Har indrejseforbud i England: I dag rammer skandaløs rapper Danmark

NorthSide-aktuelle Tyler, The Creator startede ud som ung provokatør med aggressive tekster. Men han er meget mere end det, mener P3-vært Pelle Peter Jensen.

Rapperen Tyler, The Creator er kendt for sin vilde energi, utallige stagedives og ikke mindst sine tekster, der flere gange er blevet anklaget for at være homofobiske og kvindenedgørende.

Men den unge provokatør er ved at blive voksen, og pruttelyde og andre useriøse ting er blevet lagt på hylden.

Sådan næsten da.

Det mener P3-vært, og ikke mindst kæmpe Tyler-fan, Pelle Peter Jensen i hvert fald.

I anledning af Tyler, The Creators optræden på NorthSide lørdag, har vi bedt P3-værten fortælle os om, hvad det er, Tyler Okonma kan, samt udpege fem numre, der har defineret rapperens karriere.

Tyler introducerer en ny æra for amerikansk rap

En kun 17-årig Tyler, The Creator får opmærksomhed fra musikpressen, da han sparker døren ind til rap-verdenen med en tekst, der blandt andet handler om at indespærre Guldlok i en kælder som sexslave. Rapperen gør sig med andre ord allerede her fortjent til sin titel som provokatør.

0:00

- Tyler er lederen af det her kreative kollektiv, der kalder sig for Odd Future Wolf Gang Kill Them All, som kom rigtigt frem i 2011. Da de startede, handlede hiphop, som det altid gør, om penge og damer, fortæller Peter Pelle Jensen og fortsætter:

- Men Tyler og hans crew kom fra et skater-miljø med punk-attitude, og det blev mere end bare musik. Det blev en bevægelse, fordi det var meget larmende, meget aggressivt, meget punket - og meget lidt diamanter, champagne og natklub.

Odd Future på scenen, da Tyler, The Creator vinder for 'Yonkers' til MTV Video Music Awards i 2011. (Foto: Kevin Winter © 2011 Getty Images)

Odd Future Wolf Gang Kill Them All, også bare kendt som Odd Future eller under forkortelsen OFWGKTA, blev dannet af Tyler, da han var blot 16 år gammel. Han blev den kunstneriske leder for gruppen og producerede, rappede, tegnede covers og instruerede musikvideoerne.

- Der var en masse unge mennesker, der kunne spejle sig i det, og fordi deres energi var så eksplosiv og så vild, talte det til en masse, som måske ikke normalt hørte hiphop. De indvarslede en ny æra for amerikansk rap, fordi det her crew blev en del af en ny bølge, lyder det fra Pelle Peter Jensen.

Der var ingen andre, der lignede eller gjorde som Tyler, The Creator, og pludselig voksede opmærksomheden og succesen for øjnene af den unge rapper.

Fra undergrundsfænomen til populærkultur

I 2011 begynder musikverdenen at få øjnene op for den unge rapper, og da Tyler, The Creator udgiver nummeret ’Yonkers’ – og ikke mindst musikvideoen, som han selv instruerede – er han pludselig på alles læber.

0:00

- Musikverdenen har ikke tidligere set eller hørt noget lignende, og de er alle lige blevet overhalet indenom af en 19-årig sort skater. ’Yonkers’ er den perfekte introduktion til det dystre univers, som Tyler har skabt. Og denne gang er teksterne ikke kun provokationer, men også poesi. Hvor der tidligere mest var galskab, er der nu en mening med galskaben, lyder det fra Pelle Peter Jensen.

Tyler, The Creator optræder i London, England i 2014. Året efter får han indrejseforbud i landet på grund af sine tekster fra 2009. (Foto: Joseph Okpako © 2014 Joseph Okpako)

Men selvom rapperen – og ikke mindst hans tekster – begynder at udvikle sig, kan han ikke ryste mærkatet som provokatør af sig. Det oplever han, da hans tekster fra 2009, der af flere blev anklaget for at være homofobiske, forhindrer ham i at rejse til England i 2015.

- Det er deres tab, og det udstiller bare deres hykleri. Sæt jer ned og hør det – kan I ikke se konteksten? Hvis man ser det, så ved man jo godt, at det er provokation, og det er del af en kunst. Det er sådan noget signalpolitik, siger Pelle Peter Jensen.

Crowdsurfer i rullestol

- Tyler har igen udviklet sit udtryk, og han er stadig uden filter, men denne gang handler det om at få knust sit hjerte, lyder det fra P3-værten.

Tyler, The Creator tager ifølge Pelle Peter Jensen et skridt op af voksenstigen med nummeret ’IFHY’. Musikvideoen er endnu engang selvinstrueret og blæser endnu engang musikverdenen bagover.

0:00

- Når Tyler er emotionel eller følsom, så er det med følelserne uden på tøjet. Så når han skriver en ulykkelig kærlighedssang, så hedder den ’I Fucking Hate You, But I Love You’ (IFHY), og det råber og skriger han med en helt vildt smittende energi.

Og den vilde og smittende energi, som Tyler, The Creator skaber, når han optræder, har P3-værten oplevet i flere tilfælde.

- De (OFWGKTA) spillede på Roskilde i 2011, hvor Roskilde havde sagt til dem: 'Hvis I stagediver, så slukker vi for musikken'. Roskilde kendte jo udmærket deres energi, da de bookede dem. Så havde gruppen ét nummer tilbage, og så vidste de bare, at nu stagediver vi, lyder det fra Pelle Peter Jensen.

Under optrædenen sad Tyler, The Creator i rullestol, fordi han havde brækket sin fod. Men det ændrede ikke på rapperens humør og energi.

- Første gang, jeg så ham optræde, var, hvor han sad i rullestol. Eller han sad ikke så meget ned, fordi han prøvede at hoppe rundt på scenen og støtte sig til mikrofonstativet. Han har også crowdsurfet i rullestolen, hvor han sad og rappede, mens han blev båret rundt.

  • OFWGKTA med Tyler, The Creator i spidsen satte Cosmopol i kog på Roskilde Festival i 2011. De fem unge hiphoppere fra LA havde fuldt telt langt tid før koncerten overhovedet gik i gang, og da først de trådte på scenen eksploderede det hele. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)
  • OFWGKTA med Tyler, The Creator i spidsen satte Cosmopol i kog på Roskilde Festival i 2011. De fem unge hiphoppere fra LA havde fuldt telt langt tid før koncerten overhovedet gik i gang, og da først de trådte på scenen eksploderede det hele. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)
  • OFWGKTA med Tyler, The Creator i spidsen satte Cosmopol i kog på Roskilde Festival i 2011. De fem unge hiphoppere fra LA havde fuldt telt langt tid før koncerten overhovedet gik i gang, og da først de trådte på scenen eksploderede det hele. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)
  • OFWGKTA med Tyler, The Creator i spidsen satte Cosmopol i kog på Roskilde Festival i 2011. De fem unge hiphoppere fra LA havde fuldt telt langt tid før koncerten overhovedet gik i gang, og da først de trådte på scenen eksploderede det hele. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)
1 / 4

Udover det høje energiniveau er der dog også noget andet, der kendetegner rapperen. Nemlig hans til tider over grænsen og ofte misforståede humor, der nærmest ligner standup-shows:

- For eksempel havde han det ret sjovt over, at der stod flere hundrede hvide mennesker i Vega og sang ’Nigga, Nigga, Nigga’ hele tiden, fortæller P3-værten og fortsætter:

- Så opdagede han en sort mand i crowdet og var sådan: ’Åh hvad! Bor du her? Ej hvor vildt! Vi findes i virkeligheden!’ På den måde er han ret grineren og har ikke noget filter, for han siger bare det, han tænker. Han er bare sig selv, og det er forfriskende.

Sprang ud som homoseksuel, men alle troede det var en joke

I takt med at Tyler er blevet ældre, har hans musik også udviklet sig, fortæller Pelle Peter Jensen. Hvor den før i tiden var meget aggressiv og provokerende bare for at provokere, træder han med ’Cherry Bomb’ ind i en ny fase af sit kreative virke.

0:00
Tyler the Creator optræder i 2015 til Coachella Valley Music and Arts Festival. (Foto: Lucy Nicholson)

- Han talte om at voldtage lig og dræbe homoseksuelle, og alle sådan nogen ting, men på det seneste, er han jo selv sprunget ud og er erklæret homoseksuel rapper, hvilket er lidt sjovt, når han har indrejseforbud i England – og vist nok også i Australien – pga. homofobiske tekster, fortæller Pelle Peter Jensen og fortsætter:

- Der kan man jo tale om en fyr, der er gået fra at være teenager og gerne ville være rebel til pludselig at blive et mere helstøbt menneske og ikke mindst artist, som netop også kan skrive kærlighedssange. Hvor hans lydbillede før nærmest kun var rap, så er det i dag en sammensmeltning af hiphop, funk, jazz og alle mulige ting.

Tyler, The Creator valgte i 2015 at offentliggøre på Twitter, at han var homoseksuel. Men ingen reagerede.

- Folk tolkede det som en joke. Der var ingen, der reagerede eller lavede en artikel ud af det, fordi Tyler netop altid har været den her rebel. Han gør ting for at gøre ting, og provokere for at provokere, så folk troede ikke på ham, da han skrev det på Twitter.

Tyler valgte fire dage efter at skrive på sin twitter igen for at understrege, at han mente det.

- Han har sagt det lige siden, og på sit nye album fortæller han også, at han har kysset med hvide drenge siden 2004. Det kan også være, at han er biseksuel, men han har hvert fald ikke noget problem med fyre.

Det kreative godstog kører stadig

Tyler, The Creators seksualitet får nu også plads i hans musik.

0:00

- Manden der startede med at rappe om voldtægt af Guldlok og om at dræbe bøsser, springer nu selv ud som homoseksuel på dette nummer. Ikke at det tager pusten fra hans aggressivitet eller direkte tekster, men det er som om, at Tyler for alvor har fundet sig selv til rette, lyder det fra Pelle Peter Jensen om nummeret ’I Aint Got Time’.

Nummeret findes på Tyler, The Creators nyeste album ’(Scum Fuck) Flower Boy’, der udkom i 2017. Albummets titel viser tydeligt de to sider, som rapperen skelner mellem. Aggressiviteten på den ene side og blomsterdrengen på den anden.

Tyler, The Creator optræder i The Tonight Show i 2017. Her er han iført en heldragt fra hans eget tøjmærke 'Golf'. (Foto: NBC © 2017 NBCUniversal Media)

- Det er jo ikke fordi, han altid kun har været provokation, men jeg tror, han rigtig godt kunne lide at sige ting bare for at få en reaktion. Det er han gået lidt væk fra nu, nu handler det mere om at få sin kreative vision igennem og fortælle folk, hvorfor noget musik der er fedt, fortæller Pelle Peter Jensen og fortsætter:

- Hvis han vil tages seriøst, som han jo også gerne vil, så har han måske fundet ud af, at det er der, han skal lægge sin energi i stedet for at bruge for meget energi på at sige pruttelyde. Det er helt sikkert sjovt, men det vinder dig ikke en Grammy eller giver dig anerkendelse.

Og Tyler, The Creator er bestemt ikke kun rapper.

- Han er et kreativt ikon for en generation, der laver alt fra artwork til tøj, og som har sin egen festival, der netop er blevet udsolgt for sjette år i streg, og så laver han god musik, lyder det fra P3-værten, som afslutter:

- Små 10 år efter, han startede med at lave alt selv, kører det kreative godstog videre med endnu en genreblandende plade, et tøjmærke, sin egen festival, tv-show og stadig masser af videoer. Han er vokset med hvert album og vi har stadig nok kun set 20% af hans kreative potentiale.