I aften optræder Britney Spears i Danmark: Men kan hun overhovedet synge?

Den amerikanske sangerinde er kendt for ikke at synge live, men hvordan står det egentlig til med hendes vokale talent? Her er ekspertens dom.

Onsdag indtager Britney Spears Bøgeskoven i Skanderborg, når hun optræder på dette års Smukfest. Her ses hun ved nogle tidligere koncerter. (Foto: Getty Images)

- Hey Smukfest, how are ya'll feeling?

Det bliver omtrent de eneste ord, der kommer til at forlade den amerikanske popsensation Britney Spears' mund, når hun onsdag aften indtager scenen på årets Smukfest.

Den 36-årige sangerinde er nemlig notorisk kendt for stort set ikke at synge live til sine koncerter, men i stedet mime til forindspillede vokaler - også kaldet lip-sync.

Og at dømme ud fra sangerindens seneste koncerter bliver det nok også tilfældet i den jyske bøgeskov.

Officielt benægter Britney Spears, at hun ikke synger live. Andre tager sangerinden i forsvar og siger, at det ikke er muligt at danse, som hun gør på scenen og synge live på samme tid.

Men hvor grelt står det egentlig til med den ikoniske vokal, som gennem årene har leveret hits som 'Toxic' og '...Baby One More Time'?

Her er ekspertens dom.

Sangstemmen er forsvundet

- Britney har aldrig været en sangdiva som Mariah Carey eller Whitney Houston, men hun har haft en god stemme engang. Det er desværre gået gevaldigt ned af bakke.

Sådan lyder dommen fra sanglærer Klaus Møller, der i 30 år har undervist i sang- og stemmetræning.

Vi har bedt Klaus Møller lytte til en række optagelser af Britney Spears, hvor hun synger acapella - altså uden underlægningsmusik og andre effekter - for at få hans vurdering af sangerindens sangtalent.

Og han er ikke imponeret.

- Hun presser sin stemme voldsomt meget, når hun synger. Stemmen får ikke lov til at komme ud naturligt, men bliver presset unaturligt frem. Og så har hun svært ved holde tonerne i længere tid, hvilket er et tegn på, at hendes stemme ikke er så stærk længere, siger Klaus Møller.

- Jeg kan høre, at hun synger helt uden teknik. Hendes strube er meget lukket og spændt, og hun nærmest gisper efter vejret. Hun har også svært ved at ramme tonerne ordentligt.

Har ikke passet på sig selv

Ifølge Klaus Møller er det tydeligt, at Britney Spears' stemme har lidt stor skade gennem hendes mere end 20 år lange karriere.

- Det virker ikke til, at hun har passet på sin stemme. Den er blevet meget slidt, og det lyder ærlig talt ikke som om, at der er meget stemme tilbage, siger Klaus Møller.

Klaus Møller understreger, at han ikke kan vide, hvad der har skadet sangerindens stemme, men at et hektisk popstjerneliv i overhalingsbanen på sigt let kan skade stemmen.

I 2013 udgav Britney Spears sangen 'Perfume'. Nummeret blev ikke noget nævneværdigt hit, men fik ros for at give plads til sangerindens dybere og mere rå vokal. Hør nummeret her.

0:00
Mikrofonen er på plads, men sjældent tændt. Her ses sangerinden på scenen i Las Vegas i 2016. (Foto: Denise Truscello/BSLV © 2016 Denise Truscello/BSLV)

Smukfest: Vi aner ikke, om hun synger live eller ej

Hos Smukfest, der har brugt Britney Spears heftigt i promoveringen af årets festival, er man ikke i tvivl om, at den amerikanske poplegende nok skal levere et brag af en koncert - uanset hvor vokalerne kommer fra.

- Jeg aner ikke, om Britney kommer til at synge live eller ej. Vi har hyret Britney til at komme og levere det gode show, som hun er kendt for, og det er dét, jeg forventer mig af hendes koncert, siger Poul Martin Bonde, talsmand for Smukfest.

Bør man ikke forvente af et så stort hovednavn, at hun synger live?

- At et hovednavn skal synge live, er en præmis, du sætter op. Der er tusindvis af måder at give en fed koncert på. Kunstnerne har forskellige virkemidler, som de bruger til at skrue en god koncert sammen, og det blander vi os ikke i. Jeg forventer, at Britney leverer sine mange hits på en sjov og original måde og optræder, som hun er kendt for.

Du er ikke bange for, at folk bliver skuffede over, at hun ikke synger live?

- Jeg tror, at folk har nogle andre forventninger til koncerten med Britney, end de måske har til nogle af vores andre navne. Vi er en festival med alskens slags musik, og alle vores navne behøver ikke at tilfredsstille alle. D-A-D spiller for eksempel samtidig med Britney, så dér er et godt alternativ.

Britney Spears havde fra 2013-2017 et såkaldt 'residency' i Las Vegas. Nu er hun på verdensturné med selvsamme show. (Foto: Yoshika Horita)

Unik lyd er skyld i succesen

Live-vokal eller ej, så er der ingen tvivl om, at Britney Spears gennem sin karriere har cementeret sig selv som en af vor tids største popstjerner.

Og selvom sanglærer Klaus Møller altså ikke er specielt imponeret over sangerindes vokale krumspring, så har hendes stemme alligevel én stor styrke:

- Britneys klart største styrke er, at man altid kan genkende hendes stemme, siger Klaus Møller.

- Hun har en meget karakteristisk ’knirken’ på sin stemme, som hun begynder alle sine sætninger med. Vi kender den for eksempel fra første linje af ’…Baby One More Time’. Det er en meget særegen måde at synge på, og hun havde nok aldrig fået den samme succes uden dén lyd. Og den lyd, har hun stadig væk.

Lyt til Britney Spears' gennembrudshit '...Baby One More Time' her, mens du læser videre.

0:00

Britney Spears: 'Jeg synger altid live'

Gennem sin lange karriere har Britney Spears i høj grad sat sin lid til forindspillede vokaler.

I sine yngre dage sang hun enten hen over de forindspillede vokaler eller sang udvalgte sange helt live. I dag synger sangerinden nærmest intet live, men mimer under størstedelen af sine koncerter.

Selv benægter sangerinden dog, at hun ikke synger på scenen.

- Mange tror ikke, at jeg synger live. Fordi jeg danser så meget, har jeg en lille smule playback, men det er et mix af min stemme og playbacken. Det pisser mig virkelig af, for jeg knokler røven ud af bukserne på scenen og synger samtidig, og ingen anerkender mig for det, udtalte sangerinden sidste år til israelsk tv i forbindelse med en koncert i Tel Aviv.

Kritikken gik Britney Spears så meget på, at hun under en koncert få uger senere valgte at tage sagen i egen hånd og gav en improviseret live-udgave af Bonnie Raitt-klassikeren 'Something To Talk About'.

Et par enkelte gange har sangerinden også overrasket publikum med en live-udgave af den amerikanske fødselsdagssang 'Happy Birthday' - så måske strømmer der alligevel en tone eller to ud af sangerindens mikrofon, når hun onsdag aften spiller på Smukfest.

Sidst sangerinden gav koncert i Danmark var i 2011. Onsdag aften optræder hun atter på dansk grund, denne gang på Bøgescenen på Smukfest.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk