90'erne har ringet: De glæder sig rigtig meget til Northside Festival!

Flere af årtiet største og mest stilskabende navne som Beck, Björk og Liam Gallagher optræder på den aarhusianske festival.

(© (c) Getty images)

I morgen begynder årets Northside Festival i Aarhus med et programpræget af både indierock, pop, hiphop, r'n'b og elektronisk musik.

Men hvis man kan huske lidt af i 90'erne er der også en anden ting, der falder en i øjnene: Der er en god bunke af bands, der startede i netop det årti, og som siden har sat sit solide aftryk på populærmusikken.

Her er fem udenlandske og et enkelt dansk navn, som brød i gennem i 90'erne. Læs og hør, hvordan de lød dengang – og hvordan de lyder i dag.

(Foto: MARC MARNIE © (c) Getty images)

Britisk gavflab er still going strong

Hvis man siger engelsk rock i 90'erne, er der ét band, der troner over alle: Oasis. For med deres blanding gadedrengeattitude, catchy riffs og fællessangsegnede ballader solgte gruppen millioner af plader.

Som forsanger tegnede Liam Gallagher i høj grad gruppen udadtil, men de mange stridigheder med broren Noel sled bandet op, og i 2009 gik den i opløsning.

Siden har Liam været en del af den ikke voldsomt ophidsende gruppe Beady Eye, men med sidste års album i eget navn, 'As You Were', virker han til at have fundet tilbage til kerne-britrock-dyderne.

Sådan lød han dengang:

0:00

Sådan lyder han nu:

0:00
(Foto: Martyn Goodacre © (c) Getty images)

Et festfyrværkeri af genrer

Det kan virke paradoksalt at slå igennem med at nummer, der hedder 'Loser', men i 90'erne kunne amerikanske Beck ikke sætte en fod forkert.

Hans kunstneriske udtryk er ekstremt rummeligt, og især albummet 'Odelay' (1996) er et festfyrværkeri af ideer, samplinger og brokker af rock, pop, hiphop, funk, soul, folk – plus det løse.

Efter at havde været plaget af rygsmerter i flere år scorede han i 2015 en Grammy for årets album (for 'Morning Phase') og senest slap han sidste år den poppede og legesyge 'Colors'.

Sådan lød han dengang:

0:00

Sådan lyder han nu:

0:00
(Foto: Gie Knaeps © (c) Getty images)

Islandsk ener udvider musikkens rammer

Der er ingen som Björk.

Med sin uimodståelige musikalske nysgerrighed har hun, siden hun slog internationalt igennem i 1993 med albummet 'Debut', konstant trukket populærmusikken i nye, overraskende retninger.

Hun har lavet skæve popnumre, eksperimenteret heftigt med elektronisk musik og omfavnet klassisk og kompositionsmusik. Altid med sit eget originale fingeraftryk, ikke mindst via hendes særegent knækkende vokal.

Hendes seneste udspil, 'Utopia', udkom sidste år og er præget af en mere varm lyd og udflydende kompositioner.

Sådan lød hun dengang:

0:00

Sådan lyder hun nu:

0:00
(Foto: Mick Hutson © (c) Getty images)

Provokerende rap og fræsende guitarrock

I 1991 var Ice-T kendt som en hårdkogt gangsterrapper, men kontroverserne omkring fik et ekstra nøk op ad, da han det år teamede op med en flok thrash metal-musikere og udgav den fræsende single 'Cop Killer'.

Nummeret er en protest imod politivold, skrevet som en blodig hævnfantasi om at dræbe politibetjente – og det var (for) hård kost for en række amerikanske politikere, der krævede nummeret forbudt.

Bandet udgav tre album i 90'erne og et enkelt i 2006, men er de seneste år for alvor kommet op i gear med to album i 2014 og 2017, hvor af det seneste, 'Blodlust', modtog masser af anmelderros.

Sådan lød de dengang:

0:00

Sådan lyder de nu:

0:00
(Foto: Martyn Goodacre © (c) Getty images)

Tyggegummipop med højt energiniveau

Selv om Jimmy Eat World først slog igennem i 2001 med albummet 'Bleed American', havde de allerede udgivet tre album fra 1994-99.

Med deres blanding af tyggegummipunk, poppede omkvæd og et generelt højt energiniveau minder de om samtidige bands som Blink-182, Weezer, Green Day og Fall Out Boy.

Selv om deres karriere toppede i midten af 00'erne, er de fortsat med at udgive album ca. hvert tredje år, og deres seneste, niende studiealbum, 'Integrity Blues', udkom i 2016.

Sådan lød de dengang:

0:00

Sådan lyder de nu:

0:00
(Foto: BENT MIDSTRUP © (c) Scanpix)

Langhårede knægte ramte rocknerven

Dansk rock blev ramt af en epokegørende omvæltning, da Dizzy Mizz Lizzy i 1993 vandt DM i Rock og året efter udgav deres selvbetitlede debutalbum.

For modtagelsen af de tre langhårede ungersvendes grunge-inspirerede guitarrock var nærmest euforisk, og på kort tid solgte de over 100.000 eksemplarer.

I 1998 gik gruppens medlemmer hvert til sit, men i 2009 begyndte de at spille live igen, og i 2016 udkom albummet 'Forward in Reverse' – hele 20 år efter forgængeren 'Rotator'.

Sådan lød de dengang:

0:00

Sådan lyder de nu:

0:00
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk