Aqua startede kæmpe nostalgifest: Derfor holder 'Barbie Girl' stadig 20 år senere

Danske Aquas hits kan stadig starte en fest blandt flere generationer.

45-årige Lene Nystrøm var i fuld hopla, da hun sammen med resten af Aqua torsdag aften optrådte på Vig Festival. (Foto: Martin Fält © dr)

Du kender med garanti sangen 'Barbie Girl'.

Den er solgt i mere end 1,8 millioner eksemplarer alene i Storbritannien. Den er blevet spillet til tusindvis af børnefødselsdage og skumfester. Og så var det sangen, der for alvor cementerede hitmagerne i Aqua som en af 90'ernes allerstørste popmastodonter.

Men selvom 'Barbie Girl' i dag, med mere end 20 år på bagen, nok har fået et par enkelte grå hår, så holder sangen om plastdukken - og gruppens andre hits som 'Roses Are Red' og 'Cartoon Heroes' - stadig her to årtier senere.

Skal du alligevel have genopfrisket hukommelsen? Hør kæmpehittet her:

0:00

Det beviste Aqua - endnu engang - da de torsdag aften optrådte på årets Vig Festival foran en feststemt og propfyldt festivalplads.

Efter flere års pause slog gruppen igen pjalterne sammen i 2017 og har hvert år siden turneret sommerlandet tyndt med kufferten fuld af tyggegummipop og 90'er-nostalgi. I starten af året turnerede de rundt i Australien, og denne sommer bringer dem både rundt i Danmark og til Sverige.

Men hvordan kan 90'er-veteraner stadig sælge billetter og trække fulde huse? Vi spurgte festivalgængerne, hvorfor Aqua stadig holder vand - undskyld, jeg var nødt til det - her 20 år senere.

'Jeg følte mig som en på 18 år igen'

Veninderne Randi Falch, 40 år, Frida El Zamouri, 43 år, og Ditte Olsen, 46 år, så koncerten sammen.

Veninderne Randi Falch (tv.), Frida El Zamouri og Ditte Olsen (th.) genoplevede deres ungdom torsdag aften med Aqua som lydtapet. (Foto: Martin Fält © Martin Fält)

Hej damer. Hvad syntes I om koncerten?

Frida: - Det var virkelig fedt! Jeg lyver ikke, når jeg siger, at jeg var sendt direkte tilbage til min ungdom. Jeg følte mig som en på 18 år igen!

Ditte: - Ja, det var en kanongod koncert. Man blev helt varm indeni af nostalgi.

Holder de her sange stadig 20 år senere?

Frida: - 100 procent! Jeg kan stadig synge 'Barbie Girl' forfra og bagfra.

Randi: - Det er jo musikken fra vores ungdom. Det var det, vi hørte, dengang vi begyndte at gå til fester og tage i byen - og længe inden vi blev gift og fik børn. Det er sjovt at genopleve.

'Vi er vokset op med Aqua'

Mens veninderne dansede deres ungdom væk til 'Doctor Jones' og 'My Oh My', var vennerne Rasmus Matthiassen på 16 år og Marie Klug på 14 år ikke engang født, da den dansk-norske supergruppe havde sin storhedstid - men det afholdte dem ikke fra at feste løs til de gamle eurodance-baskere.

Vennerne Marie Klug og Rasmus Matthiassen så Aqua-koncerten sammen med en stor flok venner. (Foto: Martin Fält © dr)

Den her musik kom ud næsten ti år før, I blev født. Hvorfor dælen kommer I dog til den her koncert?

Marie: - Jamen, da jeg var lille, havde jeg cd'er med dem, som jeg lyttede til. Jeg er vokset op med det. Vi hørte det også ovre i skolen, kan jeg huske. Så det er ret nostalgisk at se dem her.

Rasmus: - Når man er vokset op med deres musik, vil man også gerne se dem live. Man ved jo ikke, hvornår de stopper med at turnere, så man vil gerne nå at se dem.

Levede det op til forventningerne?

Rasmus: - Det var en virkelig fed koncert, og de havde en totalt god energi på scenen. Der er bare altid gang i den, når man hører Aqua.

John endte på scenen med Aqua-Lene

At Aquas musik spænder bredt beviste 66-årige John Villadsen, der også var mødt op til torsdagens koncert på Vig Festival.

Og den feststemte holbækker kom tættere på superstjernerne, end han lige havde regnet med - han blev nemlig hevet op på scenen under nummeret 'Back to the 80's' og fik sig både en svingom med Lene Nystrøm og René Dif.

66-årige John Villadsen røg, til sin egen store overraskelse, op på scenen under koncerten med Aqua. (Foto: Martin Fält © dr)

Hej John. Du endte simpelthen på scenen sammen med Aqua. Det tænker jeg ikke, du havde regnet med på forhånd?

John: - Ha ha, nej, det havde jeg bestemt ikke. Jeg var sikker på, de pegede på én bag mig, men da de så råbte efter 'ham med den ternede skjorte' tænkte jeg: 'Shit'. Jeg har lige fået en ny hofte her for tre måneder, så jeg turde ikke tage den over hegnet, men jeg kom da alligevel op på scenen.

Hvordan var det at stå deroppe?

John: - Det var ret mærkeligt, for jeg kunne ikke se publikum fra scenen, men så kom René Dif og tog mig i hånden og bad mig vinke til folk. Men de var meget søde, de var alle sammen henne og sige pænt goddag, samtidig med de jo skulle stå og synge og spille.

Hvorfor er du taget til Aqua-koncert?

John: - Jeg har ikke noget særligt forhold til Aqua, men jeg har set dem spille flere gange, og så er deres musik jo fantastisk god. Jeg har fulgt med, lige siden de startede med 'Barbie Girl'.

Og holder sangene stadig i dag?

John: - Ja da! I den grad.

Se billeder fra Aquas koncert på Vig Festival her:

  • 66-årige John Villadsen endte på scenen sammen med Aqua. (Foto: DANNI AASLEV JENSEN)
  • Både René Dif og Lene Nystrøm var i topform, da Aqua torsdag indtog scenen på Vig Festival. (Foto: Martin Fält © dr)
  • - Vi var her to timer før koncerten. Det tager noget tid at blive forvandlet fra husmor til popstjerne, lød det kækt fra Lene Nystrøm på scenen. (Foto: Martin Fält © dr)
  • René Dif brummede og sang sig igennem hits som 'Cartoon Heroes' og 'Around the World'. (Foto: Martin Fält © dr)
  • Scenen var i bedste Aqua-stil udstyret med plastpalmer, en blå tegneseriehimmel og en lyserød Barbie-bil, der var ombygget til klaver. (Foto: Martin FŠlt © dr)
  • Lene Nystrøms scenekostume var lige så farverigt som i gruppens storhedstid. (Foto: Martin Fält © dr)
  • Publikum sang talstærkt med på alle sangene, selvom det dog primært var klassikerne fra 90'erne, de fleste kunne synge med på. (Foto: Martin Fält © dr)
1 / 7

Det lader heller ikke til, at Aqua selv er blevet trætte af deres gamle 90'er-hits:

- Jeg har aldrig været så stolt af vores musik, som jeg er nu. Jeg tror aldrig, jeg har indset, hvad vi egentlig har opnået og forstået, hvor fucking gode sange vi har lavet, før nu, fortalte Lene Nystrøm sidste år til dr.dk, da gruppen optrådte på Jelling Musikfestival.

- Gode melodier dør aldrig. Og man kan mærke, at vores musik har fået en form for revival de seneste par år, og det er blevet lidt kitsch at høre Aqua igen.

Sidste år udgav Aqua nummeret 'Rookie', deres første single i syv år. Hør den her:

0:00