Er du barn af 90'erne? Her er 5 danske eurodance-stjerner, du (måske) har glemt

Du husker nok Aqua, men 90'ernes musikscene var faktisk fuld af farverige stjerner og hårdtslående pophits.

Toy-Box (til venstre) og Hit'N'Hide var blandt 90'ernes store danske eurodance-stjerner. (Foto: Klavs Bo Christensen / Henrik Hildebrandt © Ritzau Scanpix)

'Roses Are Red'. 'Barbie Girl'. 'Doctor Jones'.

Uanset om de har været soundtracket til sene nætter på det lokale Crazy Daisy eller til sukkerfyldte børnefødselsdage med stopdans og kagemand, så kender de fleste af os Aquas store hits.

I 1990'erne og starten af det nye årtusind var hitkvartetten Danmarks ubestridt største popsucces, der med hårdtslående og dansevenlige popsange dominerede hitlisterne i både ind- og udland.

Men selvom hitmaskinen Aqua nok er dét levn fra 90'ernes popscene, der står skarpest i erindringen hos de fleste, så var Aqua langt fra de eneste, der var bød ind til popbuffeten.

I anledning af den nye dokumentarserie 'Vild med Dance - lyden af 90'erne' har vi fundet fem danske kunstnere, der hittede stort i 90'erne – men her to årtier senere måske er røget i glemmebogen.

1

Daze

Daze bestod af Jesper Tønnov Rasmussen (til venstre), Trine Bix og Lucas Sieber. (Foto: BENT MIDSTRUP © Ritzau Scanpix)

"She was walking down the street that night singing "um pa pa ay yah"..."

Sådan lyder det i første vers på nummeret 'Superhero', der i 1997 gav dancegruppen Daze sit store gennembrud.

Sangens imaginære hovedperson var dog ikke ene om at synge med på 'Superhero's smittende omkvæd. Nummeret blev et enormt hit både i Danmark og resten af Skandinavien, og på verdensplan solgte sangen over 300.000 eksemplarer.

Hør 'Superhero' her:

0:00

Samme år fulgte Daze succesen op med singlen 'Tamagotchi', der, som titlen antyder, var inspireret af en af 90'ernes helt store diller; nemlig de små virtuelle "kæledyr", der levede i en mini-computer, som oftest hang i en nøglering eller bag på en skoletaske.

Ved Danish Music Awards i 1998, der dengang hed Dansk Grammy, vandt Daze sågar prisen for 'Årets danske dance udgivelse' for deres debutalbum.

Efter flere år væk fra musikscenen gjorde Daze i 2012 comeback med ny musik, og året efter deltog de i Dansk Melodi Grand Prix. I dag optræder Daze stadig sammen og har i flere år været fast inventar på festivalen 'Vi elsker 90'erne'.

2

Toy-Box

Toy-Box bestod af Amir El Falaki og Anila Mirza, der begge var midt i tyverne, da succesen var på sit højeste. Deres debutalbum, 'Fantastic', endte med at sælge over 500.000 eksemplarer på verdensplan. (Foto: CHRISTENSEN KLAVS BO © Ritzau Scanpix)

90'ernes musikscene var fuld af det, man på fagsprog kalder "konceptbands" – altså bands, der skulle passe til en helt særlig målgruppe og blev stylet og promoveret med hård hånd for at skabe det helt rigtige univers omkring musikken.

Ét af de bedste eksempler på et dansk konceptband er duoen Toy-Box, der med skøre outfits og hundedyre musikvideoer blev promoveret som Danmarks nye tegneserieband.

Og det virkede.

Toy-Box blev en stor succes, og duoens gakkede debutsingle, 'Tarzan & Jane', ramte i 1998 hitlisterne både herhjemme og i udlandet.

Senere hittede den lian-svingende hitduo, der bestod af musikerne Amir El-Falaki og Aneela Mirza, også med sange som 'The Sailor Song', 'Best Friend' og 'Super-Duper-Man'.

I dag har Toy-Box forsat over 200.000 månedlige lyttere på Spotify, og Amir El-Falaki og Aneela Mirza spiller stadig koncerter sammen. Toy-Box har dog ikke udgivet ny musik siden 2001.

Du kender nok 'Tarzan & Jane', men kan du huske 'Best Friend'? Hør hittet her:

0:00
3

Tiggy

Her ses Tiggy på scenen, da hun i 2000 deltog i Dansk Melodi Grand Prix. (Foto: Kim Agersten © Ritzau Scanpix)

Navnet Charlotte Vigel siger dig måske ikke det store. Men måske navnet Tiggy ringer en klokke?

I 1997 strøg den dengang 27-årige bornholmer nemlig ind på den danske hitliste med sangen 'Ring a Ling'.

Sangen var produceret af de samme hitmagere, der stod bag flere af Aquas store hits, og den magiske hitopskrift lod til at virke. 'Ring a Ling' lå nemlig nummer ét i Danmark i hele otte uger.

Hør 'Ring a Ling' her:

0:00

Trods succesen var der dog også folk, der mente, at Tiggy og hendes eurodance-univers, der særligt var bygget op omkring Middelalderen som tema, var for kalkuleret og kun var lavet for at sælge plader.

Den kritik afviser Charlotte Vigel, kvinden bag Tiggy, dog i den nye DR-dokumentar.

- Det kan godt være, det ikke er den store kunst, men det er 90'er. Der var super meget hjerte i det, bare på en anden måde, end når man sidder og krænger sin sjæl ud.

- Vi krængede den bare ud på en anden måde, og det var med grin, glæde og tosserier.

Tiggy nåede at udgive to album, inden projektet på vej ind i det nye årtusind blev lagt på hylden. Senere blev Charlotte Vigel radiovært på Radio 100 og er i dag medejer af firmaet Karamelleriet.

4

Hit'n'Hide

Jeanne Christiansen (til venstre) og Morgan Jalsing hittede sammen med sangen 'Space Invaders' under navnet Hit'n'Hide. (Foto: Hildebrandt Henrik © Ritzau Scanpix)

Duoen Hit'n'Hide er særligt kendt for hittet 'Space Invaders', der udkom i 1998.

Gruppen fik stor succes med den højtflyvende rum-hymne, der lå seks uger som nummer ét på den danske hitliste og endte med at blive den mest solgte single på det danske musikmarked dét år.

Og ser du nu billedet af Hit'n'Hide og tænker, at bandet med deres farverige outfits og medlemmernes henholdsvis ildrøde lokker og skaldede isse minder uimiskendeligt om Aqua, så tager du ikke helt fejl.

- Man kan jo ikke komme uden om, at vi alle blev inspireret af Aqua. De kom med en meget smilende musikstil, som verden ikke havde set komme, og gjorde det på en fantastisk måde. Så der var da inspiration at hente, erkender Morgan Jalsing i 'Vild med Dance - lyden af 90'erne'.

Da Hit'n'Hide i 2000 udgav deres andet album, var forsangeren skiftet ud og 90'ernes tyggegummipop droppet til fordel for en mere hård og trance-inspireret lyd.

Albummet blev dog ikke den store succes, og selvom duoen fortsat spiller koncerter, er det aldrig – ud over en nyfortolkning af 'Space Invaders' i 2020 – blevet til flere nye udgivelser fra Hit'n'Hide.

Hør 'Space Invaders' her:

0:00
5

Me & My

Me & My består af søstrene Pernille (til venstre) og Susanne Georgi. Efter flere års pause gjorde duoen comeback, da de i 2007 deltog i Dansk Melodi Grand Prix med sangen 'Two Are Stronger Than One'. To år senere repræsenterede Susanne Georgi miniput-staten Andorra, hvor hun har boet i mange år, ved Eurovision Song Contest. (Foto: Pedersen Peer/Ritzau Scanpix)

Skribenten her kan tydeligt huske, hvordan jeg som helt lille kaprede min storesøsters musikanlæg for at høre 'Dub-I-Dub' på repeat.

Og jeg var ikke ene om at blive ramt af 'Dub-I-Dub'-feberen. Nummeret, der udkom i 1995, blev et enormt hit i Danmark og strøg direkte ind på førstepladsen på den danske singlehitliste.

Duoen bag den bastunge popbasker, Me & My, gjorde sig også bemærket uden for landets grænser og fik både succes i store dele af Europa og sågar i Japan.

- At det eskalerede i den grad, og at vi pludselig lå nummer ét i 20 lande og i et land som Japan og hele Asien... Det var helt ud over, hvad vi havde kunnet forestille os, fortæller Susanne Georgi, der sammen med sin søster, Pernille Georgi, udgjorde hitduoen, i den nye dokumentarserie.

Me & My fik flere mindre hits sidenhen, men her 26 år senere er det fortsat 'Dub-I-Dub', der står tilbage som gruppens største succes – og ét af 90'ernes helt store danske pophits.

Hør 'Dub-I-Dub' her:

0:00

Er du sulten på mere 90'er-nostalgi, kan du lige nu se alle seks afsnit af 'Vild med Dance - lyden af 90'erne' på DRTV her.

Facebook
Twitter