Danske Iris står overfor sit store gennembrud: Det går så hurtigt, at jeg glemmer, hvor fedt det er

R’n’b-stjernen Iris Gold har varmet op for bl.a. Robbie Williams. I år spiller hun på flere festivaler, der kan føre til det store gennembrud.

(Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)

Iris Gold er syg. Halsen krilrer, hosten gider ikke slippe hende, og hun har primært indtaget te, ingefær og lime hele dagen.

Hun har fået ordre om at lade være med at tale, så det meste af dagen er kommunikationen mellem hende og tour-holdet foregået på sms. Alt sammen fordi hun fangende en irriterende sommerforkølelse under en koncert oppe på Færøerne.

0:00

Faktisk er det ret absurd, at hun er blevet syg netop nu. Denne sommer kan nemlig se ud til at blive gennembruddet for den danske r’n’b-sanger.

Hun er på plakaten på dette års Grøn Koncert, som i disse dage turnerer rundt i hele Danmark og hun tager et smut forbi et par udenlandske festivaler. Desuden har hun lige spillet en anmelderrost koncert under Roskilde Festival, og torsdag aften var turen kommet til festivalen Musik i Lejet i Tisvildeleje.

- Der sker så meget for tiden, at jeg glemmer at stoppe op og tænke over, hvor fedt det er. Egentlig burde jeg jo tænke: ’Oh my God, hvor er det fedt.’ Men lige nu er det bare: ’Oh, shit,’ fordi min stemme har det, som den har det. Men det er jo fucking nice, at tingene går så godt. Men jeg tror først, jeg rigtig finder ud af, hvor vild den her sommer er, når jeg til september sidder i min farmors sommerhus og slapper af, siger Iris Gold.

(Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)

Selvom hendes hosten bliver skyllet ned med en kombination af gingerale og te med lime og ingefær, så insisterer hun på at lave interviewet. De fleste andre ville nok have aflyst alle interviews for at pleje stemmen til koncerten, men ikke Iris Gold. Hun virker som en, der selv ved, hvad hun skal og ikke skal.

- Det må nogle gange være lidt stressende for dem, der arbejder omkring mig, siger hun.

Hun blev født i London, har en jamaicansk far, en indisk mor, men flyttede med sin mor til Danmark, efter moren fandt en dansk kæreste. Her boede de forskellige steder omkring Christiania i København, og det har sat sit præg på hende.

- Jeg tænker aldrig på, at min musik skal ramme den her helt bestemte målgruppe, selvom dem fra branchen omkring mig mere tænker på business-delen af det. Jeg bliver nødt til at gøre det, jeg selv synes, er fedt, og det, der gør mig glad. Det med at turde at være mig selv, har jeg taget med mig fra min opvækst, siger hun.

Iris Gold, da hun torsdag aften spillede på Musik i Lejet. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)

Har du altid haft det sådan?

- Nej, jeg tror, at mange som ung gerne ville være som alle andre. Det kunne jeg bare ikke.

Hvorfor ikke?

- Prøv at se mig! Men jeg har rigtig gode mennesker omkring mig, som opmuntrer mig til at være, den jeg er. Og jeg er anderledes. Jeg har fået så mange nej’er i musikbranchen, at det virkelig bliver trættende. Så finder man ud af, at man må lave det, man selv synes, er fedt. Man kan ikke please alle, og der ser jeg tingene anderledes, end jeg tidligere har gjort.

0:00

- Jeg synes inklusion og diversitet er fede ting - både når det gælder seksualitet, køn og etnicitet, og det forsøger jeg også at skrive om i min musik. Jeg vælger bare at lade være brokke mig over det. I stedet forsøger jeg at se det på en positiv måde. Jeg tænker, at der jo ikke er særlig mange, der ser ud som mig, der for lov til at spille på Grøn Koncert. Og det er da fedt!

(Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)

Til trods for forkølelsen lykkedes det Iris Gold holde en fest for gæsterne på Musik i Lejet torsdag aften, hvor man slet ikke bemærkede hosten eller halskrilleren.

Iris Gold har allerede udgivet flere singler og ep’er. Hendes første album ventes at udkomme til næste år. Til og med 29. juli spiller hun på Grøn Koncert, der besøger de største byer i Danmark.