Jacob på 23 har fans på 90: 'Det er eddermame specielt'

Jacob Dinesens musik samler folk på tværs af generationer og landsdele.

(Foto: © Martin Fält, dr)

- Det var eddermame vagt, det der, mine damer og herrer.

Den kontante besked kom fra Jacob Dinesen, som indtog Vig Festivals store scene fredag eftermiddag - med et stort smil på læben og et glimt i øjet.

Publikum tog revanche og gav den endnu et forsøg med at byde den 23-årige sanger, sangskriver og guitarist og hans band velkommen med jubel og klapsalver.

- Det var godt! Så kender man jer igen, lød det tilfredst fra Dinesen, som afslørede, at Vig Festivals publikum havde gjort et så stort indtryk på ham, sidst han spillede der, at han var kommet til at sige 'Vig', da han efterfølgende spillede på Samsø.

Lyt til Jacob Dinesens største hit 'Roll With Me' fra 2016:

0:00

Den unge hitmager fik festivalgæsterne til at klappe i takt, synge med og svinge med hofterne i eftermiddagssolen, og der blev både skudt med konfetti, fortalt anekdoter og uddelt kram nede foran scenen undervejs.

Og det var til både store og små.

Jacob Dinesen har nemlig, på trods af sin unge alder, formået at ramme bredt med sin americana- og folk-inspirerede rockmusik. Siden udgivelsen af sit debutalbum i 2015 har han spillet omfattende – og udsolgte – turnéer i hele landet og er blevet spillet flittigt på P4.

Jacob Dinesen fik sit gennembrud i 2016 og spillede efterfølgende 100 koncerter på et år, som stort set alle blev udsolgt. (Foto: © Martin Fält, dr)

'Man skal ikke undervurdere de unge'

Ifølge Jacob Dinesen har han fans i alderen tre til 90 år. Men hvordan er det egentlig at have en kæmpestor fanskare, som er mere end dobbelt så gamle som en selv?

- Jeg bliver altid glad for at se en godt blandet flok. Nogle gange oplever jeg at spille for flere generationer, hvor både børn, unge, forældre og bedsteforældre synes, det er fedt. Og det er eddermame specielt, fortæller Jacob Dinesen inden sin koncert på Vig Festival.

- Men det er sjovt, for selvom de genrer, jeg bevæger mig i, måske umiddelbart mest tiltaler et modent publikum, så har jeg fundet ud af, at man i den grad ikke skal undervurdere de unge. Det kan godt være, at en som Gilli har rigtigt godt fat i mange af dem, men det har jeg altså også, griner han og fortsætter:

- Det er kommet med årene, efter de har set os spille og opdaget, at mit band og jeg har noget at byde på. Jeg tror slet ikke, unge mennesker er så genreforskrækkede og ensidige, som mange måske gør dem til. Når jeg taler med dem, siger mange, at min musik ikke er noget, de sætter på til fest, men som de lytter til, når de har brug for tid til sig selv og deres tanker. Og det er jeg bare glad for, den kan bruges til.

Den 23-årige sønderjyde skriver sange om alt fra psykisk sygdom og alkoholisme til politiske problemstillinger og relationer mellem mennesker. (Foto: © Martin Fält, dr)

For Jacob Dinesen har det ikke været en mulighed at gå i nogen anden retning med sin musik. Han er nemlig fra Sønderjylland, nærmere bestemt Tønder, hvor han gennem miljøet omkring byens festival, Tønder Festival, er vokset op med rock'n'roll og folkemusik tæt inde på livet.

Og selvom han med tiden har udviklet sin lyd og udforsket et mere poppet og elektronisk udtryk, vil disse genrer altid udgøre kernen i hans musik.

Giver folk noget for pengene

Spørger man den unge sønderjyde, hvad han selv tror, han har gjort rigtigt, siden det på ingen tid lykkedes ham at sælge så mange koncertbilletter i hele landet, er han ikke sikker.

Succesen var umulig at forudse, og hverken han selv eller pladeselskabet havde regnet med, at den kom så hurtigt.

- Jeg er stolt af, at vi er et provinsband. At det virker både i provinsen og i hovedstaden. Men hvis jeg havde opskriften på, hvordan man rammer bredt, så havde jeg brugt den noget tidligere, griner han.

Ifølge Jacob Dinesen selv er hans yngste fan tre år, og den ældste 90. Og på Vig Festival fredag eftermiddag var det da også et bredt publikum, der var dukket op for at feste med sangeren, som er blevet sammenlignet med Bruce Springsteen. (Foto: © Martin Fält, dr)

- Jeg bilder mig ind, for mit eget egos skyld, at folk får noget med hjem, når de har hørt os. Vi forsøger at give dem det bedste show, de nogensinde har set. Det skal være sådan, at hvis de fik at vide, de skulle dø i morgen, så skulle de se Jacob Dinesens show en sidste gang, siger han og indrømmer smilende, at det er et noget voldsomt mål at sigte efter.

- Men hvis man ikke sigter højt, så rammer man heller ikke.

Lyt til 'Into Your Arms' fra Jacob Dinesens seneste album 'Found It':

0:00

Jacob Dinesen gør en dyd af at give folk noget for pengene, som han siger. Og når musikken spiller, og publikum er på, kan han og bandet have svært ved at stoppe igen. Derfor bliver koncerterne til tider op til to og en halv time lange.

- Det er ikke helt på niveau med The Cure eller Bruce Springsteen, som spiller tre-fire timer, det holder jeg sgu ikke til. Men når man rammer det øjeblik, hvor man rider på en bølge sammen med publikum, så er der ikke noget at gøre. De der 75 minutter, man må spille på en festival, det er det, vi kalder opvarmning, fortæller han entusiastisk.

- Vi er privilegerede at få lov til at rejse land og rige rundt, og uanset hvor vi spiller, så kommer der rent faktisk folk, som gerne vil høre os. Det er sådan en oplevelse, man bliver utroligt ydmyg af. Uden publikum er man jo ingenting, siger Jacob Dinesen. (Foto: © Martin Fält, dr)

Og selvom koncerten på Vig Festival fredag ikke overskred de maksimale 75 minutter, var der ingen tvivl om, at det var oprigtig spilleglæde og entusiasme, der strømmede ud over scenekanten.

- Jeg har altid vidst, at jeg var spillemand, og jeg har brug for at stå med min guitar og kigge folk i øjnene. Som de fleste musikere drømmer jeg om at røre folk. At min musik bliver en del af folks liv, siger Jacob Dinesen, som håber, han kan blive ved med at lave nøjagtig det, han gør i dag.

- Hvis man som musiker på en eller anden måde kan sætte et fingeraftryk på et menneskes liv, så er det jo den største gave, man overhovedet kan få.