For 14 år siden indtalte Sofie sin store popstjernedrøm på en telefonsvarer: Nu er den ved at blive til virkelighed

Som barn drømte Dopha, der i dag optræder på store scener og hitter med sit debutalbum, om fanbreve og at skrive autografer.

(Foto: Annika Byrde © Ritzau Scanpix)

- Du har ringet til mig, den hotte. Læg en besked efter tonen. Altså, fordi du vil jo gerne snakke med mig, ikke? Så måske ringer jeg til dig, hvis jeg har tid, fordi ellers så ligger jeg bare og læser alle mine fanbreve.

Kan du huske, hvordan din telefonsvarer lød, da du var ti år gammel? Det kan den danske musiker Dopha - eller Sofie Daugaard Andersen, som hun rigtigt hedder. Hun har nemlig gemt den.

Og i modsætning til hvad de fleste af os andre nok ville gøre med en gammel telefonsvarer fra barndommen - altså, slette den og glemme alt om den! - har hun gjort den frit tilgængelig for hele verden. Hun har nemlig udgivet den under titlen 'Voicemail 2007 - Interlude' på sit debutalbum 'The Game'.

Det var nemlig dengang, det hele startede. På sit pigeværelse i hjembyen Romalt skrev hun sange og indtalte "en masse mærkelige historier" ved hjælp af sin elskede karaokemaskine. Derfor var det meget naturligt for hende, at en af disse gamle optagelser skulle med på hendes album.

- De optagelser er meget personlige, og de er med til at bidrage til forståelsen af, hvem jeg er, og hvor jeg kommer fra. Og så forstår man også bedre min musik. Det giver jo mening, hvorfor jeg er havnet her, for drømmene har jo hele tiden været der, siger Dopha.

Ja, drømmene og selvtilliden fejlede ikke noget, da hun sad på værelset og drømte om stjernestøv og om at skrive autografer.

- Det er sjovt at tænke på, at jeg allerede dengang drømte om at udtrykke mig og læse fanbreve, griner den 24-årige sanger.

Store drømme, der går i opfyldelse

Og nu, cirka 14 år senere, er drømmene gået i opfyldelse.

Dopha udgav sit debutalbum med hits som 'The Game' og 'Happy for Me' i januar, og siden da er det regnet ned med roser fra både anmeldere og fans, hvilket for alvor kickstartede hendes karriere.

På den bølge af fanhænder og ros tog hun på sin første turné i forsommeren, hvor hun - ligegyldigt hvilken landsdel hun kom til - blev modtaget med klap og syngende fans.

Hør kæmpehittet 'Happy for Me', mens du læser videre:

0:00

Og efter nogle ugers sommerferie og pause fra scenerne skal hun nu igen optræde - denne gang på den nedskalerede udgave af Smukfest, Småfest, lørdag.

Glæden over endelig at se sine fans efter en lang, ufrivillig pause fra at spille live er ikke til at tage fejl af, da dr.dk taler med hende. Man kan næsten se hendes smil skinne igennem telefonen, da snakken falder på koncerterne.

- Det har været nogle fantastiske koncerter. Det var så vildt at komme ud og se folk i øjnene og høre dem synge mine sange. Og så har jeg oven i det bare haft det sindssygt grineren med mit band, siger Dopha.

Dopha elsker sin guitar, som hun ofte har med, når hun besøger hjembyen Romalt. Her er hun fotograferet foran barndomshjemmet. (Foto: Jesper Houborg © Ritzau Scanpix)

Hjembyen spiller vigtig rolle

Men Dopha har tilbragt de seneste ugers ferie langt væk fra scener og spotlys i hjembyen Romalt - en lille by uden for Randers, der ifølge byens egen hjemmeside byder på en Rema 1.000, et solcenter, to frisører og et pizzaria.

Hun bliver aldrig træt af at tale om byen, fortæller hun.

Det er hendes go-to-place, når hun skal have en pause. Det er her, hendes fantasi kan få frit løb. Det første, hun gør, når hun tager fra bopælen i hovedstaden til hjemstavnen, er at sige hej til kattene, lave en kop kaffe, åbne køleskabet og slænge sig i sofaen.

- Og så smider jeg alle mine ting i hele huset, så mine forældre ikke er i tvivl om, at jeg er hjemme. Man bliver lidt barnlig igen. Pludselig føles det, som om man ikke har så meget ansvar, griner Dopha.

Det er faktisk også i Romalt, at hun har skrevet mange af sine sange. Det er her, hendes følelser får plads, og hvor pennen flyder bedst. Og derfor var det vigtigt for Dopha, at man kunne mærke Romalt på hendes debutalbum, som hun også ser som en slags dagbog for de sidste par år af hendes liv.

- Mine tekster er meget personlige. Jeg kan føle mig virkelig blottet - næsten nøgen - når jeg fortæller min historie i mine sange. Men jeg bearbejder også oplevelser bedst sådan. Det er som at sætte mine følelser op på en hylde og lukke kapitlerne, forklarer hun.

Musikmediet Gaffa skrev sidste år om Dopha: "Rygtebørsen taler sandt. Danmarks næste verdensstjerne er fundet." (Foto: Jesper Houborg © Ritzau Scanpix)

'Handler den her sang om mig?'

Den 24-årige musiker finder også stor trøst i at tale om følelserne. Ellers ville hun jo aldrig finde ud af, at hun ikke var alene med dem, siger hun.

"Jeg har oplevet præcis det samme som dig" er noget, hun ofte hører efter koncerter og i Instagram-indbakken. Og der er endda også nogle, der prøver at gætte sig til, hvad hun egentlig har oplevet ud fra hendes tekster.

"Shit, du har haft mange heartbreaks", sagde en fan blandt andet til Dopha i merchandise-boden under turnéen. Men så mange er det slet ikke, siger hun.

- Jeg har kun haft ét. Men den følelse af at blive slået op med er jo en følelse, der går igen i mange af mine sange.

Og selvom tanken om at dele kærestesorger med alle, der har en Spotify-profil eller adgang til en radio, kan føles helt angstprovokerende, så giver det faktisk Dopha styrke.

- At sige: "Du vil ikke have mig" højt kan føles som at give mig selv et kæmpe kram, siger hun og fortæller, at sangene ofte bliver mere ægte, når hun synger om konkrete situationer, hun har stået i.

Og hendes tekster har også sat tanker i gang hos hendes nærmeste.

- Der var faktisk engang en ekskæreste, der skrev: "Handler den her sang om mig?" Men jeg tænker, at dem, der danner baggrund for mine sange, kan huske de situationer, jeg skriver om. Og så skal man jo også huske på, at jeg også har den skønne frihed til at pynte lidt på historien, siger hun med et grin.

Dopha har brug for balance. Hvis hun har været en rockstjerne aftenen inden, så vil hun helst sidde og spise havregrød i sine crocs dagen efter. (Foto: Annika Byrde © Ritzau Scanpix)

En 'basic bitch'

Men pynte på historien gør hun bestemt ikke, når hun skal beskrive sig selv. Hun kalder nemlig sig selv for en basic bitch.

Selvom hun nu står på nogle af de største scener i landet, er hun nemlig stadig bare Sofie fra Romalt, der elsker at gå i cowboybukser, hvide t-shirts og crocs og foretrækker havregrød til morgenmad, understreger hun.

De to dele af sin identitet har hun brug for for overhovedet at kunne fungere. Hun føler sig nemlig hverken særlig speciel eller anderledes. Og sommetider har den følelse gjort hende usikker.

- Nogle gange har jeg haft følelsen af at være blevet valgt fra, og så har jeg tænkt: "Nå, men det er jo nok bare, fordi jeg er kedelig". Men jeg har fundet ud af med tiden, at basic ikke er det samme som at være kedelig.

Men basic eller kedelig kan man dog ikke kalde Dophas kalender. Sommerens festivalkoncerter står nemlig for døren, og til efteråret begynder anden del af hendes albumturné, hvor hun skal besøge landets tre største byer.

- Jeg kan slet ikke vente med at komme ud og synge igen. Jeg er så taknemmelig for, at jeg får lov til det. Og så glæder jeg mig også bare til at være sammen med mit band igen.

Facebook
Twitter