England, Slovenien, Tyskland, Rusland og USA.
Den danske sangerinde og sangskriver Myrkur er en populær kvinde i udlandet, hvor hun turnerer for tiden. Faktisk har hun allerede spillet 75 koncerter i år.
Men det er alt andet end pop, der er Myrkurs effektive eksportvare – hun spiller nemlig metal iført sort farve over øjnene og med skrigende toner som sit særlige, musikalske krydderi ovenpå den bastante guitar.
- Musikken er et frirum, hvor man kan være alle de ting, man ikke må være; grim, vild, ustyrlig og hysterisk. Det har man lov til at være på scenen – faktisk bliver man hyldet for det, siger Myrkur – med det borgerlige navn Amalie Bruun – til Kulturmagasinet Gejst på DR1.
Men metal er ikke bare metal – den er fyldt med alle mulige undergenrer, som har hvert sit særkende.
Kunne du tænke dig at blive klogere på al den fede danske metal, der findes derude? Så hjælper P6 Beat-vært og metalfan Carsten Holm dig her til at komme lidt rundt i genrerne.
Klassisk heavy metal: Mercyful Fate
- Mercyful Fate var banebrydende, da de kom frem i starten af 80’erne. Dengang kom det meste heavy metal fra England og USA, men Mercyful Fate var et af de få bands, der gjorde en forskel.
- Faktisk er der rigtig mange store bands fra England og USA, der selv er blevet inspireret af Mercyful Fate – blandt andet fordi, de har King Diamond som sanger. Han har sådan en meget lys stemme, og så havde bandet også noget spændende okkult over sig, siger Carsten Holm.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5b05711ea11f9f088c2ee5a6
Dødsmetal: Baest
- De er nogle unge fyre fra Aarhus, der er vilde med dødsmetal fra dødsmetallens startperiode i slutningen af 80’erne og frem til starten af 90’erne. Deres attitude på scenen er brutal, men også meget venligsindet overfor dig, også hvis du ikke aner noget som helst om dødsmetal.
- Du ville sagtens kunne stå til en koncert med Baest og bagefter tænke: ’Whau, det der er da mit nye favoritband’. Det er så kompetent lavet, og de er så fede live og går ind i alle folk med træsko på, siger Carsten Holm.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5b05730a6187a40664558f2e
Thrash metal: Invocator
- Bandet er fra Esbjerg og var med til at danne en fed metal-undergrundskultur i Danmark omkring 1990. I kølvandet på Invocator, der fik pladekontrakt i udlandet, kom der mange andre bands af samme slags, men det var Invocator, der endte med at blive en stolt bannerfører for dansk metal-undergrund.
- De spillede en genial koncert på Copenhell sidste år, hvor de primært spillede sange fra deres tre første plader, der er de mest ikoniske. Det er en meget teknisk band, der spiller megafedt.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5b05711f6187a40664558ef4
Black metal: Solbrud
- Oprindelig blev black metal født i Norge, hvor det blev forbundet med voldsomme ting som at brænde kirker af – det ligger dog mange år tilbage – så der er mange, der stadig forbinder genrer med det.
- Men Solbrud er en del af den nyere black metal-scene, hvor man hylder udtrykket i musikken i stedet for det, black metal oprindeligt kom ud af. De spiller megafedt og synger – ligesom Myrkur – også på dansk. De spiller black metal, som man skal, nemlig hurtigt.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5b0572f26187a40664558f28
Folkemetal: Huldre
- Huldre er ret effektive, når de spiller koncerter – og det virker lidt som om, at de kommer lige fra skoven, for de har altid grene og træer med og optræder med bare tæer. Det er sådan en blanding af distortion-guitar og heavy metal-udtryk og klassisk folkemusik med violin og hjemmelavede lirekasse.
- Deres album ’Tusmørke’ blev kåret af lytterne på P6 Beats ’Sort Søndag’ til at være årets album i 2016, og det er godt gået, siger Carsten Holm.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5b05711f6187a40664558ef5
Du kan se Myrkur i kulturmagasinet gejst på DR1 klokken 21.55 og efterfølgende på DR TV.