6 sekunder gjorde ham verdenskendt: I aften indtager 20-årig superstjerne Danmark

Den Smukfest-aktuelle sanger Shawn Mendes blev opdaget på det sociale medie Vine, men han satser på at overbevise festivalens gæster om, at han altså er en rigtig musikalsk artist.

Shawn Mendes er langt fra den eneste store stjerne, som er blevet opdaget på sociale medier. Musikere som Justin Bieber, Adele og The Weeknd uploadede også sange til Youtube og Myspace, før de blev kendte. (Foto: © Charles Sykes / Chris Pizzello, Ritzau Scanpix)

Seks sekunder. Så lang tid tog det for den canadiske sanger og sangskriver Shawn Mendes at overbevise verden om sit talent.

Dengang var han 15 år, og de seks sekunder var videoer af Shawn Mendes, som sang coversange på det sociale medie Vine. Inden der var gået et år, var han den mest fulgte musikalske profil på Vine, og han havde landet en pladekontrakt.

Lyt til Shawn Mendes' single 'In My Blood':

0:00

Nu er Shawn Mendes netop fyldt 20 år, han har siden Vine-tiden vundet et hav af priser, og så smelter han hjerter over hele verden med sin bløde stemme og gode udseende.

Torsdag spiller han som et af hovednavnene til Smukfest 2018. Til foråret spiller han i et helt fyldt Royal Arena i København.

Blev set ned på

Men selvom Shawn Mendes havde fået mange trofaste fans på Vine og store stjerner som Ed Sheeran og Taylor Swift tog ham under deres vinger, krævede det i starten alligevel en del af Shawn Mendes at overbevise omverdenen om, at han var andet end Justin Bieber-coversange. Han oplevede nemlig at blive set ned på, fordi han startede karrieren på sociale medier.

- Men hvis man kommer til en af mine koncerter, vil man gå hjem med den viden, at jeg er en rigtig artist, og at jeg skriver min egne sange, har Shawn Mendes tidligere sagt til Paper Magazine.

En viden, som han nok også satser på, at Smukfest-gæsterne forlader hans koncert med, efter han torsdag aften har spillet på festivalens største scene.

Shawn Mendes er ikke den eneste store stjerne, som blev opdaget på sociale medier. Vi har fundet fem andre kæmpe navne, som også startede med at uploade sange på nettet.

The Weeknd (Foto: © Rob Grabowski, Ritzau Scanpix)

The Weeknd

En underlig Youtube-kanal med brugernavnet ’xoxxxoooxo’ og tre sange af en anonym kunstner med det forkert stavede navn, The Weeknd. Og så lige en helt særlig stemme.

Det var det, der skulle til for Abel Tesfaye, som han rigtigt hedder, for at få musikbranchens opmærksomhed. Da Drake besluttede sig for at linke til The Weeknds første mixtape, gik det hurtigt, og han trådte til sidst ud af den anonyme skygge.

0:00
Adele med alle sine Grammy 2017-statuetter (Foto: © Christine Chew, Ritzau Scanpix)

Adele

Det er svært at forestille sig en musikverden uden Adeles store stemme, men sådan kunne det faktisk meget vel være gået, hvis en af hendes venner ikke havde postet en demo af 18-årige Adele på Myspace.

Hun blev opdaget af et pladeselskab, men vidste først ikke, hvad hun skulle skrive sange om. Det var indtil, Adele fandt ud af, at hendes kæreste havde været utro, og herefter blev albummet ’19’ fra 2008 hurtigt til.

0:00
Troye Sivan (Foto: © IAN WEST, Ritzau Scanpix)

Troye Sivan

Allerede som helt ung deltog Troye Sivan i forskellige australske talentshows og udgav også en ep. Men det var først, da han begyndte at lægge covernumre på Youtube og krydrede kanalen med sjove og følsomme videoblogs – blandt andet sin ’coming out’-video, der er blevet set over otte millioner gange -, at verden for alvor fik øjnene op for ham.

Videoblogs er der blevet færre af på grund af musikken, men til gengæld kan Troye Sivans fans glæde sig over, at han har haft tid til at skrive sange som ’Wild’ og ’Youth’.

0:00
Nicki Minaj (Foto: © PRPP, Ritzau Scanpix)

Nicki Minaj

Efter i kort tid at have været medlem af gruppen Full Force besluttede Nicki – dengang kendt med efternavnet Maraj – at prøve lykken som soloartist og uploadede sine sange til Myspace. Det var en god beslutning, for flere opdagede hendes store talent for at rappe, og i 2007 skiftede hun Maraj ud med Minaj og udgav sit første mixtape.

Gennembruddet kom i 2010, da sangen ’Your Love’ blev lækket – en sang, som Nicki Minaj faktisk ikke selv var vild med, fordi hun skulle synge i stedet for at rappe på en stor del af nummeret.

0:00
18-årige Justin Bieber i 2012 (Foto: © ALEXANDRE MENEGHINI, Ritzau Scanpix)

Justin Bieber

På mange måder er Justin Bieber nok den største Youtube-stjerne nogensinde. Da han var 12 år, begyndte hans mor at lægge videoer af ham på Youtube, hvor han sang og spillede flere instrumenter som trommer, guitar og klaver. Mest bare, så familien kunne følge med i sønnens udvikling.

Ved et tilfælde kom Justin Biebers kommende manager, Scooter Braun, til at klikke på én af videoerne, og efter svære overtalelser gik Biebers mor med til, at de skulle gøre ham til popstjerne.

0:00