'Helt fantastisk' eller 'ret fesent'? Her er publikums dom over Roskildes alternative sommerfestival

Meningerne er delte om mini-festivalen Summer Days, der torsdag blev afholdt for første gang.

Publikum var både begejstrede og skuffede over første udgave af Roskilde-alternativet Summer Days, der blev afholdt torsdag. (Foto: Christian Ellegaard © Grafik: Christian Ellegaard)

- Altså, hvad fanden foregår der?

Ordene kommer fra en forvirret buspassager, da bus 202A gør holdt foran togstationen i Roskilde.

For så snart dørene går op, vælter en horde af unge mennesker bevæbnet med skumsprøjtende dåseøl og farverige sommergevandter ind bussen.

Torsdag lød startskuddet nemlig til Summer Days, en række mini-festivaler arrangeret af Roskilde Festival, der for andet år i træk har måttet aflyse den klassiske udgave af landets største musikfestival.

Og selvom det altså tilsyneladende ikke var alle de lokale, der havde fanget, at festivalfeberen alligevel ville ramme Roskilde i år, var stemningen ikke til at tage fejl af i den tætpakkede bus.

Her blev der både skålet og grinet, mens koncert-kareten trillede mod Dyreskuepladsen, hvor Summer Days - ligesom den normale Roskilde Festival - bliver afholdt.

Et efterhånden sjældent syn mødte fotograferne, da publikum troppede op for at se ét af torsdagens tre hovednavne, daske ML Buch, optræde på Gloria-scenen. På 'Summer Days' behøver publikum ikke bære mundbind og må både stå op, danse og synge med, som de lyster. Den skarpe læser vil også spotte Roskilde-legenderne 'Alien og Ko' i baggrunden. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)

I løbet af de næste to uger blænder Summer Days op for i alt 14 mini-festivaler fordelt på otte forskellige dage.

For at imødekomme de gældende coronarestriktioner er publikum delt op i flere sektioner, og maksimalt 1.000 publikummer havde adgang til premieren torsdag, hvor den allerførste udgave af Summer Days altså skulle stå sin prøve.

Over de næste to (forlængede) weekender vil i alt 27 kunstnere gæste Roskildes traditionsrige Gloria-scene, der danner de musikalske rammer om den alternative festival.

Publikum nyder kolde øl på den ene halvdel af festivalpladsen, der grundet coronarestriktioner er delt op i to. I hver sektion findes blandt andet en madbod, en bar og en kaffevogn. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)

Torsdag var det kunstnerne Smerz, ML Buch og Erika de Casier, der havde æren af at spille op til festival-fest under den... ja, noget grå sommersol.

Men hvad synes publikum så om Roskilde Festivals alternative bud på et musikalsk fadølsmekka midt i en tid, hvor mundbind og mutationer længe har sat en stopper for musik og moshpits?

Roskilde Festival har selv proklameret, at formålet med Summer Days er at "få en bid af Roskilde-stemningen." Men lykkedes det?

Vi tog temperaturen blandt de allerførste gæster ved årets Summer Days for at finde ud af, om mini-festivalen rent faktisk er en effektiv kur mod savnet til de klassiske musikfestivaler.

Freja, 19 år

(Foto: Christian Ellegaard © DR)

- Jeg synes, det er rigtig hyggeligt at være her. Jeg synes, det er et supergodt alternativ, nu vi ikke kan få den klassiske Roskilde-oplevelse. Selvfølgelig kunne jeg godt drømme om en endnu større festival, men i forhold til omstændighederne synes jeg, det er godt klaret af Roskilde.

Amanda, 25 år

- For at være ærlig er det en lidt underligt oplevelse at være her. Det var lidt mærkeligt at gå igennem Dyreskuepladsen og se den være helt tom. Alt det, der plejer at være her, er jo væk. Det føles lidt, som om vi bare leger, at vi er på festival.

Klara, 26 år

- Der er selvfølgelig ting, jeg savner fra den normale Roskilde Festival, men det er jo klart, at de ikke kan sætte det hele op for 1.000 mennesker. Men jeg kan godt mærke festival-stemningen. Jeg var ude og tisse lige før, og bare det der med at sidde på et festival-toilet igen... Dér kunne jeg altså mærke "the orange feeling"!

Høgni, 24 år

- Det er helt fantastisk at være her, men også lidt grænseoverskridende pludselig at være sammen med så mange fremmede mennesker igen. Det er en ret vild kontrast til hele coronanedlukningen, og jeg kan mærke, man bliver ret selvbevidst af pludselig at være så tæt med folk igen.

Emilie, 27 år

(Foto: Christian Ellegaard © DR)

- Jeg skulle have været på Roskilde for 11. gang i år, så jeg er glad for, at jeg kan få en smule af "the orange feeling" alligevel. Og det synes jeg, jeg har fået. Bare det der med at se en masse glade, fremmede mennesker, der hygger sig sammen. Det er fedt. Og så stødte jeg tilfældigt ind i min underbo og to gamle kolleger lige før. Dét er da også rimelig festival-agtigt, er det ikke?

Troels, 31 år

- Det føles lidt fjollet, at man må være 25.000 til en fodboldkamp i Parken, men at vi skal lukkes ind i de her små sektioner af 500 mennesker. Jeg synes, det er rigtig fedt, at Roskilde Festival afholder de her arrangementer, men samtidig er det også et tydeligt eksempel på, hvordan kulturen igen og igen bliver nedprioriteret rent politisk. Det synes jeg er ærgerligt.

Anna, 20 år

- Jeg synes, det er helt vildt dejligt igen at få lov til at stå blandt glade mennesker, badet i scenelys og få lov til mærke bassen lidt i kroppen. Det er jo bare en helt særlig følelse, og den er skøn at mærke igen. Det giver lige et tiltrængt humør-boost.

Oliver, 26 år

(Foto: Christian Ellegaard © DR)

- Det er jo ikke det samme som at være Roskilde Festival, men jeg kommer alligevel i festivalstemning. Folk er glade og hygger sig, man har fået lidt øl i kroppen, vi har set nogle gode koncerter, og nu står vi her i en lang madkø. Normalt gider jeg ikke stå i kø, men på én eller anden måde er det meget hyggeligt, for så er alt jo pludselig, som det plejer.

Søren, 31 år

- Det fede er, at pladsen jo faktisk ligner sig selv. I hvert fald i den her lille boble, vi er i nu. Selvfølgelig savner jeg at stå her sammen tusindvis af mennesker, men alt taget i betragtning synes jeg, det er dejligt og befriende, at man er lykkes med at stable sådan et arrangement på benene midt i en coronatid.

Clara, 20 år

- Jeg ville lidt ønske, man kunne overnatte her. Jeg kommer fra Aarhus, så mig og min veninde er først hjemme klokken fire i nat. Det er lidt presset. Men på trods af det er det bare stadig rigtig dejligt at være her og komme lidt ud igen. Jeg har virkelig savnet den her festival-stemning!

Sissel, 26 år

(Foto: Christian Ellegaard © DR)

- Jeg synes faktisk, billetterne var ret dyre (omkring 500 kroner), men jeg ville gerne støtte op om projektet, fordi jeg bare savner Roskilde Festival sindssygt meget. Men jeg tror ikke, der er noget, der kan erstatte Roskilde - heller ikke det her. Jeg savner den dér fællesskabsfølelse, der plejer at være på festivalen. Den har de ikke rigtig formået at genskabe.

Felix, 27 år

- Det her er min første koncert-oplevelse siden lockdown, så det er rigtig dejligt at være her - men også lidt mærkeligt. Det er jo første dag, 'Summer Days' bliver afholdt, så det har været ret svært at finde ud af, hvad jeg skulle forvente af det hele. Det har været dejligt at høre live-musik igen, men jeg er også lidt skuffet over, hvor lille festivalpladsen er.

Axel, 23 år

- Jeg savner virkelig at være på festival, så det her er min måde at få stillet festival-sulten en smule. Det her er jo light-udgaven, men sådan er det. Det er den dosis festival, jeg kan få for nu. Jeg er bare glad for at være her.

Søren, 23 år

(Foto: Christian Ellegaard © DR)

- Det er sjovt at være her, men jeg må indrømme, jeg også er lidt skuffet. Jeg synes, pladsen er lige lovlig lille, og ja… Det er sgu ret fesent. Heldigvis er jeg afsted med en stor flok venner fra min højskole, så vi skal nok få det sjovt uanset. Og så er det her jo stadig bedre end ingenting!

Sara, 29 år

- Jeg gik ind til den her dag uden forventninger, men jeg synes, det er så fedt at være her. Min veninde og jeg plejer at være frivillige på Roskilde, men det kan vi jo ikke år, så det her er vores lille plaster på såret. En lille snas af alt det gode, vi har savnet.

Summer Days løber fra 24. - 27. juni og 1.- 4. juli. På plakaten er blandt andre navne som Branco, Tessa, Jung, Ganger og Suspekt.

Facebook
Twitter