Kontroversiel forfatter fik tårerne frem hos festivalgæster: 'Hun er et af mine største idoler'

Den amerikanske tænker Judith Butler besøgte lørdag Heartland Festival på Fyn.

(Foto: Betina Garcia © dr)

Der var lørdag ingen tvivl i det store røde telt på Heartland Festival om, at den amerikanske kønsteoretiker og forfatter Judith Butler er en akademisk stjerne af de helt store.

Hujen og klapsalver regnede ned over den ikke så høje amerikaner fra tilskuerrækkerne i løbet af de 50 minutters interview, som sluttede med stående bifald fra teltet.

Overskriften for interviewet lød 'Hvad er fremtiden for kønspolitikken?' – og det endelige svar leverede 63-årige Judith Butler til allersidst:

- Fremtiden for kønspolitikken er en lang, social kamp, men selvfølgelig vinder vi, fordi vi har nydelse, håb, lidenskab, kærlighed og fantasien på vores side, sagde hun og fik næsten teltdugen til at lette i begejstring.

Judith Butler blev for alvor kendt, også uden for akademiske kredse, da hun i 1990 udgav bogen 'Gender trouble', på dansk 'Kønsballade', som gjorde hende til en af de mest berømte 'queer-teoretikere' og fast pensum på mange humanistiske universitetsuddannelser.

En af de største tænkere

Hendes teorier om køn og seksualitet har gjort hende både berømt og udskældt. Kort fortalt er hendes teori, at køn og biologi ikke er to sider af det samme. Køn er noget, vi 'performer'; det er ikke givet af vores biologiske køn.

Det standpunkt, som hun også gentog på den fynske festival lørdag eftermiddag, har både vundet hende store følgerskarer og massiv modstand.

Modstanden går ofte på, at hun helt underkender biologien, men som hun sagde på Heartland, så afviser hun ikke de biologiske forskelle, men idéen om, at den krop, du er født med, skal afgøre din skæbne her i livet.

- Hun har haft stor betydning for at få øjnene op for, at kategorierne 'mand' og 'kvinde' er konstruerede, og det betyder måske også, at vi kan forandre dem og bryde med nogle af de kasser, vi putter hinanden ned i – i hvert fald på et samfundsmæssigt plan, siger direktør for Kvinfo Henriette Laursen.

Og Dorte Marie Søndergaard, professor i socialpsykologi på DPU ved Aarhus Universitet, er enig:

- Hun er flere generationers største kønstænker, og den måde, hun tænker køn på, har relevans for den måde, man overhovedet kan tænke det at blive til et menneskeligt subjekt i vores samfund på.

Judith Butler blev interviewet af Deadline-vært Lotte Folke Kaarsholm under sin talk på Heartland Festival. (Foto: Betina Garcia © dr)

Bedre og mere inkluderende samfund

Dorte Marie Søndergaard oplever stor interesse for Judith Butlers teorier, også blandt nogle af sine egne studerende. Og det er hun godt tilfreds med, fordi hun mener, at det er vigtigt, at vi fortsat bliver ved med at reflektere over betydningen af sociale kategorier.

For Judith Butlers kritiske tænkning er nærmest mere relevant end nogensinde før, mener hun.

- Hvis ikke de næste generationer er stærke i deres tænkning og refleksion i forhold til sociale kategorier, så får de lige så opdelte samfund, som vi har haft. Det har vi ikke råd til mere. Vi er nødt til at lave bedre og mere inkluderende samfund, siger Dorte Marie Søndergaard, som uddyber:

- Racistiske og kategorialt baserede former for had er destruktivt og farligt for menneskeheden. Så vi er nødt til at lære at gennemskue, hvad der skaber den slags.

I teltet på Heartland Festival talte Judith Butler blandt andet om, at mange unge i dag lever med angst og frygt, fordi de ikke passer ind i de normer, som er fremherskende, når det gælder køn. Og hun stillede spørgsmålet, om det er den slags verden, vi virkelig ønsker?

Men hun oplevede samtidig også, at der er aktivistiske strømninger i tiden, hvor folk reagerer mod ulighed i samfundet på mange niveauer.

- Jeg tror, at vi lever i reaktionernes tid. Nogle mener, vi oplever tilbagegang, men folk vil ikke have ulighed. De går på gaderne, de stemmer, de er vrede, sagde hun blandt andet.

Vi stoppede et par af tilhørerne uden for teltet:

(Foto: Betina Garcia © dr)

Cecilie 'Sille' Nørgaard, 43

Hvorfor skulle du høre Judith Butler?

- Judith Butler er jo et af mine største idoler. Hun er jo dronningen af queer. Jeg har ikke hørt hende før, og jeg glædede mig helt sindssygt. Jeg er meget inspireret af hende i mit arbejde (som uddannelses- og kønssociolog) og bruger hende dagligt.

Jeg så, du græd efter talken. Hvad rørte dig?

- Det kom virkelig bag på mig; jeg kan ellers godt være lidt en kold skid. Den dominerende fortælling i Danmark omkring ligestilling, køn, seksualitet og normer er så utrolig fjern fra det, Judith Butler sagde.

- Det er bare ikke normen at tale sammen på den måde, som hun gør, og som i mine ører er en meget omsorgsfuld måde. Jeg blev ekstremt rørt over at sidde i et rum med så mange mennesker, som lytter til en forståelse af verden, der er meget mere inkluderende, rummelig og omsorgsfuld.

(Foto: Betina Garcia © dr)

Maj Sakamoto, 26

Hvad havde du forventet?

- Det var endnu bedre, end jeg havde forventet. Jeg blev bekræftet omkring mange ting, jeg har gået og tænkt her på det sidste: For eksempel at kønskampen hænger sammen med hele ligestillingskampen for alle i hele samfundet, også økonomisk.

- Det var helt vildt optur - og jeg blev helt rørt.

(Foto: Betina Garcia © dr)

Joalane Mohapeloa, 23

Hvad var dine forventninger?

- Jeg var ret spændt på at se, hvordan det kunne lade sig gøre at holde sådan en talk sådan et sted her, når man kun har en time til at tale, og publikum er dem, de er. Det er et rigtig privilegeret hvidt publikum, og det koster mange penge at være her på Heartland.

Hvordan klarede hun det?

- Hun gjorde sit og kunne jo kun svare på det, hun blev spurgt om. Men jeg savnede en invitation til publikum til at spørge sig selv, hvad er det for en vold, vi påfører hinanden og os selv i vores forestillinger om, hvad det vil sige at være mand og kvinde. Og hvad er det, der gør, at størstedelen af dem, som har en anden etnicitet end dansk, er her som performere?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk