Hun er Roskildes eneste kvindelige hovednavn: I aften er alles øjne rettet mod Dua Lipa

Hun er ene kvinde i toppen af årets Roskilde-plakat. Lørdag aften skal hun vise, hvad hun kan. Mød sangerinden Dua Lipa.

Dua Lipa giver lørdag sin tredje koncert på dansk grund. Denne gang på Orange på Roskilde Festival. (Foto: Andrew Nelles © Ritzau Scanpix)

For mindre end to år siden optrådte hun på Lille Vega i København, der har plads til 500 gæster.

Sidste efterår gjaldt det så et udsolgt Amager Bio, der kan huse 1.000 gæster.

Men når den britiske sangerinde Dua Lipa lørdag aften giver sin tredje koncert på dansk grund, er det på landets allerstørste scene, Orange på Roskilde Festival.

Jo, man behøver bare at se på Dua Lipas turné-historik for at kunne konstatere, at hun med rekordfart er skudt helt til himmels og på rekordtid har konsolideret sin plads blandt popmusikkens allerstørste stjerner.

Men hvem er hende der Dua Lipa, du konstant støder på på streamingtjenesterne, og som bliver spillet uafbrudt i din radiostation?

Det giver vi dig et indblik i her.

Dua Lipa er født i London, Storbritannien den 22. august 1995 af albanske forældre fra Kosovo.

I 2008 flyttede hun sammen med familien til Kosovo, og da hun var 14 år, begyndte hun at lægge videoer på YouTube, hvor hun sang coverversioner af andre kunstneres hits.

Som 15-årig flyttede hun alene tilbage til London for at forfølge drømmen om en musikkarriere.

Og det skulle vise sig at være en rigtig god idé.

I 2015 underskrev Dua Lipa en pladekontrakt, og i oktober samme år - i en alder af blot 20 år - udgav hun så sin debutsingle 'Be The One'.

Nummeret var lidt længe om at gøre væsen af sig, men lykkedes alligevel efterhånden med at markere sig i top ti på hitlister i lande som Australien, Belgien, Holland, Argentina - og ikke mindst i hjemlandet, Storbritannien, ligesom det er blevet til adskillige guld- og platinplader verden over.

0:00

I juni sidste år landede det selvbetitlede debutalbum 'Dua Lipa' så - og blev rigtig pænt modtaget af anmelderne.

Dua Lipa har selv været med til at skrive størstedelen af de 12 sange, men hun har også fået hjælp af prominente navne som Chris Martin fra Coldplay og MNEK.

Det anerkendte, amerikanske musikmagasin Rolling Stone udnævnte 'Dua Lipa' som et af de ti bedste popalbum i 2017, og albummet har da også været en succes herhjemme, hvor det har solgt guld og nået en femteplads på albumhitlisten.

På albummet findes naturligvis også nummeret 'New Rules', der udkom som single i juli sidste år.

Singlen blev Dua Lipas første til at toppe den britiske singlehitliste, ligesom det også blev hendes helt store gennembrud i USA, hvor den gik top ti.

På YouTube er musikvideoen til nummeret i skrivende stund afspillet mere end 1,3 milliarder gange.

I 'New Rules' råder Dua Lipa andre kvinder til at vælge sig selv til og give slip på mænd, der ikke er gode for dem, og nummeret har derfor især ramt plet hos mange unge, kvindelige fans.

Sandie Westh, der er vært på P7 MIX, har tidligere sagt om nummeret:

- Lige nu tror jeg, det er meget vigtigt for piger, at det er nogle seje kvinder, de ser op til. Jeg tror ikke, at Britney Spears var blevet lige så stor, hvis hun var kommet frem i dag. Hun stod for noget andet dengang.

- I dag er der et helt andet fokus på opgør og ligestilling, hvilket gør, at Dua Lipa passer perfekt ind i det. 'New Rules' handler om en kvinde, der ikke gider finde sig i mere.

0:00

Ved Brit Awards - Storbritanniens mest prestigefulde musikpris - i februar i år var Dua Lipa nomineret til fem priser, hvoraf hun vandt de to - nemlig priserne som 'Årets Kvindelige Kunstner' og 'Årets Nye Navn'.

Ved prisuddelingen sagde Dua Lipa blandt andet:

- Jeg vil gerne takke samtlige kvinder, der har stået her før mig, og givet piger som mig – både i musikindustrien og generelt – noget at se op til og inspiration, som har tilladt os at drømme stort.

Ud over de to Brit Awards har Dua Lipa hidtil vundet blandt andet en MTV Europe Music Award og tre European Border Breakers Awards.

Dua Lipa optræder på Orange på Roskilde Festival lørdag aften klokken 20.

Facebook
Twitter