Jelling Festival 2018

Jelling er efterskolernes fest: Tusindvis af unge får deres første festivaloplevelse

Jelling Musikfestival og efterskoleelever går hånd i hånd og har udviklet et tæt parløb.

Det skønnes at 3-4.000 efterskoleelever i øjeblikket er på Jelling Musikfestival.

Der er næppe en musikfestival i landet, der har tag i efterskoleeleverne som Jelling Musikfestival, der løber af stablen i disse dage.

Tusindvis af efterskoleelever fra nær og fjern er samlet, og der er oprettet helt specielle camps, så de mange unge kan være i samme lejr og blive passet ekstra på.

- Jelling festival er så fedt, for vi er samlet alle sammen – alle os fra efterskolen. Vi er næsten alle afsted, og man oplever alle på en helt anden måde. Man bliver selvfølgelig lidt mere ærlig, når man er fuld, men alle har det bare pissesjovt, og vi er samlet om det, det er så fedt, siger Marie Dyekær Fredberg fra Hellebjerg Efterskole ved Juelsminde.

- Man trækker meget det fra efterskolen med ned på festivalen, og så hygger man sig bare mega meget, supplerer Christian Arve fra Hellebjerg Efterskole.

Egen camp med egne vagter

Efterskoleeleverne har deres helt egen camp med særlige festivalvagter, der passer på dem. Og det er rart, når man er festival-debutant.

- Det med at der ikke render en masse lidt ældre fyre rundt om aftenen – selv om man selvfølgelig stoler på folk, så er det lidt mere trygt, at det er folk på ens egen alder, der måske heller ikke har prøvet det før, siger Marie Dyekær Fredberg fra Hellebjerg Efterskole.

- På en måde er der en anden sikkerhed, for når man sover hernede er man sammen med en masse, man kender, og man ved, at de altid vil hjælpe en og passe på en, siger Christian Arve.

Til efterskolecampen er der tilknyttet en flok voksne, der kalder sig Team Efterskole.

Her er Mette Reichenbach supervicer, og ifølge hende er de unge mennesker, der stort set alle sammen er under 18 år, gode til at danne venskaber på tværs.

- Her samler de på venner og ikke på fjender, og det er de virkelig gode til vores børn hernede. Vi får taget hul på, hvordan man lærer at gå på festival her, siger Mette Reichenbach.

Sluk så det anlæg

Fredag eftermiddag var det yderst begrænset, hvad hun kunne berette om af uheldige episoder. Faktisk var der kun en enkelt, som nok relaterer sig til at være ung og på festival.

- Vi havde nogle i aftes, som vi fire gange måtte bede om at skrue ned, for der var klokken 04.15, og der ville vi gerne sove, men det er i store træk det, der har været, siger Mette Reichenbach.

Team Efterskole fungerer som en slags forældre for børnene, men der er alligevel en væsentlig forskel fra derhjemme, mener efterskoleeleven Marie Dyekær Fredberg.

- Det er ligesom at have ens forældre her. Men uden at det er ens forældre – så det er meget bedre, siger Marie Dyekær Fredberg.

Kræver ressourcer

Det er snart mange år siden, at Jelling Musikfestival blev en festival, hvor der kom mange efterskoleelever.

Ifølge festivalleder Lars ’Charlie’ Mortensen startede det i det små med et par efterskoler, der spurgte efter nogle billetter og måske en mulighed for at være sikre på at campere sammen.

Nogle år senere havde det udviklet sig, og de fik deres eget område. Nu skønner Lars ’Charlie’ Mortensen, at der er 3-4.000 efterskoleelever på festivalen.

- Det kræver lidt ressourcer af os, men det gør vi gerne. De kan være sikre herude, og vi har mange foranstaltninger til deres hjælp. Mange forældre er meget trygge ved, at deres børn får deres første festivaloplevelse her, og det kendetegn vil vi gerne have, siger Lars ’Charlie’ Mortensen.

Han påtager sig gerne på festivalens vegne opgaven med at opdrage de unge mennesker i, hvad det vil sige at gå på festival.

- Vi prøver at skole dem i at være en god festivaldeltager. Det positive for os er, at det måske ender med at blive deres festival for livet, som de vil tænke tilbage på og besøge igen, siger festivallederen.

Jelling Musikfestival har kørt siden torsdag og slutter i morgen, søndag, når hovednavnet Nickelback har spillet færdig.

Facebook
Twitter