blive det album, hun sælger flest af.

- Men der er en styrket modenhed i de 12 numre, som er mere emotionelt komplekse og fængslende end de mere nemme-at-følge-lidelser på de tidligere tre album, skriver Varierys anmelder og nævner blandt andet Adeles skilsmisse, som kommer under behandling på albummet.

Adele har i den seneste tid optrådt ved flere lejligheder. Her på amerikansk tv. (© 2021 CBS Photo Archive/Getty Images)

Mere lunkne anmeldelser hjemme i Storbritannien

I sangerens hjemland Storbritannien er anmeldelserne dog lidt mere afdæmpede, men stadig gode.

The Guardian kalder det en genkomst for en af de definerende stemmer inden for hjertesorger og hæfter sig også ved, at skilsmissen stort set er hovedemnet på hele albummet.

Avisen stempler albummet af den britiske sangfugl med tre ud af fem stjerner og bemærker også, at der er kommet mere 60'er-soul ind i lyden.

- Det er et album, der er anderledes end forgængerne uden at være så anderledes, at det skræmmer nogen væk, skriver The Guardians anmelder.

Musikmediet NME har også kun valgt at give albummet tre ud af fem stjerner.

- Selvom det er det mest kreative album, hun har lavet til dato, sidder sangteksterne fast i det mere sikre territorium. Det er sjovt at høre hende være mere legesyg (i sine tekster, red.), men der er altså også ret mange klichéer, skriver NME blandt andet.

FacebookTwitter