(Foto: Stefan Wessel © DR)

25-årige Frederik kunne aldrig drømme om at købe en Roskilde-billet: 'Hvorfor skulle jeg sidde i en camp og kede mig?'

For mange er frivilligt festivalarbejde et nødvendigt onde, men for Frederik Spang Thomsen er det årets højdepunkt.

Hvis danskernes feriekultur var en motorvej, ville 25-årige Frederik Spang Thomsen være en spøgelsesbilist.

For mens mange af os bogstavelig talt hopper på den første og den bedste flyvemaskine og flygter flere tusinde kilometer væk fra alt, hvad der minder om forpligtelser, går Frederik Spang Thomsen kontra: I stedet for at dase i en liggestol på Costa del Sol knokler han 13 timer om dagen på Roskilde Dyrskueplads. Uden løn.

Han er nemlig fast inventar i Brazil-boden. Et pop op-spisested, der drives af Hvidovre Volleyball Klub, og som hvert år mætter sultne munde på Roskilde Festival.

I år er bodens fineste opgave, at ingen går sultne hjem fra Roskilde Festivals Summer Days-arrangementer. I hvert fald ikke uden at de har fået tilbudt en kaloriebombe af en pulled pork-burger.

Frederik Spang Thomsen har været en fast del af sjakket bag boden, siden han var 18 år. Dengang var det tilbuddet om en gratis billet, der lokkede. Men han kom hurtigt ind i varmen, og som han siger:

- Derfra eskalerede det hurtigt.

Så siden 2014 har Frederik Spang Thomsen, der til daglig arbejder som selvstændig software-konsulent, været dybt involveret i Brazil-bodens foretagende.

Han har lagt hundredevis af sommerferie-timer i at omsætte svinekød i strimler til trænerlønninger i en volleyball-forening, han ellers aldrig selv har haft det fjerneste at gøre med.

Vi følger i hans fodspor på mini-festivalen Summer Days for at forstå hvorfor.

  • Det er den her, det hele handler om. Pulled pork-burgeren, der er en af Brazil-bodens signaturretter, skal ud til festivalfolket. Sådan har det været lige siden 2006, hvor boden så dagens lys. Og sådan er det også i år, hvor Frederik Spang Thomsen og kompagni som det eneste spisested er udvalgt til at mætte Summer Days-gæsterne. Men det er ikke altid lige let. (Foto: Stefan Wessel © DR)
    1 / 10
  • For sådan en burger er resultatet af en lang kædereaktion. Og når en kæde har mange led, er der også mange steder, den kan knække. (Foto: Stefan Wessel © DR)
    2 / 10
  • Egentlig burde Frederik Spang Thomsen ellers kunne tilbringe en stor del af tiden sådan her: med benene oppe. For hans primære ansvarsområder er, at kasseapparaterne kører, og så i øvrigt at stå for bemanding og vagtplan. Så når først de ting er på plads, burde burgerne nærmest rulle over disken af sig selv. Men sådan går det aldrig. (Foto: Stefan Wessel © DR)
    3 / 10
  • Heller ikke i dag. Holdet er i forvejen tyndt bemandede. Der plejer at være venteliste til at være frivillig i Brazil-boden, men i år har det været svært at rekruttere. Så de "kører på dampene", og oveni har de fået tre afbud. Det efterlader store huller i vagtplanen, som skal lappes. Derudover skal kasseapparaterne indstilles, for det har vist sig, at kasseapparatet har en fejl, som gør, at gæsterne ligefrem bliver betalt for at tilkøbe snackkartofler til deres burger. Og det er selvsagt en dårlig forretning, så det skal fikses, inden sluserne åbnes, og festivalgæsterne strømmer ind. (Foto: Stefan Wessel © DR)
    4 / 10
  • Den slags problemstillinger løser Frederik Spang Thomsen i en lind strøm - fra klokken 10 om morgenen til klokken 23 om aftenen - hver eneste dag under Summer Days. Det lyder måske som en stressende måde at tilbringe sin sommerferie på, men tag ikke fejl: Frederik Spang Thomsen er i sit es. - Når jeg holder ferie, er jeg ikke så meget for at sidde på sofaen. Jeg er ikke så god til at sidde stille. Og så synes jeg, det er fedt at komme ud og lave noget andet end at sidde bag et skrivebord. Når jeg er her, føler jeg, at jeg kommer på græs, siger Frederik Spang Thomsen. (Foto: Stefan Wessel © DR)
    5 / 10
  • I de tidlige år langede Frederik Spang Thomsen burgere over disken. Med tiden har han fået flere og flere ansvarsområder, og i dag har han en finger med i det meste. Som her, hvor der skal fragtes fødevarer. Som en af de frivillige i køkkenet formulerer det: - Hvis der er noget, du ikke ved, kan du altid spørge Frederik. Selv havde hovedpersonen aldrig regnet med, at det skulle ende sådan her, da han som 18-årig meldte sig som frivillig for første gang. - Men stemningen sugede mig ind. Alle er glade, og så er det fedt at gøre noget for "the greater good", så volleyball-trænerne kan få noget løn, smiler Frederik Spang Thomsen. (Foto: Stefan Wessel © DR)
    6 / 10
  • Frederik Spang Thomsens arbejde har sikret ham en plads på Brazil-bodens 'Wall of Fame', der hylder de mest ihærdige og loyale frivillige. Men der er måske ikke så meget at sige til, at foreningen værdsætter hans tro tjeneste. - Når jeg er på festival, og min telefon ringer, så tager jeg den - uanset hvor fuld jeg er, siger han. (Foto: Stefan Wessel © DR)
    7 / 10
  • I dag kunne Frederik Spang Thomsen ikke drømme om at købe en Roskilde-billet, for som han siger: - Hvorfor skulle jeg sidde i en camp og kede mig? Og så ville jeg nok også komme til at savne roen og den billige Irish coffee i medarbejder-lejren, griner han. (Foto: Stefan Wessel © DR)
    8 / 10
  • - At drive sådan en madbod handler om hele tiden at være på forkant, siger Frederik Spang Thomsen. Og det må man sige, at Brazil-boden er på denne dag, for da festivalen slår portene op, ligger burgere og sesam-krydrede kartofler nærmest i kø for at ende i gabet på en sulten koncertgænger. - Det er en fantastisk følelse, når det hele går op i en højere enhed, og man kan se tingene ligge under varmelamperne, siger Frederik Spang Thomsen. (Foto: Stefan Wessel © DR)
    9 / 10
  • I år er det syvende gang, han melder sig under Brazil-bodens faner. Og han har ingen planer om at stoppe lige foreløbig. - Når jeg en dag skal have et barn, kan det godt være, jeg bliver nødt til at sidde over et år. Eller måske køre et år på lavt blus. Men ellers har jeg ingen planer om at stoppe, smiler Frederik Spang Thomsen. (Foto: Stefan Wessel © DR)
    10 / 10
Facebook
Twitter