'Du ligger på dit dødsleje og kigger tilbage på dit liv. Hvilke historier skal der fortælles om dig?'

Danske Jonah Blacksmith måtte tage mod til sig, da de skulle åbne op på ny sang.

(© Pressefoto)

Hvad vil du gerne huskes for?

Et stort spørgsmål, men også et spørgsmål, mange af os måske af og til funderer over. For hvilket aftryk vil vi gerne sætte på verden, og hvilke historier håber vi, der bliver fortalt om os, når vi engang er borte?

Netop de spørgsmål har Thomas og Simon Alstrup stillet sig selv.

De to brødre, der sammen udgør frontlinjen i bandet Jonah Blacksmith, tager nemlig på deres nye sang 'Stories' deres eget eftermæle op til revision.

- Sangen handler om de aftryk, man sætter gennem livet, og de ting man er stolt af - og måske også det, man fortryder. Den er skrevet ud fra forestillingen om, at du ligger på dit dødsleje og kigger tilbage på det liv, du har levet. Hvilke historier skal der fortælles om dig?, siger 33-årige Simon Alstrup, inden storebror Thomas Alstrup på 41 supplerer:

- Man skal også huske på, at det er nu, man skaber de historier og minder, som andre kommer til at tænke tilbage på ude i fremtiden. Er du pissegod til at fiske, så vil du også gerne have, at din dreng får de samme oplevelser, så han senere kan sidde og mindes dig og sige: "Ej, jeg kan huske dengang, jeg var ude at fiske med min far", siger han.

Jonah Blacksmith spillede 'Stories' live for allerførste gang, da de gæstede programmet 'Tønder Festival 2020 på DR2'. Se deres optræden her:

Sangens tekst startede ud som en løs idé i en note på mobilen, men inspirerede Thomas og Simon Alstrup til at reflektere over deres eget liv. Derfor tog brødrene, der tidligere har udgivet to album under Jonah Blacksmith-fanen, en lang og følsom snak.

- Vi sad og delte minder fra vores barndom, rejser, vi har været på, og ting, vi gjorde som unge, som vi måske fortryder i dag. Sangen handler både om at se frem i tiden, men også om at kigge tilbage på de ting, man selv har oplevet, siger Simon Alstrup om tilblivelsen af sangen, der endnu ikke er udgivet, men vil være at finde på bandets kommende album 'Brothers'.

Kræver mod at synge om sig selv

Kendere af Jonah Blacksmith vil vide, at bandet er opkaldt efter brødrenes farfar, Johannes, der arbejdede som smed i hjemstavnen Thy.

Mindet om bedstefaren har også fyldt meget på gruppens tidligere udgivelser, hvor mange sange har kredset om brødrenes minder om og med bedstefar Johannes, der selv var musiker.

Også resten af brødrenes familie har givet inspiration til nogle af bandets numre, og hittet 'Daughter of Jonah' fra 2017 er for eksempel skrevet til frontmændenes faster, der i mange år har kæmpet med barnløshed.

Hør 'Daughter of Jonah' her, mens du læser videre:

0:00

Men netop fordi deres musik ofte tager udgangspunkt i minder og historier om andre, har det også været særligt udfordrende for Jonah Blacksmith pludselig at skulle skrive musik, som slet og ret handlede om dem selv.

- Vi har skullet være mere modige og turde lade de nye sange handle lidt mere om os. Og det har da været en udfordring, for når man gør det, giver man jo meget mere af sig selv, end når man synger om andre. Det er lidt mere sårbart, siger Simon Alstrup.

Thomas Alstrup tilføjer:

- Vores bedstefar har jo været en af de helt store inspirationer i vores musik, og det har vi aldrig lagt skjul på. For hulan, han var jo en af grundene til, vi overhovedet dannede det her band. Men vi er kommet til et punkt, hvor vi er blevet lidt mere voksne og har turdet skrive sange, hvor vi ikke kigger tilbage, men i stedet har fundet vores eget ståsted.

Jonah Blacksmith drager til efteråret ud på en mindre Danmarks-turné. - Vi glæder os, for det at spille koncert er det, vi er allerbedst til. Det kan godt være, vi ikke kan reparere en bil, men vi kan sateme spille musik og skabe en fællesskabsfølelse med publikum, som vi virkelig sætter pris på, siger Thomas Alstrup. Her ses han på scenen ved en koncert på sidste års Smukfest. (Foto: Helle Arensbak © Ritzau Scanpix)

Blev spillet til begravelse

At fokus i musikken er flyttet mere over på brødrenes egne tanker og oplevelser, har også vist sig til tider at gøre det lidt sværere at skrive musik sammen.

Med otte års aldersforskel er Simon og Thomas Alstrup nemlig ret forskellige på nogle punkter, og Simon Alstrup har eksempelvis ikke børn ligesom sin storebror. Derfor er deres vinkel på tingene heller ikke altid den samme.

- At skrive en sang til bedstefar eller bedstemor var meget nemt, for der var kun ét facit. Vi har begge oplevet dem og kunne blive enige om, hvordan de var. Men når du skriver en sang som den her, der tager udgangspunkt i os selv, kan det være sværere at blive enige, fordi vi begge skal kunne stå inde for det, vi synger, siger Thomas Alstrup.

Simon Alstrup beskriver teksterne i Jonah Blacksmiths meget personlige sange som "at åbne et familiealbum". Her ses han på scenen, da Jonah Blacksmith sidste sommer spillede på Bøgescenen på Smukfest. (Foto: Helle Arensbak © Ritzau Scanpix)

Enige blev de dog til sidst - men hvad håber de to musikere så at blive husket for?

- Jeg vil bare gerne have lov til at give noget videre. At kigge på mine børn og se, at når de står i en svær situation, så bruger de nogle af de redskaber, jeg har lært dem. Og så vil jeg da gerne huskes for at have gjort nogle gode ting for mig selv og andre. Men det handler ikke om, hvor mange millioner man har tjent og den slags, siger Thomas Alstrup.

Lillebror Simon Alstrup er enig.

- Jeg vil først og fremmest bare gerne huskes for den person, jeg var, og de menneskelige aftryk, jeg har sat på min vej. Men selvfølgelig også for musikken, siger han og fortsætter:

- Vi oplever nogle gange, at vores musik har haft stor betydning for folk, og for eksempel er den blevet spillet ved en begravelse, fordi vedkommende, der skulle herfra, havde et særligt forhold til vores musik. Det rammer virkelig noget i mig, at en sang, som vi har brugt tid på og lagt følelser i, kan betyde så meget for andre. Dét vil jeg gerne huskes for.

FacebookTwitter