Han hader Facebook og elsker fugle. Verdensberømt forfatter gav opsang på Fyn

Jonathan Franzen talte fuglenes sag og brokkede sig over sociale medier, da han fredag besøgte Heartland Festival.

(Foto: Betina Garcia © dr)

- Jeg er vred over, at det at 'være grøn' er blevet synonym med at bekæmpe klimaforandringer.

Sådan lød det fra den verdensberømte amerikanske romanforfatter og essayist Jonathan Franzen, som fredag gæstede den fynske festival Heartland.

Han er kendt for sine kritiske holdninger til lidt af hvert.

Gennem årene er det lykkes den nu 59-årige forfatter at træde både kvindelige forfatterkollegaer, miljøforkæmpere OG dronningen af 'daytime television', selveste Oprah Winfrey, over tæerne – blot for at nævne nogle stykker.

Hvorvidt han fornærmede nogen med sin talk på Heartland Festival er uvist. Men de mennesker fra publikum, som DR talte med efter hans optræden, var umiddelbart begejstrede for hans lille opsang.

Sikkert er det dog, at han var et af hovednavnene på dette års Heartland Festival, som udover at være en musikfestival også har et omfattende 'samtaleprogram' med både danske og internationale kunstnere, forfattere, tænkere og videnskabsfolk.

Naturen lever!

Temaet for dagens scenesamtale mellem Jonathan Franzen og Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, var egentlig spørgsmålet: 'Kan litteratur overleve teknologien?'.

Men samtalen startede et helt andet sted: Hos fuglene. Jonathan Franzen er nemlig, udover at være en af sin tids mest berømte og feterede amerikanske bestsellerforfattere, også en rigtig fugleelsker. Og de fjerede venner spiller ofte en rolle i hans romaner.

Efter en lille quiz, hvor han skulle gætte fuglearter ud fra lydoptagelser, nåede de til bæredygtighedsbølgen, som Jonathan Franzen kaldte et 'korstog mod klimaforandringer'.

- Der er andre måder at være 'grøn' på end at bekæmpe klimaforandringer som for eksempel at prøve at beskytte den eksisterende natur, sagde han til publikum i det godt fyldte telt med plads til 2.500.

- De spiser jo ællinger! Det er altså ikke min yndlingsfugl, indrømmede Jonathan Franzen, da han blev præsenteret for den danske nationalfugl. (Foto: Betina Garcia © dr)

Og så pegede han på fuglene som et eksempel på naturens overlevelseskraft:

- Hvis du har en fuglerede i din baghave, så betyder det, at dyrelivet stadig eksisterer. Naturen er der stadig. Giv ikke op overfor den.

Kritikken fra Jonathan Franzen skulle dog ikke forstås som en afvisning af klimakrisen.

- Vi er ved at miste det, vi kom fra, og dér, hvor vi hører hjemme, sagde han – og nærmest som et tegn fløj en fugl ind i teltet, og fik publikum til at hvine og klappe begejstret.

En lille, trist hemmelighed

Endnu mere begejstring mødte Jonathan Franzen, da emnet for samtalen drejede sig ind på temaet moderne teknologi, Facebook og iPhones, som han mildest talt ikke er tilhænger af.

Vi er dybest set alle slaver af nogle produkter, der kun er skabt med profit for øje – og som kapitaliserer på vores privatliv, mener han.

- Internettet tilbyder en verden, som du allerede er tilhænger af. Og du bliver aldrig udfordret, sagde han og fortalte, at han gennem årene har fulgt den teknologiske udvikling tæt:

- Jeg var jo i live, dengang det her lort (internettet) blev skabt.

Til gengæld fremhævede han bøgerne som den moderne teknologis modstykke, fordi de giver adgang til nye og ukendte verdener.

- At læse er en intens form for empatisk forbindelse til andre mennesker, hvor jeg for en stund ikke behøver være mig selv. Misforstå mig ikke, jeg er vild nok med at være mig, men jeg bliver også træt af mig selv. Jeg har ikke lyst til at være den her isolerede forbrugsperson hele tiden.

Han afviste, at bøgerne så kan blive menneskehedens redning. Litteraturen er mere en 'lille, trist hemmelighed' for de få, men heldige. Men adgangen er heldigvis ikke bestemt af klasse eller status.

- Der findes masser af rige mennesker, som ikke kan forstå komplekse fortællinger. Og der er masser af fængselsindsatte, som kan. Og som forfatter er du ekstra heldig, fordi du både kan nyde bøgerne og skrive dem.

Vi fangede tre fra publikum efter Jonathan Franzens 'talk'. Læs, hvad de synes om hans holdninger, her:

(Foto: Betina Garcia © dr)

Anne-Helene Merkelsen, 38, og Silja Henderson, 37

Hvad tænkte du om de tanker, han præsenterede?

Anne-Helene: - Det var dejligt befriende, at han satte ord på det her med at sidde i en boble af sociale medier og pis og lort, som stjæler ens tid, når man egentlig hellere ville læse en bog.

Silja: - Jeg er fuldstændigt enig med ham i, at litteraturen kan være en empatimaskine. Der sker noget, når man må overgive sig til en hel verden og nogle karakterer med nogle særlige vilkår.

Blev du inspireret til at læse mere?

Anne-Helene: - Helt sikkert. Og til at følge ham på sociale medier for at se, hvordan han selv styrer det. Jeg tager ofte en detox fra Facebook, og så falder jeg i igen. Og det var lidt ligesom at komme ind på en afvænningsklinik i dag.

Anne-Helene: - Men det var også komisk, at han gjorde nar af Facebooks ekkokammer, og så sad han omgivet af en en kæmpe flok, som var helt enige med ham.

Silja: - Der er meget larm på sociale medier, men jeg oplever også en anden tendens, hvor mange forfattere lægger mange små tekster ud på sociale medier. Jeg får faktisk relativt meget næring af den slags ting.

(Foto: Betina Garcia © dr)

Pil Lindgreen, 33

Hvordan oplevede du interviewet?

- Han var meget nærværende, og så afslørede han sig selv som lidt af en gnavpot. Det er jo altid dejligt, når de ikke er for polerede og kommer med sådan et på forhånd planlagt marketingprojekt, som de skal have liret af.

Var der noget, du blev særligt provokeret af eller begejstret over?

- Jeg synes, det var ret tydeligt at mærke, at han er påvirket af at have sagt nogle kontroversielle ting tidligere, som han så har fået problemer med. Man kunne mærke, at han tøvede lidt, men det gjorde også samtalen spændende og levende.

- Det her med teknologien sympatiserer jeg også selv med. Jeg har valgt ikke at have en smartphone. Jeg tror totalt, det ville være noget for mig, men det ville uden tvivl gå ud over min koncentration.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk