Et af Sveriges største rapnavne skal bag tremmer for kidnapning

Sagen har startet en debat om, om man bør kunne skille musikeres kunst og privatliv fra hinanden.

Yasin er blevet idømt 10 måneders fængsel for medvirken til kidnapning, men dommen udløste en tidligere betinget straf på otte måneder. (Foto: Screenshot fra YouTube)

Han er muligvis et af Sveriges største rap-talenter, men det har ikke været Yasins musik, der er løbet med overskrifterne i 2021. Det er i stedet hans indblanding i en sag om kidnapning, der i dag er faldet dom i.

Dommen betyder, at Yasin nu skal halvandet år bag tremmer.

Yasin ses her på coveret til sit seneste album, 'More To Life', som han udgav i efteråret. Yasin er en særdeles populær herre i Sverige vandt blandt andet en Grammy i kategorien 'Årets hiphop'. (Foto: pressefoto)

Han blev idømt 10 måneders fængsel for medvirken til planlægning af kidnapning, men dommen udløste en tidligere straf på otte måneder, der var gjort betinget.

En anden svensk rapper - Haval - er blevet idømt 30 måneders fængsel for medvirken til kidnapning.

I alt er 26 ud af de 30 tiltalte idømt fængsel fra seks måneder op til 17 år og 10 måneder. I alt blev de tiltalte idømt 147 års fængsel i sagen, der både omfattede drabsforsøg, narkohandel, planlagte bombeattentater, kidnapning, afpresning og vold.

Stort kriminelt netværk trak i trådene

Flere af anklagerne er blevet kædet sammen med Vårbynetværket, der af politiet tidligere er blevet kaldt et af Stockholms mest velorganiserede kriminelle netværk.

De 17 år og 10 måneder gik til Chihab Lamouri, der er tiltalt for at stå i spidsen for netværket, og han har været mistænkt for omfattende kriminalitet - blandt andet drabsforsøg, og anklageren gik efter fængsel på livstid.

Yasin er dømt for at have været med til at forsøge at lokke den kidnappede rapper i en fælde. Det slog dog fejl, da der var meget politi til stede, og rapperen Hav overtog senere Yasins rolle, hvor kidnapningen lykkedes. Offeret blev tvunget til et musikstudie, hvor han blev mishandlet, truet og afpresset.

Under retssagen blev der ifølge Aftonbladet vist billeder af, hvordan den kidnappede rapper blødende og bundet blev tvunget til at stille sig foran kameraer, og kidnapperne truede med at sprede billederne, hvis de ikke fik penge. De gjorde senere alvor af truslerne.

Ifølge Expressen påstod Yasin under retssagen, at han aldrig ønskede at være en del af kidnapningen.

Yasins advokat, Frida Wallin, siger ifølge Expressen, at man vil anke dommen.

Blev hyldet ved prisfest under varetægtsfængsling

Det skabte stor debat om, hvordan man skal behandle kriminelle kunstnere, da både Yasin og Haval blev nomineret til de svenske Grammi-priser, mens de sad varetægtsfængslet i sagen. Yasin vandt i kategorien 'Årets hiphop', hvilket fik hårde ord med på vejen både i de svenske aviser og på sociale medier.

Sagen fik blandt andet det svenske folketingsmedlem Robert Hannah fra partiet Liberalerna på Twitter til at opfordre den svenske streaminggigant Spotify til ikke længere at fremhæve Yasins musik i playlister.

Den svenske gren af brancheorganisationen IFPI, der står bag Grammis-prisen, forsvarede nomineringen af både Yasin og Haval med den begrundelse, at man bør kunne skille musikeres kunst og privatliv fra hinanden.

- Blandt årets nominerede findes et antal personer, som er mistænkt for forbrydelser. Grammis sympatiserer naturligvis ikke med de gerninger, de er mistænk for, men står fast ved vores holdning om, at den kunstneriske præstation bør kunne bedømmes uden hensyntagen til den eventuelle forbrydelse, en person er mistænkt for, lød det.

Facebook
Twitter