Er det slut med at lytte til R. Kelly, når han er dømt for menneskehandel?

R. Kelly er kendt skyldig i menneskehandel, og det kan blive svært for hans fans at navigere i.

R. Kelly er også tiltalt i en sag i Chicago, hvor han er tiltalt for at have misbrugt kvinder. Den sag er endnu i gang. Han har hele tiden nægtet sig skyldig. Billedet stammer fra 2019, hvor R. Kelly var med under retssagen i Chicago. (Foto: AMR ALFIKY © Ritzau Scanpix)

Skyldig i menneskehandel.

Sådan lød det mandag, da R. Kelly med bøjet hoved og iført hvidt mundbind i en retssal i New York blev kendt skyldig. Det skete efter flere års voldsomme historier om overgreb mod kvinder, mænd og mindreårige.

Den 54-årige amerikanske sanger, der blandt andet er kendt for superhittet 'I Believe I Can Fly', blev kendt skyldig i alle ni anklager mod ham om menneskehandel, der drejer sig om afpresning og otte tilfælde, hvor han har transporteret personer over statsgrænser, hvor hensigten var, at personerne skulle prostituere sig.

Desuden er han dømt skyldig for, at han i årtier stod i spidsen for en ring af mennesker, der gennemførte menneskehandel med seksuelt motiv.

En af de kvinder, der har vidnet mod R. Kelly, og som har fortalt, hvordan hun blev holdt fanget, bedøvet med stoffer og voldtaget, skriver ifølge BBC i en skriftlig kommentar, at hun har skjult sig selv, efter sangeren har forsøgt at true hende til ikke at udtale sig om sagen.

- Jeg er klar til at leve mit liv fri for frygt og begynde helingsprocessen, lyder det fra kvinden, som i sagen er blevet kaldt Sonja.

En anden kvinde, der også har vidnet, siger, at hun er lettet over, at R. Kelly nu er kendt skyldig.

- Jeg er så stolt af de kvinder, der har været i stand til at fortælle sandheden, siger Lizette Martinez ifølge BBC.

Kan føre til identitetskrise hos fans

Mange er altså glade for dommen, men for R. Kellys fans kan kendelsen i rækken af sagerne være svær. Det fortæller Elise Ligaard, der har været ekstern lektor ved Københavns Universitet og har undervist i musik- og fankultur.

- I sådanne sager bliver det virkelig tydeligt, hvor stor en rolle en musikkunstner kan spille i fans liv, men også for deres selvforståelse. Der vil være nogle fans, som vil lægge afstand til R. Kelly, men nogle vil også forsøge at forsvare ham, alt hvad de overhovedet kan, siger hun.

En af R. Kellys tidligere dansere har også vidnet mod ham. Hun er i offentligheden anonym, men kaldes Angela. Her er hun tegnet i retssagen i New York. (Foto: JANE ROSENBERG)

Hun peger på, at vi så det samme, da Michael Jackson-dokumentaren 'Leaving Neverland' kom ud i 2019. Her valgte flere fans selv at grave sig ned i dokumenter for at forsøge at modbevise vidneudsagnene fra filmen.

- Fans af R. Kelly vil nemt blive dømt af andre for stadig at støtte en mand, der nu er kendt skyldig. Men der er det, at man skal forstå, at mange fans beskriver et idol som et form for hjem, hvor man finder tryghed, og som en, man kan spejle sig i. Når man har sådan et forhold til sit idol, så kan meget af ens selvbillede være bundet op på forholdet. For nogle kan det blive en kæmpe identitetskrise, fordi man skal gentænke sig selv, siger hun.

Hun fortæller, det kan sammenlignes med, hvis ens ven bliver dømt i en sag, man helst ikke vil associeres med. Her vil man også blive ramt af et dilemma om, hvorvidt man overhovedet kan fortsætte venskabet.

Om du er fan af hans musik eller ej, bør du dog måske tænke lidt ekstra over, hvorvidt du skal sætte R. Kelly på playlisten til din næste fest, vurderer Elise Ligaard, selvom hun ikke vil gøre sig til moralsk dommer.

- Man skal nok være klar over, at det kan udløse nogle konflikter. Målet med hans musik har jo været, at man kan danse til sangene og have det sjovt, når man lytter til hans numre. Men mange vil nok have sagerne siddende i hukommelsen i en rum tid, og nogle kan se det som en anerkendelse af ham, hvis man danser med, siger Elise Ligaard.

DR vil ikke censurere

Men hvad så, når du tænder for radioen? Er det slut med at høre R. Kelly der?

Hos Bauer Medier, der blandt andet driver radiostationerne The Voice, NOVA, Radio 100 og Pop FM, trak man allerede i 2019, da sagerne begyndte at rulle, stikket for R. Kelly.

Men på DR har man fortsat valgt at lade den amerikanske sanger få frit løb, hvis der er ønsker om at spille ham.

Fans af R.Kelly reagerede med sorg, da R. Kelly blev kendt skyldig i Brooklyn i New York. (Foto: Eduardo Muñoz © Ritzau Scanpix)

Annette Kokholm, der er radiochef i DR, siger, at DR ikke censurerer, og at det derfor stadig er muligt at spille R. Kelly-numre på DR's radiokanaler.

- Vi plejer at skille værket fra kunstnerne. Der er mange artister, som i deres privatliv gør ting, som ikke er i orden, når det kommer under en lup. Men vi censurerer ikke, siger hun.

Hun siger dog, at det ikke betyder, at redaktionerne på kanalerne ikke tænker sig om, når de laver playlisten til deres programmer.

Har DR ikke et ansvar over for ofrene, men også andre, som har oplevet noget lignende, ved ikke at afspille hans numre?

- Vores ansvar er at tænke os ordentlig om, og vi censurerer ikke. Men det er heller ikke sådan, at han historisk set har været meget i rotation på DR's kanaler. Der er journalistisk frihed ude på redaktionerne, men det ville også være mærkeligt at spille ham nu, uden at man knytter en kommentar til, siger Annette Kokholm.

FacebookTwitter