(Foto: Christian Mailand © dr)

De er bandlyst i radioen - men er vildt populære: 'Vi har været tabu længe, så fuck det'

Gruppen Ude af Kontrol har en mission om at holde de vildeste shows, så publikum kan gå amok og føle sig fri.

- Er I klar til morgenfest?, råber rapperen Joachim Rouse aka Englando til de mange tusinde festivalgæster, der er kommet for at høre Ude af Kontrol på Jelling Musikfestival.

- Jaaaa, skriger publikum, som primært består af piger og drenge i teenagealderen og start tyverne.

Teltscenen med plads til 5.000 tilskuere er fyldt til bristepunktet denne onsdag aften, og udenfor står flere tusinde festramte festivalgæster og hopper og tramper til hits som 'Jantelov', 'Velsignet', 'Suger coke fra dit røvhul' og 'FuckBoi'.

Den næste time er aftenkulden glemt og hverdagen langt væk.

Og det er netop den mission, Ude af Kontrol har, når de giver koncert.

- Når vi kommer på scenen, forsvinder alt. Ansvar. Pligter. Så fyrer vi den bare af, siger 24-årige Englando, der har britisk blod i årerne.

Gruppens anden rapper hedder Mark Løvendahl aka Munken. Under interviewet er han den mest stille af de tre. Til gengæld er han det vildeste energibundt på scenen.

- Vi rammer noget, folk kan relatere til. Ude af Kontrol er lig med frihed og den der følelse af at være ligeglad med, hvad andre tænker. Vi overskrider grænserne, og det har alle brug for en gang imellem, siger han.

Fuck janteloven

Selvom nogle af deres tekster er kendt som kontroversielle, har drengene også en masse på hjerte.

- Nogle hører: 'Coke, coke, coke', men vi er mere end det. Vi har budskaber i vores sange om ikke at give op. Vi går ind for at være os selv og siger: 'Fuck janteloven'. Det er superfedt, når tykke drenge under vores show får mod til at smide T-shirten og gå amok sammen med os. Du må godt tro, du er noget hos os, fortæller Englando.

Hør nummeret 'Jantelov' her:

0:00

Det tredje og sidste medlem af UAK er Daniel Balken, kaldet Balken, der laver beats og producerer gruppens musik, der bedst kan beskrives som dansk rap tilsat dakkedak med en seriøs bas. De skriver selv deres sange.

Og med tekster som 'Så stiv at du brækker dig, har ikke tænkt at trække mig, for du får hele klatten, og du får den hele natten' bliver Ude af Kontrol ikke spillet i radioen. De er blevet droppet i sidste øjeblik af store sponsorer. Og så er de for politisk ukorrekte til at spille i Sverige.

- Men vi har været tabu længe, så fuck det, som medlemmerne i Ude af Kontrol siger.

13 guldplader

For til gengæld har de 120 millioner afspilninger på Spotify alene, 13 guldplader, to platin- og en dobbeltplatin-plade og er blandt de danske bands, der bliver booket til flest koncerter.

De spiller omkring 170 til 200 koncerter hvert år, og alene i denne uge har de fire shows. Og det er netop på scenen, drengene virkelig vil vise verden, hvordan det skal gøres.

Som Balken siger, når han skal beskrive deres show med tre ord:

- Stor, sprængfarlig bombe. Det sprænger i luften. Bare vent og se.

Vi har fulgt Ude af Kontrol før, under og efter koncerten onsdag aften på Jelling Musikfestival. Tjek billederne herunder.

 • Der er blot få minutter, til drengene skal på scenen. Hele teltet råber: 'Ude af Kontrol', mens producer og beatmager Daniel Balken (tv.) får en sidste fadøl og et godt grin med sin makker, rapperen Mark Løvendahl aka Munken. Det var de to, der startede UAK, da de mødtes på en malerskole i 2014. (Foto: Christian Mailand © dr)
  1 / 12
 • Et fast ritual lige inden, de går på scenen. Drengene banker sig på brystet og synger et kampråb, inspireret af en scene fra filmen 'The Wolf of Wall Street'. Gruppens anden rapper, Joachim Englando, blev en fast del af UAK i 2015, da de sammen lavede kæmpehittet '3xK' (Kaviar, kokain og kællinger). - Jeg får stadig gåsehud, når jeg hører, hvordan de råber på os derude, siger Englando, mens teltet runger: 'Ude af Kontrol'. (Foto: Christian Mailand © dr)
  2 / 12
 • Balken er den første til at smide trøjen på scenen. - Jeg tror, vi forbrænder 1800 kalorier på en times show, siger han. Budskabet er, at alle er inviteret til deres fest, uanset hvem de er, og hvordan de ser ud. Fuck janteloven og tro på dig selv, synger de. (Foto: Christian Mailand © dr)
  3 / 12
 • Munken smider trøjen kort tid efter, og senere ryger Englandos trøje også af. Udover at få varmen af at danse og hoppe rundt på scenen i en time er der varme flammer, der i lind strøm fyres op fra scenekanten. (Foto: Christian Mailand © dr)
  4 / 12
 • De unge fans går amok, og det er både piger og drenge, der kan synge med på alle teksterne. - De fleste lever et 8-16-liv med skole eller job og kan ikke bare slå sig løs. Men til vores koncerter kan du gå amok og feste og komme af med det hele, uanset hvem du er, siger Englando. (Foto: Christian Mailand © dr)
  5 / 12
 • Selvom Ude af Kontrol rapper og synger på dansk, har de optrådt i både Frankrig og Island. Nu venter Norge, Færøerne og Island igen. I Sverige har de også fans, men deres tekster er alt for politisk ukorrekte til de svenske spillesteder. (Foto: Christian Mailand © dr)
  6 / 12
 • Konfettiregn over publikum. Kort efter hopper Munken ned fra scenen og over til publikum. Det gentager han flere gange. - Han er faldet mange gange, men det er utroligt, at det ikke er gået mere galt, siger Balken. (Foto: Christian Mailand © dr)
  7 / 12
 • De unge fans, der står helt oppe ved scenen, bliver i lind strøm båret over hegnet og væk af sikkerhedsvagterne, når presset bliver for stort. Til Nibe Festival sidste år måtte Ude af Kontrol afbryde koncerten efter blot 15 minutter, da arrangørerne havde undervurderet interessen og booket en alt for lille scene til de mange tusinder, der var mødt op for at se dem. (Foto: Christian Mailand © dr)
  8 / 12
 • - Folk ved, at når vi rammer scenen, starter det med et brag og slutter med et brag. Og det vil de have, for de har brug for at føle sig fri, siger Munken. (Foto: Christian Mailand © dr)
  9 / 12
 • Magnus svinger motorsaven og danser rundt på scenen flere steder undervejs i showet. - Jeg er deres personlige dværg, de ringer bare, siger han og griner. Det startede med, at Magnus, som er landmand, selv kontaktede UAK efter at have set et par shows, som han var vild med. - Jeg spurgte dem, om det kunne være sjovt at have en dværg med og lave ballade. Jeg føler ikke, jeg bliver udnyttet eller noget, jeg er med til at skabe en fest. Og nu er vi jo blevet venner, siger Magnus. (Foto: Christian Mailand © dr)
  10 / 12
 • Både publikum og artisterne får snappet undervejs i showet. Efter en times intensiv fest takker Ude af Kontrol af. Kort efter skal de tilbage til det lejede sommerhus i Jylland, da to koncerter venter dagen efter. - Det tager mindst to timer, før jeg kan falde i søvn efter et show, siger Englando. (Foto: Christian Mailand © dr)
  11 / 12
 • Allerede en halv time inden showet begyndte, stod flere fans foran scenen og råbte: 'UAK, UAK'. Efter showet skulle de have en selfie med Munken, som takkede dem for at komme og fyre den af på Jelling. (Foto: Christian Mailand © dr)
  12 / 12

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter