Fællessang går viralt: 200.000 synger med hver dag - og nu vil Mette Frederiksen også være med

I krisetid griber danskerne til fællessangen – og nu bliver det til et tv-show i bedste sendetid.

Statsminister Mette Frederiksen er én af dem, der har ønsket musik til Phillip Fabers morgensang på DR1. I aften får fællessangen sit helt eget tv-show i bedste sendetid, når en række danske musikere synger for hjemme fra deres egen stue.

Phillip Faber elsker den danske sang.

Som chefdirigent for DR PigeKoret er det faktisk også hans job at få sangen til at fremstå så stærk og smuk som muligt.

Men hvis nogen for en måned siden havde fortalt Phillip, at han skulle spille morgensang for 200.000 danskere dagligt og være vært på et fredagsshow om fællessang – så havde han alligevel nok rystet lidt på hovedet.

De seneste uger har coronavirus bare vendt op og ned på det Danmark, vi kender. Hver morgen spiller Phillip Faber nu op til morgensang på DR1 – og i aften sender DR1 så endda endnu mere fællessang direkte.

Klokken 20 fredag aften står Phillip Faber og Mads Steffensen nemlig i spidsen, når en række danskere musikere synger kendte danske sange fra deres egen stue – og skaber fællesskab foran landets fladskærme.

- Det er så meningsfuldt at lave noget, der betyder noget for folk. Men at det eksploderede på den måde, det var en kæmpe overraskelse, siger Phillip Faber over mobilen midt i de hektiske forberedelser.

Mette Frederiksen bad om at synge Kim Larsen

Forrige mandag sendte han første gang morgensang som en lille idé, der gik i luften på DR Pigekorets Facebook-side.

Det var så stor en succes, at Phillip Faber allerede dagen efter begyndte at sende morgensang direkte fra sin stue til seere og lyttere på DR1 og P2.

Nu samler morgensangen over 200.000 seere hver morgen på DR1 og via streaming fra DR TV. Rigtig mange danskere sender også ønsker om bestemte sange ind, og torsdag kom et af de mere prominente ønsker igennem:

Her ønskede statsminister Mette Frederiksen nemlig, at Phillip Faber skulle spille Kim Larsen-klassikeren 'Joanna'.

Se Mette Frederiksen ønske 'Joanna' - og Philip Faber synge for på den. Artiklen fortsætter nedenfor:

Deltagelsen fra høj og lav, ung som gammel, er essentielt for et program om fællessang, siger Phillip Faber:

- Programmet ville jo slet ikke eksistere, hvis der ikke var nogen, der sang med.

- Det er en genvej til at føle, at vi er i et fællesskab. Selvom det er et mærkeligt fællesskab – men man ved, man synger med et par hundredetusind andre: "Jeg er ikke alene, og det skal nok gå". Det er det, der er fantastisk.

Syng, som din oldemor ville have gjort

Fredag aften skal de danske tv-seere så synge med en række danske musikere, der gør Phillip Faber kunsten efter og synger direkte fra deres eget hjem og ud til de danske tv-seere.

Det er ret nyt at kunne synge sammen, mens man sidder adskilt. Men hvis du synger med fredag aften, gør du faktisk som dine oldeforældre og andre danskere har gjort i generationer.

Danskerne har nemlig en stor tradition for fællessang - også i krisetider.

Under Anden Verdenskrig voksede fællessangen hurtigt frem. I september 1940 deltog hele 700.000 danskere i et såkaldt alsangsstævne og viste på den måde sammenhold og nationalfølelse.

En pige synger med til alsang i Fælledparken 2. september 1940, fem måneder efter Danmark var blevet besat af det nazistiske Tyskland. (Foto: Det Kongelige Bibliotek)

- Vi er altid stimlet sammen i krisetider og har sunget. Lige pludselig er alsang blomstret op igen, fordi der kommer en ubehagelig krise ind fra højre, siger Phillip Faber.

Også til hverdag har danskerne faktisk en ret unik kultur omkring fællessang. Vi tænker måske ikke så meget over det, men vi synger sammen i både skoler, på fodboldstadions, til fødselsdage, til jul, rundt om lejrbålet og til Sankthans:

- Ingen af vores naboer gør det. Ikke Sverige, som er så sangglade. Eller Tyskland, der ellers er det klassiske musikland over alle, siger Phillip Faber:

- Det er unikt dansk at have en national, uskreven sangskat på den her måde.

Facebook
Twitter