Alle burde sætte sig ned og lytte til det i en times tid: Det handler så sindssygt meget om følelser

Musikerne John Riddell og Albert Burchardt er med i det yngste band, der spiller på Aarhus Jazz Festival.

Det kan godt være, mange unge ikke har deres playliste fyldt med jazzmusik, men det er værd at lytte til, mener John Riddell (tv.) og Albert Burchardt fra Danish Youth Jazz Orchestra. (Foto: Malene Koops Grønborg/Johan Meding Nagstrup © dr)

- Det startede med, at jeg snakkede med min mor om, at jeg skulle gå til et eller andet instrument. Og så gik jeg ind på Youtube og hørte, hvad en saxofon var, og så blev det ligesom bare det.

Sådan fortæller 21-årige Albert Burchardt, der er en af Aarhus' lovende jazzmusikere og med i det nydannede jazzband Danish Youth Jazz Orchestra, der blev dannet sidste år.

Læs også

Tør du? 6 gratis koncerter, der kan åbne dine ører for topfed musik

De spiller i weekenden til Aarhus Jazz Festival og er det yngste jazzband, publikum har mulighed for at lytte til.

I løbet af artiklen kan du lytte til forskelige jazznumre, som de unge mænd peger på, som noget moderne og anderledes jazz.

Her har Jamie Cullum lavet en jazzet udgave af Rihannas store hit 'Don't Stop The Music':

0:00

Danish Youth Jazz Orchestra består af 18 unge jazzmusikere mellem 16-26 år og ledes og dirigeres af trommeslageren John Riddell.

Egentlig var han som ung teenager mest vild med heavy metal og hård rock, men som årene gik, kom han til at savne noget mere kompliceret musik.

- Når man spiller et rocknummer, så er det lidt sådan, at jeg kan spille det tre gange, og så er det færdigt. Så har man ligesom spillet det. Det er en intro, et vers og et omkvæd. Men med jazz sker der noget nyt hver gang, man spiller det, forklarer han.

Big bandet Blood Sweat Drum'N'Bass Big Band spillede på Roskilde Festival i 2007 - hør dem herunder og se deres optræden på Roskilde HER.

0:00

Loading preview...

En nedkogt opskrift på jazz

For at forstå, hvad det er, John Riddell mener, skal man måske vide en smule om jazz. Hvis man skulle komme med en opskrift på jazz, der er helt kogt ned, så kan det ifølge John Riddell beskrives sådan her:

Man hører en melodi. Der er ikke noget vers eller omkvæd. Når melodien er blevet spillet første gang, så skiftes de forskellige musikere i jazzbandet til at spille deres egen fortolkning af melodien.

Læs også

Har du svært ved jazz? Her er 5 kunstnere, du alligevel skal opleve

En trommeslager og en saxofonist kan også 'spille op' og kommunikere med hinanden, så den ene eksempelvis spiller fire takter, og så 'svarer' den anden med fire takter. Til sidst spilles startmelodien igen.

Men jazz er meget mere end det. Jazz er improviseret musik, hvor der kan ske ting på scenen, som ingen havde set komme, siger Albert Burchardt.

- Måske man burde sætte sig ned og lytte til jazz i en times tid, hvis man ikke kender det. Der kan ske alle mulige ting, og det ved man ikke på forhånd. Jazz er jo pisse svært. Det er måske derfor, det skræmmer nogen at lytte til. For nogen kan det hele også komme til at lyde ens, hvis ikke, man kender konteksten i det, siger han.

Girls In Airports lyder måske ikke, som det jazzmusik, man kender - hør et af deres numre her:

0:00

Jazz kan sammenlignes med rap

Til en jazzkoncert vil man sandsynligvis også kunne høre, om musikerne har haft en god eller en dårlig dag, siger John Riddell.

- Hvis man nu lige har fået 12 i fysik, kan ens improvisation blive meget farvet af, at man er i helt vildt godt humør, eller omvendt kunne man også spille en trist solo, hvis man er i dårligt humør. Det handler så sindssygt meget om følelser, siger han.

Læs også

Blachman giver dig jazzlektier for: Man har ikke forstået en skid, hvis musikken ikke udvikler sig

De to musikere sammenligner jazz med rap, fordi de to musikgenrer kan noget af det samme - nemlig komme ud med følelserne.

- Musikken taler meget direkte. Sådan: Nu skal du høre, hvad det er, jeg mener! Rap og jazz er begge oprørsgenrer, hvor man kan sige, at den lille mand får lov til at tale. Bare lyt til sådan en som John Coltrane. Med sin musik siger han: Nu skal I høre, hvad JEG har at sige, siger John Riddell.

Nogle jazzbands fortolker også moderne musik - som Scott Bradlee's Postmodern Jukebox, der her fortolker Luis Fonsis megahit 'Despacito':

0:00

Aarhus Jazz Festival starter den 14. juli og slutter den 21. juli.

Loading preview...

FacebookTwitter