Et af de hotteste navne i USA lige nu: 27-årige Morgan hitter stort med musik, der er 'misforstået' herhjemme

Morgan Wallen har bragt countrymusikken til tops i USA. Vi peger på tre andre contrymusikere, du skal holde øje med.

Morgan Wallen ligger for anden uge i træk nummer ét på den amerikanske Billboard-albumhitliste. (Foto: Ed Rode © Getty Images)

Countrymusik. Er det ikke kun noget for gamle damer med hang til linedance og mænd i lædertøj med lidt for mange frynser?

Ikke hvis du spørger i USA.

Her ligger den unge countrystjerne Morgan Wallen nemlig lige nu for anden uge i træk nummer ét på den amerikanske Billboard-albumhitliste med sit album 'Dangerous: The Double Album'.

Det er første gang i seks år, at et countryalbum troner på toppen af den prestigefyldte liste i mere end én uge.

Med sin topplacering skriver 27-årige Morgan Wallen sig ind i rækken af unge countryartister, der på det seneste har hittet stort i USA. Her har navne som Kacey Musgraves, Luke Combs og duoen Dan + Shay, der ad flere omgange har arbejdet sammen med kæmpestjernen Justin Bieber, også oplevet stor succes.

For selvom genren trækker rødder helt tilbage til 1920'erne, lever countrymusikken stadig i bedste velgående.

- Countrymusikken har det rigtig godt. Den er i den grad alive and kicking, fortæller journalist Evelina Gold, der er vært på podcastet 'Ladies of Folk', der blandt andet beskæftiger sig med countrymusik.

- Countrymusikken har altid været kæmpestor i USA. Det er dér, industrien er størst, og det største publikum til genren befinder sig. Og trods coronakrisen, som naturligvis også har stækket countryscenen, er der stadig godt gang i den både på den kommercielle scene og i countrymusikkens mere alternative afkroge.

27-årige Morgan Wallen er vokset op i Tennessee, hjemstaten for countrymusikkens mekka, Nashville. (Foto: Rich Fury © Getty Images)

Ifølge Evelina Gold tilhører hitlistekongen Morgan Wallen den første gruppe, altså countrymusikkens mere kommercielle afgrene, hvor musikken ifølge Gold ofte er mere renskuret og letfordøjelig

- Morgan Wallen gør det, han skal, og leverer nogle fine omend lidt klichéfyldte countrypopsange. Den gamle, sure country-feinschmeckerinde i mig savner jo noget mere dybde i teksterne og nogle flere rigtige instrumenter i sangene, men for sin undergenre gør han det godt, siger hun om Wallens album, der altså lige nu indtager førstepladsen på Billboard-listen.

- Sangene er ikke så komplekse, men taler særligt til det yngre publikum. De handler om livet i en lille by, at drikke øl med vennerne fredag aften og at flirte med nabopigen. Det kan virke simpelt, men jeg tror, der sidder rigtig mange yngre countrylyttere i USA, der føler, at han rammer helt plet med den slags historier.

Hør nummeret 'Somebody's Problem' med Morgan Wallen her:

0:00

Det er dog ikke kun i USA, at countrymusikken (fortsat) går sin sejrsgang. Også herhjemme er countrymusikkens popularitet steget støt de seneste par år, og Evelina Gold oplever, at genren i langt højere grad er accepteret som en musikgenre, man ikke skal "skamme" sig over at lytte til.

- For få år tilbage var det totalt uncool at sige, at man var til country – særligt, hvis du var ung. Genren var ret misforstået, og fortalte man, at man lyttede til country, troede folk, at man rendte rundt og hørte 'Støvledansen' fra 'The Julekalender'. I dag er countrymusik - og særligt undergenrer som americana og folk - heldigvis meget mere accepteret herhjemme.

Men sidder du derude og har lyst til at udforske countrygenren, er det altså ikke nødvendigvis i toppen af Billboard-hitlisten, du bør starte. Countryscenen gemmer nemlig på en lang række artister, der ifølge Evelina Gold har mere at byde på end et populært navn som Morgan Wallen.

- Countrypop har sin berettigelse, men der er så meget mere til country, som de store, mainstream artister ikke nødvendigvis favner. Skal jeg være lidt flabet, vil jeg påstå, at der gemmer sig langt bedre og mere kompleks countrymusik derude, som folk bør give et lyt i stedet.

Vi har bedt Evelina Gold komme en anbefaling af tre countrymusikere, som du bør give et lyt, hvis du vil lære genren og dens mange facetter endnu bedre at kende.

1

Sturgill Simpson

Sturgill Simpson har givet koncert i Danmark flere gange. I januar sidste år gæstede han Store Vega i København. (Foto: Frazer Harrison © Getty Images)

Den første artist, Evelina Gold vil fremhæve, er 42-årige Sturgill Simpson, der både er et stort navn i USA, men også har opbygget en fanskare herhjemme. Simpson har optrådt i Danmark flere gange og gæstede dansk jord så sent som januar sidste år.

Ifølge Evelina Gold viser Sturgill Simpson den bredde, countrymusikken rummer.

- Da han kom frem, blev han udråbt som ham, der skulle redde den traditionsrige countrymusik, men sandheden er, at han er enormt varieret i sin musik. Han har eksperimenteret rigtig meget og går i den grad sine egne veje rent musikalsk, fortæller Evelina Gold, der betegner Simpson som en af sine helt store helte.

- Sturgill Simpson repræsenterer den mangfoldighed, countrymusikken gemmer på. Country er ekstremt bred og spænder over mange flere undergenrer og udtryk, end mange, der ikke kender genren, regner med. Det giver Simpson et godt indblik i, siger hun.

Hør 'I Don't Mind' med Sturgill Simpson her:

0:00
2

Cam

I 2016 blev Cam nomineret til en Grammy i kategorien 'Bedste country solo-optræden' for hittet 'Burning House'. (Foto: Mat Hayward © Getty Images)

36-årige Camaron Marvel Ochs, bedre kendt under kunstnernavnet Cam, er også blandt de navne, Evelina Gold mener, spirrende countryfans bør give et lyt.

Den populære singer-songwriter begyndte sin karriere som sangskriver for andre kunstnere, men udgiver i dag musik i eget navn. Ifølge Evelina Gold er Cam et godt eksempel på, hvordan særligt teksterne i countrymusikken har udviklet sig gennem tiden.

- I gamle dage handlede sangene tit om at være vokset op under trange kår i en lille hytte, men countrymusikken er ikke et museum. Teksterne og de historier, der bliver fortalt i nutidens countrysange, følger med tiden, og det gør Cam også med sine sange. De handler stadig om livets store op- og nedture, men i en moderne kontekst, siger hun og fortsætter:

- Samtidig har hun den her smukke, krystalklare vokal, der på mange måder minder mig om Dolly Parton. Og så besidder hun også den samme kvindelige fandenivoldskhed, som Dolly Parton tidligere har været garant for. Hun er en bad ass, der gør præcis, hvad hun vil.

Hør Cams Grammy-nominerede hit 'Burning House' her:

0:00
3

Brandy Clark

Brandy Clark udgav sit første soloalbum i 2013. (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

Evelina Golds tredje anbefaling er den 45-årige Brandy Clark.

I løbet af sin karriere har den Grammy-nominerede musiker skrevet sange for store countrynavne som Kacey Musgraves, LeAnn Rimes, Sheryl Crow og Reba McEntire, men har også udgivet tre album i eget navn.

Hendes seneste plade, 'Your Life Is a Record', fra 2020, kalder Evelina Gold for "helt sublim."

- I mine øjne er Brandy Clark en fantastisk og meget alsidig sangskriver. Hun er et godt eksempel på, hvordan countrymusikken kan behandle store emner på en meget simpel og konkret måde, siger hun og fortsætter:

- Hendes sange handler om den menneskelige tilstand på godt og ondt. Sorger, glæder, fejltagelser, druk, utroskab og eksistentiel tvivl. Men det bliver ikke højtflyvende og elitært, men mere hverdagspoetisk, som vi også kender det fra navne som Benny Andersen og Kim Larsen. Hun er bestemt et lyt værd.

FacebookTwitter