Er X Factor skyld i eksplosiv stigning? Flere og flere vil spille ukulele

Ukulelen er populær som aldrig før - måske takket være X Factor og Youtube.

Ukulelen har gennem årene både gjort sit indtog i Dansk Melodi Grand Prix (tv,) og X Factor (th.). (Foto: Bjarne Hermansen © dr)

Ukulelen er populær som aldrig før.

Siden 2013 er antallet af elever på landets kommunale musikskoler, der får undervisning i guitarens lillebror, steget eksplosivt fra blot seks aspirerende ukulelespillere i 2013 til hele 168 elever sidste år.

Det lyder måske ikke af meget, men det er faktisk en stigning på over 1.500 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Der findes ikke tal for, hvor mange der modtager undervisning i ukulele på private musikskoler, så det samlede tal er givetvis endnu højere.

Salget af ukuleler er også i rivende udvikling.

Det siger Thomas Svenstrup, som er direktør hos DanGuitar, der sælger musiksinstrumenter - herunder ukuleler -, og kalder stigningen 'meget markant'.

- Før i tiden solgte vi nærmest ingen ukuleler, men lige pludselig begyndte vi at sælge flere og flere, og det er bare fortsat lige siden, siger Thomas Svenstrup.

Han anslår, at han sidste år langede omkring 4.000 ukuleler over disken, og forklarer, at det oftest er unge mennesker, der kaster sin kærlighed på den firstrengede fætter.

(© Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)
(© Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)

Og Thomas Svenstrup er ikke i tvivl om, hvor ukulelens pludselig popularitet stammer fra.

- X Factor har spillet en kæmpe rolle, det er der ingen tvivl om. Hver gang, der har været deltagere med ukulele med i konkurrencen, har vi oplevet en enorm stigning i vores salg af ukuleler, siger han og fortsætter:

- Hvis der var nogen, der spillede på ukulele i tv’et om fredagen, så steg tallet enormt i den efterfølgende weekend, siger Thomas Svenstrup og peger også på, at Youtube og de mange ukulele-covervideoer på platformen har spillet en rolle.

Ukulelen giver plads til at dumme sig

En af dem, der også har været med til at bære ukulelen frem herhjemme, er 34-årige Hanne Katrine Rasmussen, der har spillet ukulele i omkring ti år.

I dag optræder hun under kunstnernavnet UkuleleHanne med covers af danske raphits fremført netop på ukulelen.

Vance Joys kæmpehit 'Riptide' fra 2013 gør brug af ukulelen. Hør nummeret her:

0:00

Hun er enig i, at Youtube og X Factor sandsynligvis har været med til at gøre det lille instrument så populært, men har også sit eget bud på stigningen af ukulelespillere:

- Jeg tror, mange prøver kræfter med ukulelen, fordi den stadig er lidt et niche-instrument. Hvis du spiller guitar, er der tusindvis af legendariske guitarister gennem musikhistorien, som du kan sammenligne dig med, men det er der ikke, når det kommer til ukulelen, siger hun.

- Det giver lidt mindre pres, når det kommer til at give sig i kast med ukulelen. Med ukulelen er der lidt mere frirum til at dumme sig og prøve ting af, fordi der ikke er lige så mange at sammenligne sig med - som vi ellers kan være ret slemme til herhjemme, siger Hanne Katrine Rasmussen.

Men selvom Hanne Katrine Rasmussen altså ser det som en positiv ting, at der ikke er alt for mange professionelle ukulelespillere at finde ude i musiklandskabet, så hilser hun alligevel instrumentets øgede popularitet velkommen:

- Det er da for fedt! Folk skal da bare ud og give den gas på ukulelen. Jo flere, jo bedre!

UkuleleHanne har blandt andet været på turné med komikeren Jonatan Spang med sin ukulele. (Foto: GONZALES PHOTO KIM MATTHÄI LELA)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk