Han var Danmarks største stjerne: 'Jeg bliver ikke ked af det, hvis folk siger, Gulddreng er bedre end mig'

24-årige Malte Ebert er lettet over at være trådt ud af Gulddrengs skygge.

(Foto: Christian Mailand © dr)

24-årige Malte Ebert kommer ind på scenen iført sort bluse og sorte bukser. Om sine håndled har han et ur og et par tynde armbånd. Det eneste, der bryder med det stilrene, nærmest anonyme look, er de hvide sneaks.

- Hvor er det dejligt at være på hjemmebane. Skål, siger han med jysk dialekt og holder sin dåseøl op mod publikum, der er mødt op på Alfred-scenen, der er et af de mindre spillesteder på Jelling Musikfestival.

Det er to år og to forskellige verdener siden, han sidst spillede her. Dengang kaldte han sig Gulddreng - en selvopfundet rig, overfladisk og selvfed karakter, der indtog festivalens største scene med sin guldmikrofon, guldsolbriller, kostbar sort pelsjakke, en tung halskæde, guldfingerringe og en masse hits.

I år er der ingen guldsolbriller at gemme sig bag, når han står på scenen som sig selv. Vi tog en snak med 24-årige Malte Ebert før koncerten torsdag eftermiddag for at høre om livet med og uden Gulddreng, og hvordan det føles, når en anmelder kalder ham for en fiasko.

- Gulddreng var ren underholdning og levede i to år. Mit eget projekt må gerne tage lang tid. Det er for min egen skyld, siger sanger Malte Ebert. (Foto: Christian Mailand © dr)

Hej Malte, hvordan var det at spille her på Jelling for to år siden som Gulddreng?

Malte Ebert: - Det var virkelig fedt, der var fuldstændigt proppet. Det var en fantastisk koncert. Jeg er jo vokset op i en lille by lidt uden for Vejle og kom her første gang, da jeg var 14 år. Det var min første festival, og jeg kan huske, vi tog herned efter at have kastet karameller til sidste skoledag. Vi var lige begyndt at drikke og skulle sove i telt. Det var skidesjovt. Jeg stod her og hørte Lukas Graham og drømte om selv at stå deroppe på en scene en dag. Så det var helt vildt at spille foran et så stort hjemmebanepublikum på den store teltscene.

I dag skal du spille som dig selv, men på en mindre scene end Gulddreng. Hvordan føles det?

- I og med at det her er et nyt projekt og noget helt andet musik, er det rigtig fint at spille for nogle, der står og nyder musikken i stedet for en kæmpe hoppefest. Gulddreng-projektet gik ud på at lave en masse hits. Det var en fest. Det her er mere en lytteting.

Er det ikke lidt kedeligt i forhold til at spille en fest op?

- Nej, det synes jeg ikke. Når man laver et hit som Gulddreng, er der rigtig mange, der kan synge med, men med min nyeste single 'Loyal' har jeg fået en masse beskeder fra folk, som den rører, og det betyder meget. Det er fedt at lave et hit, men det er også fedt at lave en sang, som folk kan stå og nyde. Mine sange er mere for musikelskere.

Lyt til 'Loyal' her:

0:00

Hvad nu hvis folk stadig ser dig som Gulddreng?

- Hvis folk kalder mig Gulddreng, fint. Hvis folk kalder mig Malte, også fint. Jeg bliver ikke ked af det, hvis folk siger, at Gulddreng er bedre end mig. For den musik jeg laver nu, er måske ikke til de typiske Gulddreng-fans. Men det er ikke noget, der går mig på som sådan. Jeg ser det, som om jeg er en skuespiller, der har spillet forskellige roller.

Vil du da gerne være skuespiller?

- Jeg har lige lagt stemme til animationsfilmen 'Ugly Dolls', og det var skidesjovt. Jeg ville elske at lave flere store ting samtidigt med, at jeg laver musik.

- Gulddreng var jo aldrig min plan, men skulle bruges som springbræt til min egen karriere. Det er da lykkedes meget godt, for jeg spiller da både på Jelling og Skanderborg i år, lyder det fra artisten. (Foto: Christian Mailand © dr)

Hvad er sværest at optræde som? Malte eller Gulddreng?

- Som Gulddreng var det rart at camouflere sig og tage et par solbriller på øjnene. Nu har jeg aldrig solbriller på. Jo, en gang imellem, for nogle gange skinner solen jo. Men jeg spiller aldrig med solbriller på scenen. Man blotter sig mere som sig selv, og det kan være svært, hvis du ikke har det godt, men det kan også være det fedeste, hvis du har det godt. Jeg føler mig hjemme i min egen krop.

I 2016 udkom Gulddreng med sin første single 'Model', og derefter stak det helt af med syv singler i træk, der gik nummer ét. Hvad er succeskriteriet for Malte?

- Gulddreng var et projekt, som skulle gå hurtigt, blive stort og hitte rigtig meget. Nu bygger jeg min egen musikalske karriere op, og det må gerne tage fem år, for musikken favner ikke lige så bredt som Gulddrengs. Succeskriteriet er at være glad for det, jeg laver.

Lyt til 'Model' her:

0:00

For et par uger siden bragte Ekstra Bladets artiklen 'Utroligt: Total nedtur for Gulddreng', hvor musikanmelder Thomas Treo skriver, at du har mistet stort set hele Gulddrengs fanskare. Hvordan er det at læse sådan noget?

- Man er ikke ligeglad. Man forholder sig til det. Men præmissen med Thomas Treo er, at han på mange måder er en karakter ligesom Gulddreng. Man ved på forhånd, hvad han vil lave, og det er sjældent positivt. Men jeg forstår godt, hvorfor han gør det. Det var lidt strengt af ham, for jeg er skidestolt og glad og lettet over at være trådt ud af skyggen af et fænomen, der har været så stort. Jeg er skideglad og synes, det går rigtig godt. Men en skål til Treo, han skal også have mad på bordet.

Men ærligt. Savner du slet ikke livet som Gulddreng, som var en af de største stjerner i landet?

- Berømmelse og rød løber er ikke det, der frister mig. Hvis jeg ville det, havde jeg gjort det. Der er da elementer, jeg kan savne, for det var skidesjovt. Nogle gange kiggede jeg mig selv i spejlet og tænkte: 'Hold kæft, hvor er det vildt, at du er havnet her – hvordan skete det lige?'. Men jeg følte alligevel, at jeg havde godt styr på det.

- Man skal lave musik for sin egen skyld, og det gør jeg nu. Jeg tror, det er vigtigt, man gør det ud af ægte passion og glæde. Jeg lever af det, jeg elsker allermest og har drømt om, siden jeg var ti år, siger den 24-årige musiker, der nu laver engelsksprogede sange. (Foto: Christian Mailand © dr)

Hvad var det sjoveste?

- Det var skidesjovt at være på turné med mine bedste venner og tage store pelsjakker på og lave skuespil. Jeg oplevede mere som 22-årig, end jeg i min vildeste fantasi kunne forestille mig.

Kommer du måske til at give et enkelt Gulddreng-nummer til dine egne koncerter?

- Nej, jeg spiller kun mine egne sange, ikke Gulddrengs hits.

Okay, tak for snakken, Malte.