Farlig udenpå - men blød indeni: Verdens mest populære rapper er i Danmark

Post Malones hemmelige våben er pop forklædt som hiphop, vurderer ekspert.

(Foto: Kim Matthai Leland / Grafik: Oliver Seppo Rasmussen © Ritzau Scanpix / Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Med et månedligt antal lyttere på mere end 50 millioner Spotify-brugere er Post Malone netop nu det varmeste navn på hiphop-scenen.

Rapperen gæster Danmark i aften, når han indtager en fuldstændig udsolgt Royal Arena i København.

Lyt til Post Malones 'Wow', mens du læser.

0:00

Og med hits som 'Better Now', 'Rockstar', 'Psycho' og 'Sunflower' er der lagt i ovnen til en koncert fuld af håndtegn og svedige t-shirts.

Men spørger man Fie Neergaard, som er vært på hiphop-programmet 'Sovsen' på P3, så skyldes Post Malones vanvittige succes, at han faktisk ikke rigtig kan kaldes rapper.

- Han er enormt melodisk og rammer en trend med, at melodisk rap er populært. For nogle af sangene kan dårligt kaldes rap eller hiphop. Hans musik krydser enormt meget over i pop og låner også elementer fra rock og country. Og derfor er der flere med på vognen, end hvis det havde været ren hiphop, siger hun.

Hun peger på, at Post Malones tekstunivers også vækker genklang hos yngre musikforbrugere, der er vant til, at der godt må være flere følelser i hiphop, end der for eksempel har været tidligere.

- Det må godt være følsomt samtidig med, at det er pakket sejt ind. Så hans image er stadig det her med ansigtstatoveringer, men det kommer i en fin forlængelse af, at der igennem de senere år er åbnet for, at musikken rummer temaer som for eksempel sindslidelser. Så stereotyperne er brudt, og man behøver ikke at ty til prale-rap for at være et hit, siger Fie Neergaard.

Sådan ser de ud. Post Malones ansigtstatoveringer. Her ses han og de til Grammy-uddelingen i februar. (Foto: Xavier Collin © Ritzau Scanpix)

Meget mere end sine ansigtstatoveringer

Med sit omtalte, tatoverede ansigt står han side om side med rappere som Lil Xan, Tekashi 6ix9ine og Lil Pump, der med tuscher i fjæset alle er på toppen af karrieren.

Og Post Malone har selv udtalt, at han har fået mange af ansigtstatoveringerne for at provokere én helt bestemt person:

- Jeg vil gøre alt for at pisse min mor af, har rapperen tidligere sagt.

Men tag ikke fejl af Post Malone.

Ifølge Fie Neergaard er der kæmpe forskel på de såkaldte Soundcloud-rappere som førnævnte Lil Xan, Lil Pump og Tekashi 6ix9ine og så den 23-årige Austin Post, som er Post Malones borgerlige navn.

- Han har en anden likeability. På de fleste billeder står han med et kæmpe smil. Han har ikke været ude at banke nogen, og han er ikke med i nogen bander. Så på den måde kan han appellere til både rapfans og dem, som ikke går synderligt op i rap, siger Fie Neergaard og fortsætter:

- Han er ikke farlig, selvom han ser sådan ud. Så der er på papiret ikke noget, man ikke kan synes om ved Post Malone.

Hør Post Malones gennembrudshit her.

0:00

Succesen for rapperen - ansigtstatoveringer eller ej - falder også godt i tråd med den musikindustri, som vi har i dag, hvor det i højere grad er rappere som Drake, J. Cole og Travis Scott, der dominerer hitlisterne til fordel for fortidens hitlistedronninger som Lady Gaga, Katy Perry og Taylor Swift.

- Hiphop er det populære lige nu og har indflydelse på alt. Og det er blevet mega populært på relativt kort tid. Selvom det i virkeligheden er popsange, som så er pakket ind i 'sej rap og kant'. Men det betyder alligevel meget, at alt er inspireret af hiphop for tiden, siger Fie Neergaard, som mener, at Post Malone kan hitte mange år endnu.

- Jeg synes, han har bygget sin karriere forholdsvis solidt, men stille og roligt op. Det er ikke ét hit, der har gjort ham stor hen over natten. Så jeg kan ikke se, hvorfor toget skulle stoppe lige foreløbig. Selv hvis hiphop blev kikset til næste år, så har han flere tangenter at spille på, fordi han spænder så bredt i sin genre.

Post Malone spillede koncert på Bøgescenen under Smukfest 2018. Koncerten blev modtaget med store roser fra de danske anmeldere, der var vilde med den amerikanske rapper. (Foto: Kim Matthai Leland © Ritzau Scanpix)
Facebook
Twitter