Er Eminem blevet snydt for formue? Sagsøger Spotify for 250 sange

Selskabet bag rapperen mener, at streamingtjenesten ikke har rettigheder til at spille hans musik.

Eminems selskab mener, at rapperen ikke har modtaget den betaling, han er berettiget til af Spotify. (Foto: C Flanigan © Getty Images)

Har du rålyttet til Eminems storhit 'Lose Yourself' på Spotify?

Så har rapperen muligvis slet ikke fået den rette betaling for dine mange afspilninger af sangen.

Det mener i hvert fald rapperens udgiver, selskabet Eight Mile Style, der nu har sagsøgt den svenske musiktjeneste for, at rapperen potentielt er gået glip af store dollarbeløb samt et erstatningskrav på grund af manglende betaling.

Det skriver Hollywood Reporter.

Eminems selskab mener, at Spotify ikke har ophavsret til at videreformidle cirka 250 sange med den rappende verdensstjerne, og ifølge søgsmålet, som Hollywood Reporter er i besiddelse af, står der blandt andet, at Spotify slet ikke har rettigheder til rapperens musik til trods for, at sangene er blevet afspillet flere milliarder gange.

I stedet har Spotify blot 'overført tilfældige betalinger, som kun dækker en brøkdel af de afspilninger', ifølge Eight Mile Style.

Lyt til Eminems 'Lose Yourself' fra soundtracket til filmen '8 Mile' her:

Sagen kommer efter, at en ny lov, kaldet Music Modernization Act, blev vedtaget i efteråret. Den er lavet for bedre at sikre udøvende kunstnere og sangskrivere deres rette penge, når deres musik afspilles digitalt på musiktjenester som netop Spotify.

Sidste år optrådte Eminem i Danmark for første gang. Det skete på Roskilde Festival under en enormt velbesøgt koncert på Orange Scene. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Ny lov skal sikre musikerne deres penge

Rasmus Rex Pedersen, der forsker i musiktjenester på Roskilde Universitet, siger, at musikbranchen historisk set har været dårlig til at sikre musikerne deres penge.

- Grundlæggende taler sagen her ned i en udfordring, der har været i musikbranchen i mange år – nemlig at sikre informationer om, hvem der har rettigheder til hvad, og dermed også hvordan man fordeler indtægterne.

- Det har man tidligere haft meget svært ved, men Music Modernization Act skulle gerne gøre det mere enkelt at licensere musik til brugerne, siger Rasmus Rex Pedersen.

Og mens man her i Danmark har et mere gennemskueligt system med Koda og Gramex, der sikrer, at musikerne får deres penge, så er forholdene i USA mere komplekse, fordi der kan være mange virksomheder, der repræsenterer musikerne og sangskriverne på én sang.

Så kan Spotify risikere at skulle ud og finde et voldsomt pengebeløb til Eminem? Ja, det kan faktisk godt ske, fortæller Rasmus Rex Pedersen:

- I forhold til Eminem-sagen er det ganske givet, at der står nogle penge på en konto hos Spotify, der ikke er blevet udbetalt. Det har vi også set med andre mindre profilerede musikere. Men hvis retten giver Eight Mile Style medhold, kan det potentielt ende med at blive et stort pengebeløb, fordi Spotify har benyttet musikken uretmæssigt.

Spotify har ikke svaret på Hollywood Reporters henvendelse og har dermed ingen kommentar til sagen på nuværende tidspunkt.

Facebook
Twitter