'Fantastisk, unik og imponerende': En af 00'ernes helt store stjerner fylder 40

Sangeren Christina Aguilera fylder rundt. Her er fem ting, du (måske) ikke vidste om popstjernen.

Christina Aguilera - her fotograferet i 2013 - er både "en utrolig sanger og så det her popfigur-fænomen", mener forsker i popmusik Anders Reuter. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

- Hun er oppe i samme liga som Mariah Carey og Whitney Houston.

Ordene tilhører Anders Reuter, der forsker i popmusik ved Københavns Universitet, og de handler om den amerikanske sanger Christina Aguilera.

I dag, fredag, fylder hun 40 år, men hun har for længst skrevet sig ind i de popmusikalske historiebøger. Det har hun på grund af sin imponerende røst, der brød igennem alverdens lydmure og hitlister i 1999, hvor hun udsendte sit selvbetitlede debutalbum.

- Hun blev først og fremmest kendt på grund af sin imponerende stemme. Hun er en helt fantastisk sanger. Hendes teknik er unik, og man ved det med det samme, hvis det er hende, der synger et nummer, siger Anders Reuter.

Det har hun blandt andet bevist på verdensomspændende hits som 'Genie in a Bottle', 'What a Girl Wants', 'Lady Marmalade', 'Ain't No Other Man' og 'Moves Like Jagger'. Men netop stemmen har også vist sig at være lidt af en forbandelse for Christina Aguilera, mener Anders Reuter.

Lyt til gennembrudshittet 'Genie in a Bottle', mens du læser videre:

0:00

- Nogle gange driver et nummer sig selv, andre gange er det performerens stemme, der driver det. Det er en svær balance at ramme, og de sidste ti år er det ikke rigtig lykkes for Christina Aguilera at finde sange, som er gode i sig selv, og så kombinere det med hendes stemme, siger han og uddyber:

- Hun er sådan én, der fungerer rigtig godt som gæsteartist, fordi hun leverer noget helt unikt til en sang. Men samtidig har den markante stemme gjort det svært for hende at tilpasse sig den musikalske udvikling, der er sket de sidste ti år.

Det ændrer dog ikke på, at Christina Aguilera i løbet af sine 40 år på Jorden har opnået mere, end de fleste andre sangere blot kan drømme om at opnå på et helt liv.

Men hvor godt styr har du egentlig på den 157 centimeter høje sangers liv og levned?

Vi gør dig klogere nedenfor:

1

Var barnestjerne med Britney og Justin

Christina Aguilera med vennerne i 'The Mickey Mouse Club'. Det er hende yderst til højre, under Justin Timberlake. Siddende forrest i billedet ses Ryan Gosling og Britney Spears. (Foto: WALT DISNEY TELEVISION / Album © Scanpix)

Selvom de fleste nok først stiftede bekendtskab med Christina Aguilera i sluthalvfemserne, så begyndte hun faktisk i showbusiness længe før albumdebuten i 1999.

I 1990'erne – da hun var 13-14 år gammel – var hun nemlig med i det ugentlige amerikanske tv-program 'The Mickey Mouse Club', som viste unge teenagere, der havde et særligt talent for sang eller dans. Her optrådte hun sammen med andre fremtidige superstjerner som Britney Spears, Justin Timberlake og Ryan Gosling.

I starten af karrieren blev hun i øvrigt ofte sammenlignet med den jævnaldrende Britney Spears.

2

Har boet i Japan

En ung Christina Aguilera. Hun debuterede med sit selvbetitlede album i 1999. Det gik blandt andet nummer ét i USA. (Foto: Peter Shapiro/Shutterstock © Scanpix)

Efter hendes Disney-tjans sluttede, flyttede Aguilera til Japan med sin mor, hvor hun indspillede sin første sang, 'All I Wanna Do'. Hun blev faktisk i Japan i flere år og vendte først tilbage til USA i 1998 i håb om at få en pladekontrakt.

Pladekontrakten kom dog først i hus, efter hun sang titelsangen til Disney-filmen 'Mulan'.

Med ét styks Disney-sang under bæltet lykkedes det også at få pladekontrakten i hus. Sangen har i øvrigt titlen 'Reflection' på engelsk, mens den på dansk hedder 'Spejlbilledet'.

Da live action-udgaven af 'Mulan' udkom tidligere i år, genindspillede Aguilera 'Reflection' i en ny udgave, ligesom hun også havde et helt nyt nummer, 'Loyal Brave True', med på soundtracket.

3

Har vundet fem Grammy'er

Christina Aguilera med den Grammy, hun i 2007 vandt for sangen 'Ain't No Other Man'. (Foto: Gabriel bouys © Scanpix)

Christina Aguileras karriere tog nærmest raketagtig fart i kølvandet på debutalbummet. Hun endte faktisk med at blive én af nullernes allerstørste popstjerner.

Det viser blandt andet hendes imponerende høst af musikpriser.

Hele fem Grammy-statuetter er det blevet til i karrierens løb. I 2000 vandt hun den prestigefyldte 'Bedste nye kunstner' - foran blandt andre Britney Spears - og siden er det blevet til Grammyer for numrene 'Lady Marmalade', 'Beautiful', 'Aint' No Other Man' og 'Say Something'.

Samlet anslås det, at Christina Aguilera har solgt i omegnen af 75 millioner album og singler i løbet af karrieren.

Lyt til 'Ain't No Other Man', mens du læser videre:

0:00
4

Er også skuespiller

Cher (til venstre) og Christina Aguilera spillede i 2010 over for hinanden i musicalfilmen 'Burlesque'. Dengang var Cher 64 år, mens Aguilera rundede de 30 i december. (Foto: Rights Managed © Mary Evans Picture Library 2015)

Ud over sin medvirken i 'The Mickey Mouse Club', da hun var teenager, er Christina Aguilera også kendt for sin medvirken i musicalfilmen 'Burlesque' fra 2010. Heri spiller hun den unge, håbefulde Ali, der søger lykken som sanger i storbyen.

Her støder hun på Tess (spillet af Cher), der ejer en burlesque-klub. Snart følger et sandt overflødighedshorn af sang, dans, kærlighedskvaler og økonomiske forviklinger.

Filmen blev kaldt "en mellemting mellem dårlig og så dårlig, at den er god", men den indkasserede ikke desto mindre en Golden Globe for 'Bedste originale sang'. Den gik dog til 'You Haven't Seen the Last of Me', der blev sunget af Cher, og ikke til Christina Aguileras 'Bound to You', der var nomineret i samme kategori.

5

Ikon i LGBT+-miljøet

Christina Aguilera, som hun ser ud i dag. Her til premieren på genindspilningen af 'Mulan' i Los Angeles, Californien, i marts 2020 - før coronapandemien lukkede store dele af verden ned. (Foto: Matt Baron/Shutterstock © Scanpix)

Christina Aguileras ikonstatus har længe været et faktum, selvom der har været langt mellem de store musikalske succeser de seneste år.

I mellemtiden er hun blandt andet blevet kendt for at være en velgørende kvinde, der blandt andet bekæmper klimaforandringer og støtter både dyrevelfærd og menneskerettigheder – herunder særligt LGBT+-rettigheder.

Hendes status som ikon for mange i LGBT+-miljøet blev slået fast med syvtommersøm, da hun i 2018 var gæstedommer i dragqueen-realitykonkurrencen 'RuPaul's Drag Race'.

Den blev yderligere cementeret, da hun sidste år blev tildelt en pris for at være en god allieret af organisationen The Human Rights Campaign, der arbejder for at sikre rettigheder til LGBT+-miljøet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk