Ét år efter Aviciis tragiske død: Sådan ændrede han musikverdenen for altid

Avicii gjorde den elektroniske musik til allemandseje.

Tim Bergling, kendt som Avicii, døde for ét år siden. Han blev 28 år. (Foto: pressefoto © Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)

For præcis ét år siden mistede verden en af musikhistoriens mest populære og succesfulde dj's og producere, da svenske Avicii gik bort.

Avicii, hvis fødenavn var Tim Bergling, blev kendt verden over for hits som 'Wake Me Up', 'Hey Brother' og 'Levels' og samarbejdede med kunstnere som Coldplay og Madonna.

Han nåede også at modtage en Billboard Music Award og var nomineret til to Grammy-priser.

Men den 20. april 2018 blev Avicii fundet død i Oman blot 28 år gammel.

I dag lever mindet om Avicii og hans musik videre hos både fans, musikelskere og kollegerne fra dj-faget.

Vi har talt med fem personer om, hvad netop de husker Avicii for.

Jon Nørgaard, sanger

(Foto: pressefoto © Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)
(Foto: pressefoto © Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)

Du har arbejdet sammen med Avicii?

- Tilbage i 2010 arbejdede jeg med at udgive musik og var ret fascineret af dj-verdenen på det tidspunkt. En dag fandt jeg så den her knægt på Youtube, der lavede musik. Det var Avicii. Han havde måske 2.000-3.000 visninger, men jeg endte med at købe licenser på seks singler med ham. Én af dem var 'Bromance', som han udgav under navnet Tim Berg.

- Den sang skaffede ham hans første guldplade, og hele klubindustrien fik pludselig øjnene op for den her unge knægt. Det var hans gennembrud. Pludselig gik sangen nummer ét på dance-charten i hele Skandinavien, og senere blev vi 'Ugens Uundgåelige' på P3. Det var helt sindssygt.

- 'Bromance' betød alt for mig. Det var den sang, der gjorde, at jeg gik fra at være én, man lidt grinede af i musikbranchen, til én, som sgu havde opdaget noget helt nyt, som ingen andre kendte til. Der hænger faktisk et billede af ham og guldpladen på mit kontor den dag i dag.

Hvordan husker du Avicii som person?

- Han var verdens sødeste dreng. Han var en meget stille og sky fyr, men når man var sammen med ham i længere tid, åbnede han langsomt op. Han var en sød, morsom og dejlig dreng. Han var jo ret ung, da han fik succes. Pludselig kom alle gribbene og ville have et stykke af ham. Alle ville med på den her rejse. Det var ret voldsomt.

Jon Nørgaard og Avicii sammen i 2010. (Foto: PRIVAT © Jon Nørgaard)

Hvorfor blev han og hans musik så populær?

- Hans musik er jo ikke klubmusik, som du kender det fra en klub i Berlin; det er pop fuld af følelser. Han fik formidlet de store følelser gennem sine tracks på en måde, som man ikke havde hørt før.

Hvordan reagerede du, da du hørte, han var gået bort?

- Jeg vidste, at han levede et hårdt liv med smæk på, og at presset blev stort, men at dø i så ung en alder… Det skal man ikke. Det var jeg fandeme chokeret over.

Hvad er din favoritsang med Avicii?

- Min favoritsang er instrumentalen 'Bromance'. Det var dén, jeg forelskede mig i dengang. Jeg får stadig kuldegysninger, når jeg hører den sang. Det er ikke bare en sang for mig, for det var dén sang, der lagde grundstenen til det firma, jeg har i dag.

0:00

Jan Gustincic, Avicii-fan

(Foto: PRIVAT © Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)
(Foto: PRIVAT © Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)

Du er stor fan af Avicii. Hvorfor?

- Tim, som jeg foretrækker at kalde ham, har været en stor del af mit liv i mange år. Hans musik har været lydtapetet til nogle af de største oplevelser og mest spændende år i mit liv. Hans sange har været min følgesvend gennem mine største eventyr, og hans sange har altid givet mig en masse positiv energi og glæde.

Hvordan husker du ham?

- Jeg husker selvfølgelig Tim for hans musik. Han var et geni, en nymoderne Beethoven eller Mozart, der var i stand til bruge sin kreativitet og viden til at lave det mest fantastiske musik. Jeg har altid været imponeret over, at ét menneske på egen hånd kunne skabe al den musik og kunst og inspirere så mange mennesker.

- Jeg vil gerne huske ham som Tim. Jeg tror, han havde foretrækket at blive set som personen Tim frem for fænomenet Avicii, da han var i live. Så havde han måske stadig været blandt os i dag.

Hvordan reagerede du, da du hørte, at han var gået bort?

- Jeg blev rigtig ked af det. Jeg har aldrig mødt Tim, men det er hårdt at vide, at et menneske, der i høj grad har været en del af mit liv, pludselig var væk.

Du har valgt at afholde en mindehøjtidelighed for Tim i København. Hvorfor?

- For mig er det en måde at sige tak og vise Tim, at vi stadig husker ham. 'Du er ikke blandt os længere, men din musik lever videre, og du efterlod et stort og stærkt aftryk i denne verden'.

- Hans sange vil leve videre for evigt, det er jeg ikke i tvivl om, men det er også vigtigt at mindes mennesket bag musikken, der ændrede mit og mange andres liv.

Hvad er din favoritsang med Tim?

- Det må være 'Wake Me Up'. Den er helt fantastisk og blev jo også et af hans største hits. Den sang har fulgt mig gennem mange år. Hver gang jeg har opnået noget stort i mit liv, så har jeg sat den sang på. Den betyder meget for mig.

0:00

Martin Jensen, dj

(Foto: pressefoto © Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)
(Foto: pressefoto © Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)

Hvad har Avicii betydet for den elektroniske musikscene?

- Avicii var en af foregangsmændene, når det kom til at skubbe til grænserne for, hvilken musik man kunne lave som dj. Han og hans musik gik helt nye veje og viste andre artister og dj's, at man godt kunne tage sin musik helt nye steder hen. På mange måder gjorde han for den elektroniske musik, hvad Queen har gjort for rockmusikken.

- Aviciis musik var melodisk og sindssygt catchy. Han formåede virkelig at ramme melodierne lige i bulls eye hver eneste gang. Og så var han var hammerdygtig og bragte altid noget nyt på banen.

Jeg ved, du har set dokumentaren 'Avicii: True Stories', og at den gjorde indtryk på dig?

- Jeg er slet ikke på det niveau, som Avicii nåede op på, så jeg kan ikke relatere til hans situation, men det er klart, at hvis du ligger dødssyg på hospitalet, så hjælper det ikke, at din manager kommer og siger, at du skal spille dine shows uanset. Der skal manageren sige: 'Okay, du er syg, vi aflyser, indtil du er rask'.

- Det synes jeg heldigvis, man kan mærke, ændrer sig i branchen, og der er flere dj's, der er begyndt at holde korte eller længere pauser for at puste ud. Det handler i høj grad om at kunne sige nej.

Hvad er din favoritsang med Avicii?

- Mit yndlingsnummer er 'I Could Be the One', som Avicii lavede med Nicky Romero. Det er et helt eminent track. Det er sindssygt godt.

0:00

Sandie Westh, radiovært

(Foto: Dr © Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)
(Foto: Dr © Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)

Hvad husker du Avicii for?

- Jeg husker ham for at være den, der formåede at bringe EDM-musikken ind i radioen og på hitlisterne. I dag tager vi for givet, at dj's laver musik, som passer ind på hitlisterne, men sådan har det ikke altid været. Engang holdt dj's primært til på klubberne og blev måske spillet i radioen virkelig sent lørdag aften. Men da Avicii kom til, skete der noget.

- Han er helt klart bannerfører i forhold til at blande EDM og popmusik og gøre den elektroniske musik mainstream.

Hvordan reagerede du, da du hørte, han var gået bort?

- Jeg blev simpelthen så ked af det. Jeg kan huske, jeg sad i en bil sammen med mine forældre, da jeg fik en breaking-besked om hans død på min telefon. Jeg sagde det til mine forældre, men de anede ikke, hvem han var. Så spillede jeg noget af hans musik for dem, og det kunne de jo godt genkende. Det viser noget om Aviciis format og succes. Selvom du ikke kender hans navn, så kender de fleste jo hans musik.

Har du et særligt minde forbundet med Aviciis musik?

- Sidste nytårsaften var jeg til fest på en klub, hvor dj'en satte 'Seek Bromance' på. Der stod en flok svenske piger på dansegulvet, som jo gik helt amok – og de gik endnu mere amok, da de kunne se, at vi også sang med. Så kom de over og råbte: 'Ej, kender I også Avicii?'. Altså det svarer jo til, jeg gik over til folk og sagde: 'Gud, kender I også Aqua?'. Det var, som om de ikke anede, hvor stor og sindssyg populær han egentlig var i resten af verden.

Hvad er din favoritsang af Avicii?

- Det må være 'Levels'. På en eller anden måde er det det perfekte EDM-nummer. Det er ikke for hårdt, ikke for blødt, det har en mega fed melodi og er virkelig genkendeligt. Og så lyder det ikke som noget andet, det er virkelig et unikt nummer.

0:00

Morten 'Faustix' Olsen, dj

(Foto: Tom McKenzie © Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)
(Foto: Tom McKenzie © Grafik: Solvej Nygaard Gregersen)

Du nåede at møde Avicii?

- Jeg har mødt Avicii et par gange. I 2013 blev jeg inviteret til fest i hans kæmpe hus i Miami. Det var sgu en meget sjov oplevelse, selvom jeg kun lige hilste kort på Tim.

- Mit indtryk er, at han var ret genert og tilbageholden som person, men altid utrolig høflig. Jeg tror, at mange, der får så meget succes og opmærksomhed, let bliver lidt indadvendte, fordi alle vil have noget af én hele tiden. Så passer man på sig selv.

Hvordan husker du Aviciis musik?

- Jeg kan huske, da 'Levels' udkom og bare eksploderede. Jeg har aldrig hørt en sang, der blev spillet så meget. Den var jo alle vegne!

- Jeg vil gå så langt som at sige, at jeg aldrig har hørt nogen, der kunne lave melodier som ham. Han var jo ubestridt én af de bedste nogensinde til at skabe melodier, der bare virkede - og meget af hans musik lyder vanvittigt godt.

Hvordan reagerede du, da du hørte, han var død?

- Jeg sad i en bil på vej til job, da jeg hørte, han var død, og jeg blev fucking ked af det. Jeg har selv oplevet, hvordan det er at miste sig selv i den her branche, så jeg blev virkelig ked af det, da jeg hørte, han var gået bort.

- Jeg tror kun, der er en måned mellem min fødselsdag og Aviciis. Han ville være fyldt 30 i år ligesom mig. Det er en alt, alt for ung alder at gå bort, uanset hvilke problemer man går rundt med.

Hvad er din favoritsang med Avicii?

- En af mine favoritsange med Avicii er 'Silhouettes', fordi musikkompositionen er så unik. Det er helt vildt rodet, men det giver bare mening.

0:00

Ny Avicii-musik på vej

Selvom Avicii ikke er blandt os længere, så er der faktisk ny musik på vej fra den populære dj. For nyligt udsendte Aviciis pladeselskab nummeret 'SOS', og til sommer udkommer albummet 'TIM', der udelukkende består af nye sange.

Hør 'SOS' her.

0:00

I de tre sidste måneder op til sin død var Avicii nemlig i gang med at færdiggøre nye sange. Numrene er lavet sammen med forskellige sangere, og det er de numre, der nu bliver udgivet.

Det er Aviciis familie, der har ønsket, at de nye sange ikke forsvinder, men at de i stedet bliver udgivet til alle Aviciis fans.

Indtægterne fra albummet vil gå til Tim Bergling Foundation, der blandt andet arbejder for at forhindre psykisk sygdom og selvmord.

FacebookTwitter