Eurovision-vinderne Måneskin er blevet verdensstjerner - men møder modstand i hjemlandet: 'Der er rigtig mange, der hader os'

Måneskin hitter lige nu stort i Danmark og mange andre lande, men i Italien er langt fra alle begejstrede for dem.

(Foto: Stefan Wessel © DR)

- Vi er lidt trætte, griner Victoria De Angelis, da hun henslængt kaster sig i den mørke lædersofa.

Bag den sorte eyeliner, der i bedste rockstjernestil er lagt til perfektion af den stylist, der i øvrigt konstant følger i hælene på den unge stjerne, er sporene af lange dage og søvnløse nætter under øjnene da heller ikke helt til at overse.

Og det er egentlig forståeligt nok, hvis medlemmerne i Måneskin er lidt matte i betrækket.

Siden de i maj storsejrede ved Eurovision Song Contest, har det italienske rockband kørt på med 100 kilometer i timen for at få så meget som muligt ud af Grand Prix-triumfen, som er italienernes første af slagsen i 31 år.

Da DR møder bandet i København, har Måneskin allerede været på promo-tur i Holland, Tyskland og Sverige, og dagen i den danske hovedstad er tætpakket med fotoshoots og interviews.

- Vi ved godt, at vi lige nu får en masse opmærksomhed, men at det ikke varer for evigt, medmindre vi udnytter den rigtigt, fortæller bandets forsanger, Damiano David, med et smørret smil, da han og resten af bandet har gjort Victoria De Angelis selskab på bandets hotel i København.

Er strøget ind på den danske hitliste

Opmærksomhed har der ellers været masser af, siden Måneskin for blot en måned siden hev Eurovision-sejren i land med den italienskssprogede vindersang 'Zitti e buoni', der betyder noget i retningen af "Hold kæft, og opfør dig ordentligt."

Bandet lader nemlig til at have brudt den forbandelse, der tidligere har hængt over vinderne af den historiske sangkonkurrence, der i mange år ikke har formået at veksle Eurovision-trofæet til international succes.

- Når du er med i et tv-show som Eurovision, plejer du måske at få to ugers opmærksomhed, og så er du glemt igen, men for os er det bare blevet ved med at vokse og vokse, fortæller forsanger Damiano David.

Siden sejren er Måneskins streamingtal eksploderet, og med over 29 millioner faste månedlige lyttere hos streaminggiganten Spotify er gruppen lige nu blandt tjenestens 100 mest populære artister på verdensplan.

Lige nu har Måneskin to sange i top ti på den britiske single-hitliste, og også herhjemme er Måneskin blevet populære.

To af bandets sange, 'I Wanna Be Your Slave' og et fire år gammelt cover af Four Seasons-klassikeren 'Beggin'', er nemlig strøget ind på den danske hitliste, hvor førstnævnte lige nu troner på listens syvendeplads.

- Det var en af de største oplevelser i hele vores liv, fortæller Damiano David (øverst til venstre) om Måneskins sejr ved Eurovision Song Contest i maj. (Foto: Stefan Wessel © DR)

- Det er helt fantastisk, for vi havde aldrig regnet med at få så meget opmærksomhed uden for Italien, fortæller 21-årige Victoria De Angelis, der taler flydende dansk, da hendes mor er fra Danmark.

- Vi tænkte, at hvis vi vandt Eurovision, så ville vi måske få lidt opmærksomhed hist og her, men vi havde aldrig troet, det ville blive til den her kæmpe ting.

For 22-årige Damiano David har særligt opmærksomheden omkring bandets gamle sange været overvældende.

- Det er fantastisk at se, at det ikke kun er vores Eurovision-sang, men hele vores album, der har fanget folks opmærksomhed. Det betyder sindssygt meget, for det vidner om, at folk faktisk er interesserede i os og vores musik og ikke kun kender os fra de tre minutter på Eurovision-scenen.

Hør 'I Wanna Be Your Slave' med Måneskin, der lige nu går sin sejrsgang på hitlister i hele Europa:

0:00

Møder modstand i 'utroligt konservativt' hjemland

Historien om Måneskin tog sin begyndelse i den italienske hovedstad Rom, hvor teenagerne Damiano David, Victoria De Angelis og guitaristen Thomas Raggi for seks år siden mødte hinanden i gymnasiet.

Trioen startede et band sammen, og da vennerne på Facebook søgte efter en lokal trommeslager til at fuldende bandet, kom den i dag 20-årige Ethan Torchio ind i billedet.

Sammen begyndte de fire musikere at spille på gaderne rundt omkring i Rom, hvor repertoiret primært bestod af cover-versioner af kendte rocksange.

Måneskins store gennembrud kom få år senere, da de i 2017 deltog i talentkonkurrencen 'X Factor', hvor de fik en andenplads i finalen. Få måneder senere udsendte de debutalbummet 'Il ballo della vita', der strøg til tops på den italienske albumhitliste og indkasserede bandet hele tre platin-plader.

I dag er Måneskin ét af de mest populære navne på den italienske musikscene, men gruppen fortæller, at de også er blevet mødt af meget modstand i hjemlandet.

- Der er rigtig mange, der hader os i Italien, fortæller Damiano David med et grin.

Det er halvt danske Victoria De Angelis skyld, at bandet lyder det pivdanske navn Måneskin. De andre medlemmer bad hende remse forskellige danske ord op, og da hun nævnte ordet "måneskin", var vennerne solgt. Udtalen af navnet volder dog stadig de italienske fans og medier problemer. - Jeg har forsøgt at lære dem det, men der er stadig ingen i Italien, der kan finde ud af sige det rigtigt, har Victoria De Angelis tidligere fortalt til dr.dk. (Foto: Stefan Wessel © DR)

Måneskin er nemlig ikke bange for at skille sig ud, og både i deres musik og i medlemmernes fremtoning ynder bandet at skubbe til grænserne, når det kommer til emner som seksualitet og kønsudtryk.

Alle mænd i bandet går for eksempel med makeup, alle medlemmernes negle er prydet af neglelak, og Damiano David optræder ofte i sko med tårnhøje hæle og med lange smykker dinglende i ørerne. Noget, der ikke bliver taget lige godt imod alle steder i Italien, som ifølge Victoria De Angelis er "utroligt konservativt".

- Lige nu er vi de mest kendte italienske musikere i hele verden. Det er jo ret sejt, og der er heldigvis mange italienere, der kan lide os og er stolte over den succes, vi har opnået. Men der er også mange, der hader os, siger Victoria De Angelis, og Damiano David tilføjer:

- Mange italienere skammer sig over, at vi repræsenterer Italien udadtil. De ville meget hellere se på én eller anden pæn fyr i et jakkesæt.

Danske fans tropper op foran hotellet

Selvom ikke alle tager lige godt imod Måneskins bramfri attitude, har bandets enorme - og pludselige - popularitet dog også sikret dem tonsvis af fans.

Også i Danmark, hvor flere grupper af unge piger er mødt op foran bandets hotel i København i håbet om et glimt af - eller sågar en selfie med - de italienske verdenstjerner.

- Det er lidt underligt, men på en virkelig nuttet måde. Vi er bare slet ikke vant til den slags, fortæller Damiano David.

- Det er første gang, vi rejser rundt i Europa på den her måde, og hver gang vi lander et nyt sted, skal vi ligesom forsøge at regne ud, hvor "store" vi egentlig er, siger han og fortsætter:

- Da vi var i Berlin, havde vi slet ikke regnet med, at folk ville stå og vente på os foran vores hotel, men det gjorde de. Det gjorde de også i Sverige, og det gør de også her i København. Så vi bliver hele tiden overrasket over, hvor mange fans, vi egentlig har.

Flere af Måneskins sange har blandt andet ramt den britiske hitliste. Det er første gang i 19 år, at en Eurovision-vinder ryger ind på hitlisten med en sang, der ikke er deres Eurovision-bidrag. Sidst det skete, var da Celine Dion, der vandt Eurovision i 1988 for Schweiz, i 2002 hittede med sangen 'A New Day Has Come'. (Foto: Stefan Wessel © DR)

Interviewet med Måneskin er ved at være ovre, men italienernes rejse mod international stjernestatus er først lige begyndt.

Efter det under to døgn korte visit i København fortsætter turen til Frankrig og Polen, og senere på året drager bandet ud på en større Europa-turné, der bringer dem forbi flere europæiske storbyer.

Og så gør det ikke så meget, at nattesøvnen må vige for rejser, koncerter, fotoshoots og interviews i lange baner.

- Vi elsker det her, og selvom vi er trætte, så ved vi, det er det hele værd. Det her er en del af vores rejse, og det er dét, der gør os i stand til at dele vores musik med endnu flere mennesker i fremtiden, siger Victoria De Angelis, inden trommeslager Ethan Torchio tilføjer:

- Vi lever vores drøm lige nu. Det hele er stadig meget nyt, men folk kan lide os og vores musik, og det er det allervigtigste for os.

Facebook
Twitter