Festivaler og markeder aflyses: Forbud mod store forsamlinger gælder til og med august

Der bliver hverken afholdt Roskilde Festival eller Smukfest i år.

Der bliver ingen koncerter med publikum på Roskilde Festivals Orange Scene denne sommer. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) har på et pressemøde netop offentliggjort, at forbuddet mod store forsamlinger forlænges til at gælde til og med august.

Dermed bliver der ingen festivaler og store markeder denne sommer.

- Til alle jer, der har arbejdet hårdt med at planlægge festivaler, markeder og andre store begivenheder hen over sommeren, har jeg desværre en alvorlig melding. Forbuddet mod store forsamlinger fastholdes til og med august, lød det på pressemødet fra statsministeren.

Udmeldingen har i løbet af aftenen fået både Roskilde Festival og Smukfest til at offentliggøre, at årets festivaler er aflyst.

pressemødet præsenterede Mette Frederiksen den første del af regeringens plan for en langsom og gradvis åbning af Danmark.

Den vil blandt andet betyde, at børn skal tilbage i daginstitutionerne efter påske, og at også de yngste klasser op til 5. klasse i skolerne åbner igen.

Men en åbning for større forsamlinger bliver det altså ikke til i den nærmeste fremtid, var meldingen.

- Jeg ved, det er en træls besked at få. I er mange ildsjæle, der har slidt og slæbt for at få de her arrangementer på benene. Arrangementer, hvor danskerne normalvis samles, glædes og nyder livet, sagde Mette Frederiksen.

Vil se på støtteordninger

Samtidig sagde statsministeren, at regeringen nu vil se på, om de offentlige støtteordninger, der er blevet sat i værk i forbindelse med hele corona-situationen, også er ordentligt dækkende for arrangementer af den type.

Den gradvise åbning af samfundet begynder altså ifølge regeringen efter påske. Men ifølge statsministeren er det vigtigt at understrege, at det kun kommer til at lykkes, hvis danskerne generelt overholder myndighedernes retningslinjer.

- Det her forudsætter, at tallene er stabile, at vores adfærd er ansvarlig. Ikke kun i en uge, men i lang tid fremover. Hvis vi kan se over påsken, at tingene skrider, at vi ikke længere løfter ansvaret, så er beskeden meget klar: Så kommer vi ikke til efter påske at åbne Danmark igen, sagde hun.

Store arrangementer blev første gang begrænset for en måned siden, 6. marts. Her var det i form af en "anbefaling" fra statsministeren om, at man aflyste arrangementer med flere end 1.000 personer. Siden blev det til et reelt forbud.

Ingen Roskilde Festival

Forbuddet betyder altså, at blandt andet festivaler nu bliver aflyst. I en mail til alle, der har købt billet, skriver Roskilde Festival, at man er dybt ulykkelig over at måtte aflyse årets festival.

- Vi frygtede, at det ville ske. Vi har til det sidste håbet, at det ikke ville ende på denne måde. Men risikoen for smittespredning er for stor, når så mange mennesker er samlet, og det hensyn er ubetinget det vigtigste, lyder det i mailen.

Det skulle have været den 50. udgave af den store festival.

Personer, der har købt billet til festivalen, vil kunne få billetten refunderet eller få billetten overført til 2021.

Også Smukfest i Skanderborg har her til aften meldt ud, at festivalen er aflyst. Der er dog endnu ikke givet nogen melding til festivalgængerne om, hvad der kommer til at ske med billetter.

Også festivaler som Tinderbox, Northside og Heartland er på programmet i den periode, hvor forbuddet mod store forsamlinger nu er blevet forlænget.