Erika havde skriveblokade – indtil hun fandt sig selv i 90'ernes klichéer

Sangerinden Erika de Casier er inspireret af 90'erne klichéfyldte R&B-lyd.

29-årige Erika de Casier flyttede til Danmark fra Portugal, da hun var otte år gammel. Det var en stor omvæltning, og hun fandt ro i musikken på kanalen MTV. (Foto: Peter Dupont © pressebillede)

Erika de Casier kender alt til det med at synes, man ikke er god nok.

Faktisk satte de negative tanker længe en stopper for den danske sangerindes sangskrivning, fordi hun tvivlede på sig selv og sine evner.

Det resulterede i en alvorlig skriveblokade og en længere pause fra musikken, efter hun havde været en del af duoen Saint Cava.

- Når man skriver sange, kan det være let at blokere sig selv og tænke: 'Ej, det kan jeg ikke skrive', og så lærer man sig selv, at man ikke er god nok. I stedet skal man sige, at alle idéer er gode, og så kan man arbejde videre på de bedste af dem, siger 29-årige Erika de Casier, som er aktuel med solo-debutalbummet 'Essentials'.

Lyt til 'Do My Thing' fra det nye album her:

0:00

Tog 'ja-hatten' på

De gode idéer kom til hende, da hun pakkede en taske og isolerede sig selv i et sommerhus. Planen var, at hun skulle have det sjovt med at skrive musik, og egentlig var det ikke meningen, at andre skulle høre de numre, der kom ud af den musikalske getaway.

Men i løbet af de intense dage i sommerhuset fandt Erika de Casier igen glæden ved at skrive sange, for med egne ord tog hun 'ja-hatten' på og gav sig selv plads til skrive om lige det, hun havde lyst til.

Det er de sange, man nu kan lytte til på albummet 'Essentials'. Hun besluttede sig nemlig for, at de skulle udgives alligevel.

- Jeg er ikke længere så bange for, hvad andre tænker, for hvis man bekymrer sig for meget om det, kan man have svært ved at finde ud af, hvad man egentlig selv godt kan lide, og hvad man vil, siger Erika de Casier.

Det er også derfor, hun ikke gider at bekymre sig om, hvad andre skulle mene om hendes tekster. Hun har nemlig givet plads til det, hun selv kalder sine guilty pleasures i sangene, hvor hun er blevet inspireret af hits fra 90'erne og tv-kanalen MTV's storhedstid.

For Erika de Casier bruger lyde af regn, når hun synger om dårligt vejr, og man kan høre en bildør, der smækker, når hun synger om netop det.

Erika de Casier var tidligere en del af Saint Cava, der har udgivet sange som 'Forget' og 'Deeper'. (Foto: Peter Dupont © pressebillede)

Erika de Casier er heller ikke bleg for at bruge de store klichéer i sine tekster.

- Jeg er ikke længere bange for at synge: 'I will love you forever' eller 'The moon is up and we feel fine', som før i tiden har været no-go's i mine sangtekster. Jeg synes, det er interessant at tillægge klichéer ny mening eller en ironisk distance, fordi de netop har mistet deres oprindelige betydning af at være blevet sagt så meget, fortæller Erika de Casier om sine sange, der minder hende om den musik, hun selv lyttede til, da hun i 1998 kom til Danmark efter en barndom i Portugal.

Lukkede sig inde med musik

Det var en hård tid for den dengang otte-årige pige, som efter flytningen for alvor fik øjnene op for musik, der hjalp hende til at finde ro og slappe af i den forvirrende tilværelse i Jylland.

- Det var en ret stor omvæltning at flytte til Danmark for at sige det mildt. Jeg flyttede fra solen i Lissabon, hvor jeg havde en masse venner, gik i skole og var fri for bekymringer. Så flyttede jeg til Ribe, hvor jeg ikke kunne sproget og så anderledes ud, så jeg følte mig ret malplaceret, siger Erika de Casier og fortsætter:

- I starten lukkede jeg mig måske lidt inde, og det var der, jeg begyndte at lytte meget til musik og se virkelig meget MTV. Jeg brugte musikken til at slappe af og kunne ligge på min seng med discman'en og lytte til hele album fra start til slut. Det er den bedroom feeling, jeg har forsøgt at genskabe med mine nye sange.

Lyt til nummeret 'What U Wanna Do' her:

0:00

Erika de Casier har altså fundet sig selv i den 90'er-inspirerede R&B-lyd og de til tider klichéfyldte tekster, men hun har ikke tænkt sig at lytte til forventninger om, at det så er lignende musik, hun kommer til at udgive på det næste album.

Hun vil nemlig ikke sættes i en kasse – hun vil have mulighed for at gøre, som hun vil.

- Man kan nemt blive sat i en kasse som kunstner, hvor man for eksempel laver en plade, og så forventes der, at det er noget lignende, man også laver næste gang. Det skal jeg også have lov til, hvis det er det, jeg har lyst til, men det er vigtigt at give kunstnere rum til at udvikle sig og give plads til, at man kan gøre, som man vil.

Erika de Casier kan blandt andet opleves på Bloom Festival i København, der løber af stablen den 25.-26. maj, og på Heartland Festival ved Egeskov Slot på Fyn, der foregår fra den 30. maj til 1. juni.

Facebook
Twitter