Genialt eller tåkrummende? Hovednavn skaber vild uenighed på Northside

Björk gav nærmest en teateroplevelse på Northside, der både bliver kaldt vild, men også kedelig.

Islandske Björk sagde flere gange tak til publikum, da hun spillede på Northside i Aarhus i går aftes. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
0:00

Hun lignede et indpakket rødt bolsje med guldmaske for øjnene midt mellem udsprungne blomster og høje grønne planer.

Et af de største navne på årets Northside, islandske Björk, havde nærmest taget et helt gartneri med sig til Aarhus, da hun gav en teaterlignende futuristisk koncert med lange videosessions i Ådalen.

Et 'set up', der ifølge Ekstra Bladets anmelder, Thomas Treo, var komplet håbløst, der samtidig kritiserer Northsides publikum for a tvære alt for snakkende og utålmodigt.

- Den 52-årige islænding leverede en ekstremt egensindig og minimalistisk koncert, som var alt for krævende for det snalrede festivalfolk i Aarhus, der har tålmodighed som døgnfluer, skriver han og giver Björk tre stjerner.

En unik og uforglemmelig koncert

Omvendt er Gaffas anmelder vildt begejstret for Björks optræden og mener, at hun var fortryllende på Northside.

- Den islandske stjernesolist, et af Northsides absolutte hovednavne, lignede ikke kun noget særligt. Langt vigtigere leverede hun en unik og uforglemmelig koncert, skriver han.

Begge kvitterer de med fem stjerner, mens B.T giver koncerten fire stjerner.

- Uanset om man kunne lide det, man så torsdag aften, så glemmer man formentlig ikke lige koncerten, skriver B.T.

Også blandt publikum var der tydeligt delte meninger om koncerten. Nogen opgav at tage med på Björks rejse ind i Utopia, som både er navnet på hendes turné og hendes seneste album, mens andre lod sig rive med.

0:00
Latifa Løkke (tv.), Cecilie Toksvig (mf.) og Isabelle Creutsberg er alle fra Aarhus. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Blev revet med af følelsen

En af dem, der lod sig forføre, var Isabelle Creutsberg på 24 år.

- Det var en sindssyg oplevelse, fordi man blev revet med af følelsen. Koncerten var nærmest som et andet univers, man kom ind i, siger Isabelle Creutsberg fra Aarhus.

Hun stod sammen med sine to veninder helt oppe foran scenen, og de fik stort set samme oplevelse.

- Jeg havde ikke forventet sådan en 'sing-along'-koncert. Men jeg forventede at blive blæst bagover, fordi hun er så vild, og det blev jeg, siger Cecilie Toksvig.

Hun mener, at Björk skabte en totaloplevelse på Northside i stedet for bare at spille nogle numre, mens publikum står og drikker et par øl.

Latifa Løkke er også begejstret over koncerten. Men alligevel var der også nogle gange, hvor alt stod lidt for stille.

- Hun har et fedt udtryk, men hun kan være svær at relatere til, fordi hun havde en maske på under koncerten. Nogle gange stod jeg og stenede lidt, men så blev jeg alligevel trukket med på en eller anden 'spacy' måde, siger Latifa Løkke.

Jonas Svensson var taget til Northside for at se Björk. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Visuel og kompromisløs

Jonas Svensson på 35 år var taget hele vejen fra Skovlunde lidt uden for København for at tage på Northside for første gang. Den eneste grund til, han tog afsted, var for at se Björk.

- Man ved aldrig helt, hvad man kan forvente sig af hende. Det eneste, man med sikkerhed kan forvente sig, er en totaloplevelse, siger han.

Han kalder koncerten for meget visuel og kompromisløs, men alligevel mærkede han også, at koncerten havde tendens til at gå i tomgang.

- Det er min tredje koncert med Björk, og den jeg så på Roskilde Festival i 2001 var endnu bedre på grund af sætlisten. Denne gang var der meget fra hendes nye album, siger Jonas Svensson.

Derfor er det også de mere ældre numre som eksempelvis ’Pleasure Is All Mine’, han mener var aftenens bedste.

0:00
Sara Vilderslev (tv.), Marie Duesund (mf.) og Marie Appel bor alle i Aarhus. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Sceneshow gjorde stort indtryk

Omkring et kvarter efter koncerten var slut, sad tre yngre kvinder stadig og forsøgte at komme sig over koncerten.

- Den var megafed, og det var den koncert, der på grund af sceneshowet har gjort størst indtryk på mig i dag, siger Sara Vinderslev på 22 år.

De to andre veninder er enige, men Marie Appel blev ikke ført så meget med, at hun vil tage hjem og lytte til Björk.

- Jeg synes, hun skabte et meget dragende univers, og man levede sig ind i hendes performance – og det var virkelig smukt, siger Marie Appel.

God eller dårlig - Björk gav publikum en oplevelse.

Facebook
Twitter