'Gåsehudsfremkaldende' og 'mindblowing': Her er festivalkoncerterne, vi aldrig glemmer

Miley Cyrus, Robyn og Björk er blandt de danske musikeres største festivalminder.

Miley Cyrus leverede en mindeværdig koncert på Tinderbox Festival 2019. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
Både Miley Cyrus (tv.) og Björk (th.) har leveret mindeværdige festivalkoncerter. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen / Ritzau Scanpix © DR / Ritzau Scanpix)

Denne artikel blev publiceret første gang i juli 2020.

Der er blevet spillet tusindvis af koncerter på de danske festivalscener i årenes løb.

Nogle er måske gået i glemmebogen, mens andre har skrevet sig ind i historiebøgerne. Nogle gange af de forkerte årsager, men oftest fordi kunstnerne på scenen formåede at skabe et magisk øjeblik, der har dannet minder for livet.

I år bliver der ikke tilføjet de helt store, nye minder til den mentale festival-amagerhylde. I stedet må vi lune os ved tanken om de festivaler, der kommer - og dem som har været.

Derfor har vi bedt dem, der selv skulle have været på scenen på årets festivaler - de danske musikere - dele ud af deres allerbedste festivalkoncertminder gennem tiden.

2003: Björk skrev sig ind i historiebøgerne

Björk på scenen i 2003. Siden har sangerinden optrådt på Roskilde Festival i både 2007 og 2012. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Det er ikke hvem som helst, der får lov til at lukke og slukke Roskilde Festivals ikoniske Orange Scene. I 2003 tilfaldt det ærefulde hverv den islandske sangerinde Björk, og skal man tro datidens anmeldere, opfyldte hun i dén grad sin musikalske pligt.

Hos Berlingske kaldte man koncerten "gåsehudsfremkaldende" og udråbte den til "den flotteste festivalfinale i mands minde", mens Politikens anmelder mente, at den "uforglemmelige" koncert havde skrevet sig ind i festivalens historiebøger som en af de mest mindeværdige koncerter nogensinde.

For den danske sanger Calby, der er kendt for radiohittet 'Burnout', er Björks finalekoncert også én, han stadig husker her næsten to årtier senere.

- Jeg har set så mange fede koncerter, men koncerten med Björk var fuldstændigt magisk. Jeg havde lusket mig væk fra mine venner for at se koncerten alene, fordi jeg gerne ville opleve det på egen hånd og bare stå og være i det. Jeg stod lige i midten af publikum og havde nærmest fornemmelsen af, at hun stod og sang direkte til mig. Det var en kæmpe oplevelse, siger Calby om koncerten, der er et af sangerens største festivalminder.

Björk lukkede koncerten med sit hit 'Human Behaviour' fra 1993. Hør det her:

0:00

2019: Miley Crus slikkede sig gennem hitparade

Under dele af koncerten var Miley Cyrus iført en klassisk dansk studenterhue, som hun på et tidspunkt snuppede fra en nyudklækket student i publikum. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

Det gik ikke stille for sig, da den tidligere barnestjerne Miley Cyrus indtog scenen på Tinderbox i Odense i 2019. Iført en stram læderbuks og en vaskeægte studenterhue sang, vred og slikkede (ja, slikkede) popstjernen sig gennem hits som 'Party in the USA' og 'We Can't Stop' til stor begejstring for de fynske festivalgæster.

Én af dem, der havde fundet plads i publikumshavet, var danske Dopha. Hun kalder koncerten med Cyrus én af sine største festivaloplevelser.

- Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente, men jeg var totalt blownaway. Hun var bare så mega nærværende, sexet og dygtig på scenen. Efter koncerten strøg jeg direkte hen i merchandiseboden og købte en Miley Cyrus-T-shirt, fortæller Dopha.

På Tinderbox-scenen sang Miley Cyrus blandt andet hittet 'Mother's Daugther'. Hør det her:

0:00

2010: Elektrodronningen Robyn omfavnede sin fortid

Robyn på scenen ved Roskilde Festival i 2010. Da Robyn i 1995 fik sit gennembrud med singlen 'Do You Really Want Me (Show Respect)', var hendes lyd noget mere renskuret og poppet, end vi kender den i dag. For Alphabeat-forsanger Anders Stig Gehrt-Bendixen var det fedt at se, hvordan både Robyn og publikum omfavnede hendes tyggegummipoppede fortid. (Foto: Nanna Kreutzmann / ROCKPHOTO © Scanpix)

Den isblonde hitmager Robyn har optrådt på Roskilde Festival ad flere omgange, senest i 2019, hvor hun indhyldede Roskildes orange teltdug i tonerne fra hits som 'Honey' og 'Dancing On My Own'.

For Alphabeat-frontmanden Anders Stig Gehrt-Bendixen er det dog den svenske elektrodronnings koncert i 2010, der har vundet en særlig plads i hans festivalhjerte.

- Jeg så Robyn på Arena i 2010, og det var mindblowing. Det var en blanding af - efter min mening - den bedste scene på Roskilde, et fuldstændig crazy engageret publikum og en så fantastisk performer med hits, der bare brager igennem. Hun var jo en ret cool artist lige dér, men hendes første singler, som hun slog igennem med, var ret bubblegum, og pludselig står der bare et helt telt og synger 'Show Me Love' for hende. Det var et virkelig smukt øjeblik, og det, at publikum anerkender hele artistens bagkatalog på den måde, uanset stil og genre, syntes jeg, var meget stort at opleve.

Hør Robyns poppede hit 'Show Me Love' fra 1997 her:

0:00

2011: Da Janelle Monáe ejede scenen

Janelle Monáe er kendt for hits som 'Yoga' og 'Make Me Feel'. Her ses hun storsvedende på scenen på Roskilde Festival tilbage i 2011. (Foto: Jens Dige/ROCKPHOTO © Scanpix)

- Jeg må bare sige: Det her er det mest fantastiske show, jeg nogensinde har spillet.

Sådan lød det, da den festlige R&B-sanger Janelle Monáe i 2011 optrådte på Roskilde Festival, en koncert sangerinden selv siden har kaldt "mindblowing".

For Alphabeat-stjernen Stine Bramsen er koncerten med Monáe også et kært minde.

- Det var én stor fejring af musik, og hun kom med et helt vildt show, selv uden en stor skærmproduktion. Det handlede bare om de mennesker, der var på scenen, og al den spilleglæde, der var. Og så er hun jo en lille kvinde på måske 160 centimeter, der bare synger sindssygt fedt og ejer scenen med sin udstråling. Hun er for vild, lyder det fra Stine Bramsen.

Janelle Monáe er vendt tilbage til Roskilde Festival flere gange siden - blandt andet i 2019, hvor hun spillede en anmelderrost koncert på Orange Scene.

Janelle Monáe hittede i 2010 med 'Dance Or Die' sammen med Saul Williams:

0:00

2019: Skålede i (billig) champagne til Tame Impala

Forsanger Kevin Parker på scenen ved Northside Festival i 2019. Han startede oprindeligt Tame Impala som et soloprojekt. (Foto: Finn Frandsen © Ritzau Scanpix)

"Et eksperimenterende syretrip af høj stjernekvalitet".

Sådan beskrev musikmediet Gaffa i deres femstjernede anmeldelse den koncert, som bandet Tame Impala gav på Northside Festival i 2019. Her fyldte de australske hitmagere blandt andet den aarhusianske sommerluft med hits som 'Let It Happen' og 'The Less I Know The Better'.

Nogle af dem, der overværede koncerten blandt publikum, var medlemmerne i det danske hitband Jung. For dem er koncerten en af deres mest mindeværdige festivaløjeblikke, men ikke nødendigvis på grund af Tame Impala.

- Vi var alle tre samlet på Northside med vores venner og kærester for at se Tame Impala. Det var, dagen før 'Jeg skal nok vente' (Jungs gennembrudshit) skulle udkomme, så der var god stemning og virkelig meget spænding i luften. Så stod vi der og så koncerten sammen og skålede i den billigste champagne, du kunne opdrive på festivalpladsen. Det var et stort øjeblik, fortæller forsanger Jonas Jung.

Hør 'The Less I Know The Better' her:

0:00

2013: Hev damer i land med hede R&B-rytmer

Miguel er blandt andet kendt for hits som 'Remind Me to Forget' og 'Sure Thing'. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

R&B-musik rimer ofte på hede beats og en halvlummer stemning. Det var også tilfældet, da den amerikanske R&B-charmør Miguel i 2013 optrådte på Roskilde Festival.

Stemningen var så hed, at TV 2's mand i marken sågar måtte indrømme, at han - næsten - var begyndt at tvivle på sin egen seksualitet.

- (Det var) en af de få gange, jeg har følt mig en smule draget mod mit eget køn, lød det fra anmelderen, der kækt kvitterede med "sex stjerner".

For Adrian Mikkelsen, kendt fra hitbandet Fool, er koncerten med Miguel også et kært festivalminde - dog ikke kun på grund af R&B-prinsens musikalske evner på scenen.

- Jeg synes, Miguel er en vild sanger, og jeg var især fan af ham dengang. De fedeste koncerter er dem, hvor jeg kender alle sangene og kan skråle med, og det kunne jeg dér. På et tidspunkt under koncerten stak Miguel hånden ned i bukserne og bad publikum om at stønne. Bagefter var pigerne så varme, at jeg formåede at hive ni norske piger med hjem i campen, husker Adrian Mikkelsen glædeligt tilbage.

Hør hittet 'Simple Things' med Miguel her:

0:00
FacebookTwitter