23-årige Artigeardit: 'Jeg glorificerer ikke det at tage stoffer. Jeg fortæller bare om mit liv'

Artigeardit har fået fart på karrieren ved at dele ud af sit af sit eget vilde liv - på godt og ondt.

(Foto: © Betina Garcia, Dr)

Han fyldte 23 år i maj. Men han kan ikke huske, hvad han lavede på sin fødselsdag. Måske festede han natten før og sov dagen væk, men han er ikke sikker. Dagene har det nemlig med at flyde lidt ud for rapperen Ardit Aliti, som ikke lægger skjul på, at han elsker at feste.

Og det går godt i spænd med, at han for alvor har fået gang i karrieren som en af dansk raps nyeste stjerner. Under kunstnernavnet Artigeardit rapper han om sit liv, der måske ikke er så udpræget artigt, når man hører hans tekster.

Drengen fra Gladsaxe med albanske forældre rapper blandt andet om at feste, tage stoffer, druk og damer. Og det har sikret ham over 14 millioner streams alene på Spotify. Faktisk streamer han i øjeblikket 60-80.000 gange dagligt, og hans fanskare elsker hans autentiske fortællinger om sit liv, som – i modsætning til flere af hans kollegaer – ikke handler om det hårde gangsta-liv med kriminel løbebane.

- Nogle gange tænker jeg da, at jeg lige skal settle down og se, hvad der sker. Den dag kommer, når den kommer. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

- Det er bare ikke mig. Og fordi jeg ikke er sådan, giver det ikke mening at rappe om det. Selvom man har venner, der gør dit og dat, er det stadig mine venner og ikke mig, der gør det. Det er en verden, der ikke hører til i mit univers, forklarer han.

Sidste sommer spillede han koncert i warm-up-dagene på Roskilde Festival. Men så blev albummet 'Vildedage' fra maj 2018 opdaget af publikum, og hans nye EP'er '2.0' og '3.p' fik interessen for Artigeardit til at stige til nye højder.

Hør Artigeardits nummer Alt For Lidt, mens du læser videre:

0:00

I år er han booket til de fleste danske festivaler, herunder Wonderfestiwall, hvor vi møder ham før koncerten. Det er hans første tur til Bornholm, men der er ingen tid til at se klippeøen, før turen går videre til næste festival i Thisted.

- Det her liv er jo det, jeg har drømt om. Det er fedt, det er sindssygt, men det går også hurtigt. Man kan næsten ikke nå at følge med. Jeg er jo typen, der godt kan lide at feste og drikke, og nogle gange opdager jeg pludselig, at jeg lige har spillet på en masse festivaler. Så ser jeg optagelser af koncerterne og lever det gennem videoerne. Det hele kører bare. Det er meget sygt, men jeg er glad for det, siger han.

- Det bedste i hele verden er at give koncert. Du ser publikums ansigter, du ser, at de er mennesker. De er ikke bare tal på Spotify, lyder det fra rapperen. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

Allerede nu har han oplevet en af bagsiderne ved livet som artist.

- Det er jo meget et liv i sus og dus lige at tage til Bornholm, spille, feste og så videre. Men det er ikke kun nemt, og det kan godt være hårdt at tage videre og videre med tømmermænd. Du kan ikke bare ringe og aflyse, fordi du har det dårligt eller ondt i halsen. Pludselig forventer en masse mennesker en hel masse af dig.

Ordene er kommet nemt

Det er i studiet, lyrikken flyder med de tekster om sit liv, Artigeardit får ros for.

Han siger selv, at dansk i folkeskolen var det fag, han var bedst til. Ordene er altid kommet nemt til ham, og han var god til at skrive stile.

- Jeg var faktisk okay i skolen, jeg gad bare ikke at møde op, siger rapperen, der taler dansk, albansk og engelsk.

Den poetiske fortælling om sit liv, som han rapper om i sin musik, handler blandt andet om at blive fucked og vågne op og have det dårligt. Den livsstil er taget til, efter han endte med at droppe ud af gymnasiet. Her fik han nemlig en pladekontrakt og dukkede aldrig op til sin eksamen.

Efter pladekontrakten begyndte livet som rapper på fuldtid. Og nu er der intet, der forhindrer Artigeardit i at tage ud.

- Da jeg gik i skole, var det ofte sådan, at jeg ikke kunne drikke, fordi jeg skulle tidligt op. Nu er der ikke noget, der stopper mig. Det savner jeg lidt, som han siger.

Men det gode er, at Artigeardit ikke lader den vilde livsstil gå ud over hans karriere. I stedet gør han det til sin karriere.

  • Se billeder fra Artigeardits koncert på Wonderfestiwall her. (Foto: © Betina Garcia, Dr)
  • (Foto: © Betina Garcia, Dr)
  • (Foto: © Betina Garcia, Dr)
  • (Foto: © Betina Garcia, Dr)
1 / 4

- Jeg elsker at feste, og heldigvis kan jeg bruge det, når jeg rapper. At jeg tager ud på eventyr og ikke kommer hjem, giver mig inspiration til at skrive om det. Så det er ikke helt formålsløst.

Nu er du rollemodel for en masse unge, der ser op til dig. Hvad tænker du om det i forhold til indholdet i dine tekster?

- Jeg rapper meget om at tage stoffer og feste, men jeg gør det på en måde, hvor jeg siger, at det ikke bare er fedt altid. Jeg glorificerer ikke det at tage stoffer. Jeg fortæller bare om mit liv.

Tænker du over konsekvenserne ved selv at tage stoffer?

- Man kan meget hurtigt glide og falde ned i et hul. Jeg er på den anden side 23 år og voksen nok til at tage mine egne beslutninger og vide, hvornår nok er nok, siger han.

Det seneste år har han fået en del flere piger i sin DM i Instagram. Men han har ingen fast dame. Det kunne ellers være hyggeligt, som han siger. Til gengæld får han masser af tid med familien, da han stadig bor hjemme hos sin mor og far.

- Jeg tror, det er en meget albansk ting. Her er det nemlig meget almindeligt at bo hjemme, og det gør min storesøster også, forklarer han.

Men selv om han bor under samme tag som sine forældre, blander de sig ikke i, hvornår han kommer hjem, og hvad han foretager sig, når han er ude. De ved heller ikke præcist, hvad han synger om.

- De fordyber sig ikke i teksterne, og det ville også være halvakavet. Jeg deler meget af mig selv og ting, jeg ikke vil have, mine forældre skal vide om mig. Nogle gange viser jeg dem et videoklip fra en koncert. Så siger de 'Ej, hvor er du dygtig'. Faktisk er det denne sommer lige gået op for dem, at 'okay, han er faktisk seriøs'.

Og det har de ret i. Til januar skal han være klar med et nyt album. Og han erkender ærligt, at der er pres på den her gang.

- Nu er det ikke bare at tage i studiet og have det sjovt. Jeg dealer med presset ved ikke at deale med det. Det er nok ikke vildt sundt. Så sidder man i sin seng og kan ikke sove, fordi det trykker en. Men jeg prøver ikke at tænke for meget over det og bare nyde alt det her. Jeg er jo stadig ny på scenen og skal lige have lov til at falde til ro i det, slutter han af.

'Jeg er mega fan'

Og det er derfor, jeg synes, han er mega fed. Han prøver ikke at være noget, han ikke er, siger Cathrine Haven (t.v) (Foto: © Betina Garcia, Dr)

Kathrine Jørgensen, 27 år (th), og Cathrine Haven, 28 år (tv), til Artigeardit-koncert på Wonderfestiwall.

- Koncerten var mega fed. Ardit har sine egne tekster og minder ikke om andre. Han har en udstråling, som bare rammer alle. Bare se her, der er alle typer aldersmæssigt til hans koncert, mener Kathrine Jørgensen.

- Jeg er mega fan. Det er ikke så længe siden, jeg opdagede ham, og så har jeg bare dyrket hans sange. Jeg faldt meget for det med, at han har udtalt, at han skriver kun om noget, han har oplevet. Det er ikke de der pik-og-patter-sange, men meget det sted, han er i livet. Jeg kan godt lide musik, hvor man forstår kunstneren bag. Og det er derfor, jeg synes, han er mega fed. Han prøver ikke at være noget, han ikke er, siger Cathrine Haven.