Han har fået os til at svede på dansegulvet i 20 år: I dag gæster verdenskendt hitmager Danmark

Som en del af N.E.R.D gæster hitsnedkeren Pharrell Williams i aften Northside. Vi kaster et blik på hans svedige bagkatalog.

Pharrell Williams har haft fingrene nede i et væld af de hits, vi har svedt til i de seneste to årtier. I aften kommer han og gruppen N.E.R.D til Northside i Aarhus. Her optræder han til Billboard Music Awards i maj måned. (Foto: Kevin Winter © 2018 Getty Images)

Pharell Williams har været her, der og alle vegne og haft fingrene nede i en perlerække af gigantiske hits i mere end to årtier.

Og han har været fuldstændig afgørende for den lyd, som især Justin Timberlake og Kelis har defineret deres karrierer ud fra.

I aften gæster hitmageren Pharrell Williams så Danmark, når han sammen med legekammeraterne Chad Hugo og Shay Haley i gruppen N.E.R.D indtager Northsides Green Stage med deres seneste album 'No One Ever Really Dies' i bagagen. Foruden selvfølgelig en perlerække af hits som 'Lemon' og 00'er-klassikerne 'Provider' og 'She Wants to Move'.

0:00

Ud over at være en del af N.E.R.D har Pharrell Williams i mere end 20 år haft solid succes både som kunstner og producer i eget navn, men også som den ene halvdel af konstellationen The Neptunes.

Fællesnævneren for alt det, Pharell Williams rører ved, er, at sveddråberne begynder at pible frem, så snart musikken rammer øregangene. Ganske enkelt fordi det er umuligt at sidde stille til!

Tag med, når vi ser på en række af de meget forskelligartede produktioner, Pharrell har været involveret i siden årtusindeskiftet.

Pharrell Williams sammen med Justin Timberlake. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

90'er-stjernernes redningsmand i 00'erne

I 00'erne blev hitlisterne særligt i USA mere og mere præget af moderne R&B. Så hvis man som 90'er-popstjerne skulle genopfinde sig selv og sikre sin eksistensberettigelse i det nye årti, så var der særligt to producernavne, man kontaktede: Timbaland og The Neptunes.

Pharell Williams og makkeren Chad Hugo har under navnet The Neptunes produceret og remixet hits for tunge navne som Jay-Z, Madonna, Rolling Stones og Beyoncé.

Justin Timberlake benyttede sig af dem begge på sin solodebut 'Justified' fra 2002, hvor The Neptunes stod bag hits som 'Like I Love You', 'Rock Your Body' og 'Señorita'.

Samarbejdet mellem The Neptunes og Justin Timberlake begyndte dog allerede, da Timberlake stadig var en del af popgruppen 'N Sync.

På gruppens sidste album, 'Celebrity', producerede The Neptunes nemlig nummeret 'Girlfriend', som ikke bare skilte sig markant ud fra boybandets øvrige, rene poplyd – det blev også startskuddet på den lyd, som Justin Timberlake siden har gjort til sit varemærke.

0:00

Også Britney Spears gik fra pæn popprinsesse til sexet, sveddryppende slangetæmmer takket være The Neptunes, som producerede numrene 'I'm A Slave 4 U' og 'Boys' for hende.

90'ernes store sangfugl Mariah Carey fik Neptunes hjælp på sit store comebackalbum 'The Emancipation of Mimi' i 2005. Og da Gwen Stefani samme år gik solo efter bandet No Doubt, var det samme duo, der skabte hendes signaturhit, 'Hollaback Girl'.

0:00
Pharrell Williams har arbejdet sammen med Snoop Dogg på adskillige numre. (Foto: Chris Polk © Getty Images)

Kongen af svedig R&B

Man behøver bare at se på sangtitler som 'Hot in Herre' (ja, det er med to r’er – i smart 00'er-stil), 'Drop It Like It's Hot', 'Work It Out' og 'Shake Ya Ass' for at få sved på panden…

Og det er naturligvis The Neptunes, der står bag dem alle sammen.

Pharrell Williams og Chad Hugo var kongerne af alverdens dansegulve i begyndelsen af 00'erne, hvor sveden drev ned ad væggene, når et af deres røvrystende hits bragede ud af højttalerne.

Nelly, Beyoncé og Mystikal var blandt kunstnerne, der kunne takke The Neptunes for deres hitlistesucces.

Også den gamle gadedreng Snoop Dogg må være ekstra taknemmelig for deres hjælp, for de stod nemlig bag hans største hit nogensinde, 'Drop It Like It's Hot' fra 2004. Nummeret er siden blev kåret til den mest populære rapsang i 00'erne af det anerkendte musikmagasin Billboard - og indeholder et ret genkendeligt sample fra de ærkedanske Laid Back.

0:00

Trænger du til noget koldt oven på de svedige hits, så und dig selv en gang 'Milkshake' med Kelis, som The Neptunes også står bag.

Men held og lykke med at sidde stille imens!

0:00
Pharrell Williams sammen med den kvindelige halvdel af countrykvartetten Little Big Town, Kimberly Schlapman og Karen Fairchild. (Foto: John Shearer © Getty Images)

Knap så god til country

At Pharrell Williams ikke er sådan at proppe ned i bestemte kasser, beviste han blandt andet i 2016, hvor han indledte et overraskende samarbejde med den amerikanske countrygruppe Little Big Town.

Den Grammy-vindende kvartet havde lyst til at gå nye veje og valgte altså at lade Pharrell stå i spidsen for deres album 'Wanderlust', som adskilte sig gevaldigt fra deres tidligere udgivelser.

0:00

Albummet blev dog et flop for gruppen og gik ikke engang top 100 på den amerikanske albumhitliste.

Pharrell har da heller ikke rørt ved countrygenren siden.

Pharrell Williams' samarbejde med Daft Punk på 'Get Lucky' kastede to Grammy-statuetter af sig. (Foto: Michael Kovac © Getty Images)

Efterspurgt på dance-produktioner

På trods af at have sin helt egen, letgenkendelige lyd har Pharrell Williams også de seneste år kastet sig ud i andre genrer. Ikke mere country, nej, men i takt med dance-musikkens overtag på hitlisterne er Pharell Williams også fulgt med.

I 2010 leverede han således tekst og vokal til Swedish House Mafias 'One (Your Name)' og siden er fulgt samarbejder med blandt andre Major Lazer, Axwell & Ingrosso, Calvin Harris og ikke mindst Daft Punk.

0:00

Den franske duo opnåede gigantsucces med comeback-albummet 'Random Access Memories' i 2013 – særligt takket være hitsinglerne 'Get Lucky' og 'Lose Yourself to Dance', der begge har vokaler af Pharrell.

0:00
Pharrell Williams var en af sangskriverne på Camila Cabellos verdenshit 'Havana'. Nu er de to aktuelle sammen på singlen 'Sangria Wine'. (Foto: Jeff Kravitz © Getty Images)

Altmuligmanden der aldrig stopper

Som om det ikke var nok, har Williams siden 1999 haft projektet N.E.R.D kørende on and off sammen med Neptunes-makkeren Chad Hugo og Shay Haley.

De to første album med en blanding af hiphop, funk og rock solgte til guld i USA, men siden det knapt så succesfulde fjerde album 'Nothing' i 2010 lå N.E.R.D stille i syv år.

I mellemtiden lavede Pharrell Williams blandt andet musik til de tre animationsfilm 'Grusomme Mig' - der blandt andet har affødt kæmpehittet 'Happy' - og han har været med til at producere den Oscar-nominerede film 'Hidden Figures'.

0:00

I 2014 blev han også et kendt tv-ansit som dommer i amerikanske udgave af talentprogrammet 'The Voice' – men den karriere afbrød han igen sidste år for at koncentrere sig om musikken.

Og nu er N.E.R.D altså tilbage med albummet 'No One Ever Really Dies' og en turné, der i dag bringer dem forbi Northside.

Pharrell Williams nøjes dog ikke med det ene projekt: Han står bag flere sange på Ariana Grandes kommende album, 'Sweetener', der udkommer til august, og så er han selvfølgelig højaktuel med en rigtig sensuel og svedig sommerbasker sammen med hitsangerinden Camila Cabello, 'Sangria Wine'.

Skål!

0:00

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter