Er din favoritsang en hyldest til Satan? 5 skjulte 'påskeæg', du (måske) aldrig har fundet

Det er ikke kun i film og pc-spil, at du kan finde skjulte 'easter eggs' - det kan du også i din yndlingsmusik.

Både Robbie Williams og Taylor Swift har drevet gæk med deres fans. (Foto: Getty Images / Colourbox © Grafik: Christian Ellegaard)

Påsken er over os, og med det følger også højtidens lækkerbisken af en følgesvend: Påskeægget.

Men det traditionelle æg kan faktisk været andet end marcipanfyldte godbidder og store chokoladeskaller med en tvivlsom kakaoprocent.

Hvis du ser mange film og serier eller spiller meget computer, så kender du måske til udtrykket "easter eggs" - eller oversat til dansk: "Påskeæg".

"Easter eggs" er små detaljer, skjulte budskaber eller hemmelige overraskelser, som skaberne bevidst skjuler i for eksempel en filmscene eller et computerspil i håbet om, at skarpsynede og nysgerrige fans skal finde dem.

Jagten på de skjulte "æg" er blevet så populær, at der sågar findes hjemmesider udelukkende dedikeret til den popkulturelle påskeægsjagt. Men vidste du, at fænomenet med "easter eggs" langt fra kun hører film- og spilverdenen til?

Gennem årene har en lang række musikere nemlig også dryppet "påskeæg" ud i og omkring deres musik. Vi har fundet luppen frem, er hoppet i harekostumet og gået på æggejagt efter nogle af de største og skøreste påskeæg fra musikkens verden gennem tiderne.

1

The Beatles lavede skjult katt... Øh hundejammerrock

The Beatles-medlem Paul McCartney ses her sammen med sin hund Martha i 1967. (Foto: Keystone-France © Getty Images)

At The Beatles har stået bag nogle af musikhistoriens største perler er ingen hemmelighed. Men vidste du, at den britiske kvartet ikke kun holdt sig til at lave musik til os mennesker?

På gruppens ikoniske album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' fra 1967 valgte bandet nemlig at gemme en skjult, lille godbid til menneskets bedste ven: Hundene.

På albummets sidste nummer, 'A Day in the Life', optræder der nemlig en højfrekvent hyletone på 15 kilohertz - samme styrke, som mange hundefløjter og helt ude på kanten af, hvad det menneskelige øre kan høre.

Historien går på, at det var John Lennons idé at tilføje den højfrekvente tone til sangens slutning. I en særudgave af pladens booklet fra 2017 forklarede Paul McCartney gruppens idé bag stuntet:

- Forestil dig, at der sidder folk og tror, at albummet er slut, og pludselig begynder deres hunde at gø, og ingen vil vide, hvad dælen der foregår.

Hør 'A Day in the Life' her - hyletonen begynder omkring fem minutter inde i sangen.

0:00

Hunde-hittet var dog langt fra The Beatles' eneste skjulte gimmick, og karrieren igennem har bandet, mere eller mindre bevidst, skjult flere små overraskende detaljer og budskaber i deres sange - noget, der også flere gange har fået konspirationsteoretikerne helt op i det røde felt.

Dét vil vi ikke dykke ned i her, men du kan læse om én af de mest hårdnakkede konspirationsteorier om The Beatles, 'Paul is dead'-myten, her.

2

Kassettebånd fik computernørder til at gå amok

Radiohead hittede stort med albummet 'OK Computer' tilbage i 1997. På pladen finder man to af gruppens største hits, sangene 'Karma Police' og 'No Suprises'. (Foto: Jim Steinfeldt © Getty Images)

Da britiske Radioheads legendariske album 'OK Computer' i 2017 fyldte 20 år, valgte bandet at udsende en særudgave af pladen ledsaget af et kassettebånd fuld af gamle demoer og råoptagelser. Hvad fans af bandet dog ikke vidste var, at kassettebåndet også indeholdt en lille hemmelighed.

Brugere på internetforummet Reddit fik i første omgang færten af overraskelsen, da de genkendte en melodi på kassettebåndet som værende opstarts-lyden fra den gamle britiske 80'er-8-bit-computer ZX Spectrum - en computer, der blandt andet kunne køre computerprogrammer ved hjælp af kassettebånd. Senere opdagede andre, at en række lyde til sidst på kassettebåndet i virkeligheden var "koden" til et computerprogram.

Ved hjælp af den gamle computer formåede en teknikferm Radiohead-fan rent faktisk at teste programmet - og de havde ret: Skjult på kassettebåndet lå et gammelt computerprogram.

Screenshot af det hemmelige computerprogram. (Foto: screenshot)

I programmet, der mest af alt består af en masse tekst og mystiske blip-blop-lyde, gemte der sig en skjult besked til gruppens fans:

"Inde i din computer er... Thomas Yorke, Colin Greenwood, Jonathan Greenwood, Edward O'Brien, Philip Selway, Nigel Godrich og Stanley Donwood", lyder beskeden, der er dateret til den 19. december 1996.

Navnene, der remses op, er de fem medlemmer af Radiohead samt bandets producer, Nigel Godrich, og manden bag albummets cover, kunstneren Stanley Donwood.

I denne YouTube-video kan du se, hvordan det så ud, da programmet blev afspillet på ZX Spectrum-maskinen.

3

Robbie Williams tog fusen på fans

Robbie Williams har altid været kendt som noget af en spasmager. Her ses han iført kilt - og ikke meget andet - tilbage i 2001 under sin 'Sing When You're Winning'-turné. (Foto: Peter Carrette Archive © Getty Images)

Når det kommer til musikalske påskeæg, er der mange måder at gemme lidt ekstra guf til lytterne. Én af de metoder, som mange musikere har brugt gennem årene, er rimelig simpel: Smid et par ekstra sange på dit album, som ikke fremgår af albummets trackliste - måske i forlængelse af pladens sidste nummer.

Et trick, som virkede særlig godt, dengang de fleste af os fik vores musikalske fix på en god gammeldags cd-afspiller og måske ikke studsede over, hvorfor det sidste nummer på pladen dog var 16 minutter langt.

Flere kunstnere, blandt andre Alanis Morisette, Nirvana, Beyoncé og Kanye West, har gennem årene benyttet sig af det gamle trick og "snydt" deres fans ved at skjule et par ekstra sange i forlængelsen af det sidste nummer på et album - oftest efter et par sekunder eller minutters stilhed.

Den finte har den britiske gavtyv Robbie Williams også gjort flittigt brug af på en del af sine album, men i 2000 tog han løjerne til nye højder med albummet 'Sing When You're Winning'.

Albummets sidste nummer, 'Ser Mejor', varer nemlig 24 minutter og 19 sekunder. Selve sangen varer dog kun lidt over tre minutter, og resten af nummeret består af fuldkommen tavshed - indtil nummerets sidste syv sekunder.

Her dukker Robbie Williams velkendte røst pludselig frem med et skjult budskab - eller manglen på samme.

"Niks, jeg laver ikke en på det her album", lyder det fra popcharmøren med reference til de mange "påskeæg" på sine tidligere plader, inden nummeret rinder ud.

Jep, Robbie Williams fik lige sine fans til at lytte til 20 minutters stilhed til ingen verdens nytte. Køligt.

Du kan høre stuntet her - spol frem til cirka 24:10 inde i sangen.

4

Taylor Swift er popverdenens påskedronning

Taylor Swift er kendt for at drive gæk med sine fans og er blevet kaldt "Dronningen af påskeæg". (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

"Dronningen er påskeæg" er hun blevet kaldt - og ikke uden grund. Den amerikanske hitsangerinde Taylor Swift er nemlig notorisk kendt for at komme skjulte budskaber og hentydninger i alt fra sine musikvideoer til i billederne på sin Instagram-profil.

Eksemplerne er alt for mange til, at vi kan komme rundt om dem alle, men Swift skruede særlig op for gækkelegene, da hun sidste år udgav sit seneste album 'Lover'.

I musikvideoen til albummets andensingle, 'You Need To Calm Down', ses talkshowværtinden Ellen DeGeneres få en tatovering på armen med ordlyden "Cruel Summer" - hvilket senere skulle vise sig at være titlen på én af sangene på 'Lover'.

Tatoveringen, som Ellen DeGeneres får i musikvideoen til 'You Need To Come Down', skulle vise sig at være titlen på en af Swifts nye sange. (Foto: screenshot)

Nå ja, og den albumtitel havde Swift også allerede lagt spor ud til i sin forrige musikvideo til nummeret 'Me!', hvor ordet 'Lover' i en scene ses bøjet i neon bag sangerinden.

I lyric-videoen til samme nummer, som udkom inden albummets sangtitler var offentliggjort, teasede sangerinden for flere af de kommende sange. Én af dem var sangen 'Paper Rings', som Swift lavede en subtil hentydning til ved at have en lille ring lavet af - jeps, du gættede det: Papir.

Der er mange, mange - mange! - flere eksempler på skjulte hentydninger og "easter eggs" fra sangerindens hånd, og Buzzfeed har samlet et udpluk af dem her.

5

Skjult hyldest til djævelen - eller hvad?

Forsanger Robert Plant ses her på scenen under en Led Zeppelin-koncert i München i Tyskland i 1973. (Foto: Gijsbert Hanekroot © Getty Images)

Missetand bliver til tissemand. Det ved vi alle, efter Kaj og Andrea lærte os at bakke snagvendt som børn. Men der kan gemme sig endnu mere pikante og mørke budskaber i den bagvendte sniksnak.

Stribevis af bands - særligt fra den mere rockede ende af spektret - er nemlig gennem tiden blevet beskyldt for at skjule hemmelige og ofte sataniske budskaber i deres sange.

Oftest består de skjulte beskeder af optagelser, der umiddelbart fremstår som volapyk, men indeholder et hemmeligt budskab, hvis optagelsen bliver spillet baglæns - en teknik, der kaldes "backmasking".

Andre gange findes de skjulte budskaber i sætninger, der på overfladen virker "normale", men får en anden betydning, hvis de afspilles baglæns.

Ét af de mest berømte eksempler på påstået "backmasking" er nummeret 'Stairway to Heaven' med gruppen Led Zeppelin. Kritikere, herunder en række kristne organisationer, påstår nemlig, at forsangeren Robert Plant blandt andet kan høres ytre ordene: "Here's to my sweet Satan" ("Skål for min kære Satan"), hvis man spiller sangen baglæns.

Du kan høre den omdiskuterede lydbid på YouTube her.

Hør nummeret i sin fulde længde her:

0:00

Bandet selv har dog benægtet, at 'Stairway to Heaven' indeholder en skjult hyldest til mørkets fyrste.

- I mine øjne er det meget trist, for vi skrev 'Stairway to Heaven' med de bedste intentioner, og når det kommer til at afspille bånd baglæns og lave skjulte budskaber, så er det ikke min idé om, hvordan man laver musik, udtalte Robert Plant i 1983 til magasinet Musician.

Et andet eksempel er gruppen AC/DC og deres kæmpehit 'Highway to Hell', som også fra flere sider er blevet beskyldt for at indeholde skjulte, sataniske budskaber.

Teorien fik ekstra næring, da den amerikanske seriemorder Richard Ramirez i 1988 udtalte, at AC/DC's musik og netop 'Highway to Hell' og en anden af gruppens sange, nummeret 'Night Prowler', havde inspireret ham til at dræbe.

Bandet selv har dog afvist alle anklager om, at deres musik skulle indeholde skjulte budskaber i nogen form.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter