Måske har du selv prøvet rusmidlet, eller måske har du bare set de små, sølvfarvede patroner flyde på fortovet og i rendestenen.
Lattergas har de seneste par år opnået stor popularitet som rusmiddel hos særligt unge danskere, men det kan være farligt.
Derfor har den bornholmske musikfestival Wonderfestiwall, der startede torsdag, i år forbudt sine gæster at medbringe lattergaspatroner på festivalens område.
- Folk skal have en sjov fest, men vi har bare nogle regler på festivalområdet og har altid gået rigtig meget op i, at rusmidler som lattergas ikke skal være på vores festival, siger Daniel Mühlendorph, der er formand for foreningen Wonderfestiwall.
Udover at fungere som et rusmiddel benyttes lattergas blandt andet også som bedøvelsesmiddel hos tandlæger og som drivgas til barberskum og flødeskum eller andre fødevarer på sifonflaske.
Det er ikke ulovligt at købe eller sælge lattergaspatroner, medmindre de direkte markedsføres som et rusmiddel, men det kan være farligt at indtage lattergas. Derfor står lattergas nu på listen over forbudte genstande på festivalens hjemmeside.
- Lattergas er ikke ulovligt, men det siger sig selv, at det ikke kan være helt godt at indtage en gasart, som Sundhedsstyrelsen advarer imod. Derfor kan vi lige så godt tage et standpunkt. Vi har altid kørt helt straight med vores regler, så vi følte, det gav super meget mening også at melde klart ud her, siger Daniel Mühlendorph.
Minister fandt selv patroner på Roskilde Festival
Forbudet sker, efter Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) i et brev til flere danske festivaler har opfordret arrangørerne til at forbyde lattergaspatroner på deres festivaler.
Ministeren blev opmærksom på problematikken, efter han tidligere på sommeren selv gæstede Roskilde Festival, hvor han studsede over antallet af brugte gaspatroner, der lå rundt omkring på festivalpladsen.
- Vi har endnu ikke undersøgelser, der dokumenterer problemets omfang, men det kan aflæses ved de brugte lattergaspatroner, der flyder i gaderne, og både ved pressedækning og ved selvsyn kunne jeg konstatere, at der også på dette års Roskilde Festival lå brugte lattergaspatroner overalt, skriver Magnus Heunicke i sit brev til de danske festivalarrangører.
Roskilde Festival vil se på en løsning
Hos netop Roskilde Festival, der med et besøgstal på omkring 100.000 er landets største musikfestival, er man åben for at se på problematikken med den farlige lattergas, men talskvinde Christina Bilde kan ikke sige noget konkret om, hvilken indsats festivalen vil gøre.
- Det er svært at sige på nuværende tidspunkt, om vi ligefrem skal indføre et forbud, men vi har netop påbegyndt en dialog med Dansk Live (danske musikfestivaler og spillesteders interesseorganisation) og Sundhedsstyrelsen omkring det her emne for at se på, hvad der kan gøres for at komme problematikken til livs.
Roskilde Festival har i flere år medvirket i kampagnen 'Against Drugs', hvor de sammen med andre danske festivaler og spillesteder forsøger at gøre op med de musikglade gæsters brug af rusmidler, herunder lattergas.
Christina Bilde mener dog, at der er brug for en indsats fra politisk side, hvis et eventuelt forbud mod lattergaspatroner på Roskilde Festival skal lykkes.
- Vores udfordring er jo, at lattergas ikke er ulovligt at købe eller have på sig, men er problematisk, når det bliver brugt til noget, der ikke er hensigten med det, og at folk ikke ved tilstrækkeligt om konsekvenserne af brugen. Mange tror jo, at det er harmløst. Så hvis et forbud skal kunne virke, så er der først og fremmest brug for en generel regulering af salget af lattergaspatroner og en større viden blandt folk omkring, hvad lattergas gør ved kroppen, og hvorfor det kan være farligt.
Interesseorganisation håber på totalforbud
Hos interesseorganisationen Dansk Live, der repræsenterer flere af landets største musikfestivaler og har hjulpet Magnus Heunicke med at formidle kontakt til de danske koncertarrangører, håber man også på handling fra politikernes side.
Sekretariatschef Esben Marcher opfordrer sågar til et totalt forbud mod brug og salg af lattergas herhjemme:
- Vi så gerne, at der blev sat ind fra politisk side, så lattergas som drivmiddel i patroner simpelthen blev forbudt. Som det er nu, har politiet ingen mulighed for at skride ind, hvis de oplever misbrug på en festival, og det burde de have, siger han i en pressemeddelse.
For blot et par uger siden meldte flere politiske partier ud, at de var klar til at indføre en form for regulering af salget af lattergaspatroner.
Festival håber og tror, at forbud vil virke
Hos Wonderfestiwall, der altså i år gået forrest i kampen mod brugen af lattergas, tror og håber man, at forbuddet vil virke.
- Ja, det tror jeg. Modsat mange andre festivaler tjekker vi også al bagage, når folk ankommer. Vi godtager for eksempel ikke, at folk tager deres egne drikkevarer med på campingområdet, og det overholdes. Jeg kan jo ikke love, at ingen vil benytte gaspatroner, men nu ser vi, siger Daniel Mühlendorph.
Men hvad bliver konsekvensen så for de gæster, der alligevel skulle finde på at snige de omdiskuterede patroner med ind på festivalen? Det kan være svært at svare på, mener Daniel Mühlendorph.
- Det er klart, at når det gælder narkotika, tager vi dem med til politiet og klipper deres armbånd. Vi har nul-tolerance over for narkotika og hash. Men eftersom lattergas ikke er ulovligt, er det sværere at gribe ind, siger han og fortsætter;
- Det er klart, at hvis vi ser nogle sidde og sniffe det, så har de direkte forbrudt sig mod reglerne, og så klipper vi deres armbånd. Det er straks mere svært, hvis der ligger nogle patroner foran et telt, og vi ikke ved, hvem de tilhører. Så kan vi ikke bare smide dem alle hjem, for det er jo ikke fascistiske tilstande. Men vi gør, hvad vi kan, og vi har vagter og frivillige, der holder øje.
TV 2, Nik & Jay og Suspekt er blandt hovednavnene på dette års Wonderfestiwall, der afholdes fra den 15. - 18. august på Bornholm.