Danske stjernespirer triumferede med 'banger-omkvæd' og 'røvrystende fest-inferno': Her er 4 højdepunkter fra Spot Festival

Torsdag og fredag præsenterede Spot Festival en perlerække af nye, lovende musiktalenter. Disse fire bør du holde øje med.

FVN (tv.) og Pil leverede begge præstationer til topkarakter på årets Spot Festival. (Foto: © Nikolaj Rohde Simonsen/Hedda Rysstad, Presse/DR)

Det er ikke mere end en uges tid siden, at samtlige coronarestriktioner bortfaldt.

Og det blev i dén grad udnyttet under årets Spot Festival, som blev afholdt i Aarhus torsdag og fredag.

Her spillede en lang række danske og nordiske kunstnere på en række af byens spillesteder og til lejligheden opsatte scener for horder af begejstrede musikentusiaster og branchefolk fra ind- og udland - alle på jagt efter "den næste store ting".

Spot Festival er nemlig kendt for især at præsentere dugfriske talenter, som alle drømmer om at blive opdaget af potentielle nye fans og samarbejdspartnere, der kan sikre dem en karriere - og måske endda et gennembrud i udlandet.

Selvom festivalen blev gæstet af større navne som Andreas Odbjerg, Clara og Saveus, blev langt størstedelen af koncerterne leveret af musikundergrundens nyeste stjernespirer, som de færreste endnu er bekendte med.

Derfor guider dr.dk's musikredaktion dig her til fire navne, der stod på scenen under årets Spot Festival, som er værd at holde øje med.

1

Pind

25-årige Frederik Schmidt – med kunstnernavnet Pind – udgav sin debutsingle 'Torpedo' i 2018. Siden er der kommet flere udgivelser fra rapperen – blandt andet med Benjamin Hav. (© Sony Music)

Anbefalet af musikjournalist Narin Frausing Korkmaz.

Jeg har i flere år haft lyden af Pind i mine ører – og faktisk undret mig over, at hans elektroniske hiphop-lyd ikke er nået længere frem på den danske musikscene, end den er.

Derfor var min begejstring over at skulle høre ham live (for første gang!) stor.

Jeg er nemlig fan af, hvordan den 25-årige danske rapper kaster om sig med ord, rim og hverdagsscenarier som på debutsinglen 'Torpedo' fra 2018 eller sangen 'Jeg har glemt' sammen med kunstneren Josva.

Det er lyden af, hvordan en ung jyde ser verden med sit provinsielle, ambitiøse, men også fortvivlede blik. Og det indblik kan noget helt simpelt og alligevel fascinerende, synes jeg.

Pind producerer selv sine beats og skriver sine tekster. Det hele begyndte hjemme i hans forældres skur, men har nu bredt sig fra den jyske provins til hele landet. Og så er han blåstemplet af andre hiphopkunstnere som TopGunn og Benjamin Hav, der har lavet flere sange med Pind – blandt andet hittet 'Plastic'.

Der var heller ikke tvivl om, at publikum på Spot Festival blåstemplede ham, da han fredag aften gav koncert i et fyldt Voxhall. Pind, der var iført et lynhurtigt, rød-hvidt tracksuit, satte mildest talt ild i publikum, der kvitterede med moshpits og lange jubelråb.

Og selv da han spillede splinternye numre, tog alle imod det med åbne arme. Det tegner godt – og det virker, som om jeg ikke er den eneste, der glæder mig til at se, hvad han byder på i fremtiden.

Hvis du ikke allerede har givet Pind en chance, så find ham på din streamingtjeneste og forsvind ind i et univers, hvor ungdommen krydser voksenlivet, hvor tunge beats krydres med hurtige rim, og hvor der er plads til, at man kan være til stede i eftertænksomheden. Også når det går stærkt.

Læn dig tilbage og lad dig overgive til Pinds tanker på sangen 'Jeg har glemt' her:

0:00
2

FVN

Dansk-eritreiske FVN er særligt kendt for nummeret 'Work', der udkom under Copenhagen Pride og blandt andet er en hymne til ære for musikerens egne venner i LGBT+-miljøet. (Foto: © Amalie Ivalo)

Anbefalet af musikjournalist Christian Ellegaard.

FVN har længe huseret på min personlige playliste.

Men selvom hun i månedsvis har været soundtracket til stressende cykelture gennem morgentrafikken, og også var med mig den enkelte gang, jeg har betrådt det berømte floor siden genåbningen, må jeg indrømme, at jeg faktisk ikke anede, hun var dansk.

Med sine hårdtslående beats, der unægteligt kan få selv de mest trætte vogueing-arme til at spjætte af ren 90'er-begejstring, og knivskarpe lyrik, der liiidt giver mig lyst til at investere i et par lange akrylnegle - du ved, bare for at få det helt rigtige bad bitch-look - passer FVN nemlig som fod i hose på den internationale rapscene.

Derfor var jeg da, indrømmet, også en smule overrasket over at se hende på plakaten for dette års Spot Festival. Men glædeligt overrasket, forstås.

Torsdag aften leverede FVN, der i virkeligheden hedder Feven Geles, nemlig et brag af en koncert, da hun optrådte i Aarhus' bankende musikhjerte, Musikhuset, midt på årets festivalplads.

Med en setliste, der naturligvis talte radiohittet 'Work', fik FVN tændt en ild under publikum, der svarede tilbage med håndtegn og fællessang, mens FVN serverede attitude, charme og røvrysteri for daaaays.

Jeg glæder mig allerede til næste gang, FVN byder op til røvrystende festinferno – om det så bliver i levende live eller på cykelsadlen gennem horderne af ladcykler, Wolt-bude og mellemledere i lidt for stram lycra.

Kom i festhumør - og øv dine death drops - til tonerne af 'Work':

0:00
3

Sulka

Sulka har netop annonceret, at hendes andet album udkommer i starten af næste år og bærer titlen 'Punktum'. (Foto: © Kristine Sokolowski, Sony Music)

Anbefalet af journalistpraktikant Frederikke Borg Højfeldt.

Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg begyndte at høre Sulka, fordi hun havde teamet op med Tue Track, der producerede numrene på hendes første album 'Epoker'.

For når man som jeg kamp-elsker lyden af Malk De Koijn, så måtte man jo høre det.

Med en blanding af rappende poesi og melodiske beats fanger hendes musik med det samme, og for mig er Sulka alt det gode fra 90'ernes danske rapscene trukket direkte ind i nutiden.

Og gudfader, hvor har man savnet kvindelige rappere, der kunne udfordre de etablerede herrer i branchen. Heldigvis kommer der flere og flere, og Sulka er bestemt ingen undtagelse.

Det her var anden gang, jeg havde fornøjelsen af at opleve hende live. Første gang var som opvarmning for Malk De Koijn i efteråret 2020, og denne gang havde hun scenen for sig selv, og hvor klædte de hinanden - hende og scenen.

Selvom der mildest talt var knas med lyden i starten, så var Sulka lige så meget superhelt som den kappe, hun havde på.

Og publikum elskede det. Jeg elskede det!

Sulka er helt sin egen og en epoke i dansk rap.

Hør Sulka give en syngende lussing til musikbranchen på sangen 'Kalder den' herunder:

0:00
4

Pil

Pil vandt KarriereKanonen tidligere i år. Hun har senest udgivet singlen 'Inde i mig'. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)

Anbefalet af musikredaktør Nanna Mejer Sørensen.

Okay, indrømmet, jeg har hørt Pil optræde live før. Og det har stort set siddet lige i skabet hver eneste gang - og torsdagens koncert på Spot Festival var ingen undtagelse.

Hun laver dansksprogede popsange med sin egen enormt fine og sårbare vokal i centrum. Men det er langt fra fint og sårbart på den dér måde, hvor samtlige muskler i ens krop bliver anspændt af frygt for, at stemmen knækker om et øjeblik.

Nej, med Pil er man helt tryg og kan derfor bare nyde de catchy, dansable popsange - hun skriver nogle banger-omkvæd! - som man på ingen tid kan synge med på.

Teksterne er nemlig helt simple, men rammer alligevel plet for de fleste, som er i nogenlunde kontakt med deres følelser, vil jeg vove at påstå. For hvem har ikke fået knust sit hjerte, så det gør ondt helt ind i sjælen, været grøn af misundelse og fuld af skam? Til en koncert med Pil får man lov at danse og synge det hele ud.

Tidligere i år deltog hun i talentprojektet KarriereKanonen - og vandt. Derfor optrådte hun på Spot Festival som en del af arrangementet 'KarriereKanonen Special' med dette års og sidste års vindere, Marcus.wav, Føl som og Såforsatan, som i øvrigt også fortjener en masse opmærksomhed.

Siden KarriereKanonen-finalen er flere af hendes sange blevet spillet i radioen, hun har spillet en række koncerter og har tilføjet endnu flere datoer i sin live-kalender. Og at dømme ud fra Spot-gæsternes reaktion, er hun godt på vej til at blive en ægte popstjerne.

Mit pophjerte banker i hvert fald for Pil.

Lyt til Pil med sangen 'Når du går herfra (Nattely)' her:

0:00