Ivan droppede sine dansksprogede popsange - og hitter nu på spansk: 'Det lød bare helt rigtigt'

Dansk-chilenske Ivan$ito er vendt tilbage til sine rødder med reggaeton-rytmer og sange på spansk.

(Foto: Andreas Hagemann Bro © DR)

Har du hørt om Ivan$ito?

Måske kender du ham faktisk allerede uden at vide det, for det er ikke første gang, han har slået sin tilstedeværelse på den danske musikscene fast.

For et par år siden blev han nemlig lidt af et teenageidol med popsange som 'Tændt' og 'Kaffekys', som han udgav under sit eget navn, Ivan Martinez. Og hans sang 'Et hus' blev titelmelodien i TV 2-serien 'Grethe'.

Men han kørte efterhånden fast i de dansksprogede popsange og havde brug for at lave noget andet. Noget nyt.

Og her erfarede han, at det danske sprog måske slet ikke var det, han foretrak at synge.

- Jeg syntes, at det var fedt at lave musik på dansk, men da jeg lavede en sang på spansk, lød det bare helt rigtigt, fortæller han.

Det ene førte til det andet, og nu har han udgivet hele to album på spansk under kunstnernavnet Ivan$ito.

Det første kom i 2020 og fik navnet 'Everything Is Reggaeton'. For det er ikke kun sproget, han har ændret. Poppen er også skiftet ud med genren reggaeton. Andet album udkom i maj i år og er pakket med mindst lige så mange reggaeton-rytmer som det første.

Siden har Ivan$ito spillet flere koncerter - senest på Spot Festival i Aarhus i sidste uge.

Hør hittet 'Ahorita' fra Ivan$itos debutalbum her:

0:00

Større frihed i det spanske

Kunstnernavnet Ivan$ito betyder "lille Ivan" på dansk. Det var dét, hans forældre kaldte ham som dreng.

Han er vokset op i Danmark, men med to forældre, der begge kommer fra Chile, har det spanske altid fyldt meget, fortæller Ivan Martinez, som i dag er 26 år.

Det var det, de talte derhjemme, og det, der blev sunget i den musik, de hørte.

Som 15-årig flyttede Ivan$ito til Chile med sine forældre, men flyttede tilbage til Danmark tre år senere. I løbet af de tre år i Chile stiftede han bekendtskab med reggaeton.

Det var især mødet med Marcus Gordon, som er producer, og Gio Armani, der blandt andet instruerer musikvideoer, der fik betydning for Ivan$itos nye musik. Det er dem, han laver musik og musikvideoer sammen med. (Foto: Andreas Hagemann Bro © DR)

Derfor er føles det helt naturligt for ham, at musikken i dag lyder, som den gør, og at sproget er spansk.

At synge på spansk giver nemlig Ivan$ito en større frihed. Ikke nok med at det er et mere "kærligt" sprog, som han kalder det, så er der også flere ord at gøre brug af, synes han.

- Jeg har altid kunnet sige præcis, hvordan jeg har det på spansk i forhold til dansk. Når jeg snakker på spansk, så flyder det mere, fortæller han.

Alligevel tog det tid at finde ind til, hvad det så var, han ville sige i sine spanske sange.

Da Ivan$ito begyndte at synge på spansk for to år siden, handlede sangteksterne om store guldkæder og biler. Men han har hverken det ene eller andet, og han kalder stadig sig selv for "fattig".

Så i dag handler teksterne derfor om noget helt andet, for han vil kun synge om de ting, han faktisk kender til, besluttede han. Og noget, han ikke er fattig i, er følelser.

- Jeg synger meget om følelser og kærlighed. Jeg kan kun synge om det, jeg ved noget om, og for nu er det mine følelser.

Sangene handler om alle slags følelser og relationer - lige fra glæde til vrede og fra venskaber til kærlighed.

Men selvom følelserne fylder i musikken, er det også sange, du kan feste til. Sådan er det generelt med spansk musik, mener Ivan$ito.

- Spansk musik er meget kontrastfyldt. Det er altid festligt, også selvom det er sørgelige sange. Det tror jeg bare ligger til kulturen, siger han.

Hans egen teori er, at det må været noget med vejret. Der er så meget sol i Sydamerika, så selvom musikken kan blive melankolsk, så er melodien alligevel lige så festlig som en solskinsdag.

Da Ivan$ito boede i Chile, begyndte han at gå til fester, hvor de ofte freestyle-rappede. - Jeg ville gerne være med til at freestyle, men jeg kunne ikke spansk lige så godt som de andre, så jeg ville lave nogle melodier og sige alt muligt på dansk, der ikke gav nogen mening. Men de andre syntes alligevel, det var fedt, fortæller Ivan$ito. (Foto: Andreas Hageman Bro © DR)

Vil ud i verden

Selvom det indtil videre kun er det danske publikum, der har kunnet opleve Ivan$ito på en scene, er hans lyttere fordelt over hele verden. Lige fra Mozambique, Chile, USA og til Danmark.

Ivan$ito får også beskeder fra fans så langt væk som Colombia, der selv drømmer om en karriere inden for musikken. Han forsøger at svare dem alle, for han kender alt til den drøm. Og til følelsen af, at drømmen er langt væk.

Det var samme drøm, der fik ham til at flytte tilbage til Danmark fra Chile. For herhjemme er der bedre muligheder for at starte en musikkarriere, mener han.

- Det var anderledes at bo i Chile. Jeg gik på en normal high school, hvor man skulle have uniform på, kort hår og synge nationalmelodien på række en gang om ugen. Det var totalt kulturchok og vildt overvældende. Jeg tænkte: "Jeg kommer ikke til at kunne være her," fortæller Ivan$ito om sin tid i Chile, som dog blev bedre, da han fik nogle gode venner. (Foto: Andreas Hagemann Bro © DR)

Men selvom han udgiver sin musik fra Danmark, så er den tiltænkt hele verden.

- Jeg har ikke lavet musikken med den intention om, at den kun skulle være til Danmark. Min idé var at rejse rundt med den, men så kom corona, og så har jeg måttet gøre, hvad jeg kunne herfra. Og så må vi se, hvad der sker, når alt åbner op igen, fortæller han.

Derfor er han også glad for at se, at det danske publikum alligevel har taget godt imod ham og de spanske sangtekster, selvom han er klar over, at det nok er de færreste, der ved, hvad de egentlig handler om.

Han har endda lagt mærke til nogle blandt publikum, der har sunget med, når han har spillet koncerter.

- Det er virkelig positivt, at folk kan lide musikken og viben. Det bekræfter mig i, at musikken er god. Så det har givet mig mere mod på at komme ud at rejse med den.

Facebook
Twitter