Mads har været musikstjerne én gang før. Nu starter han forfra - uden at være i krig med publikum

Mads Damsgaard Kristiansen gav koncert på Roskilde Festival mandag aften. En koncert, der indvarsler en ny musikalsk begyndelse for den ellers rutinerede musiker.

(Foto: Kasper Månsson © Kasper Månsson)

Indtil for fire år siden var Mads Damsgaard Kristiansen en voksende stjerne på den danske musikscene.

Han var kendt som den ofte ustyrlige forsanger i den elektroniske punkduo Reptile Youth. Et band, der blandt andet var kendt for deres optrædener, der var så vilde, at mere end én koncert blev afbrudt af sikkerhedsmæssige årsager.

I dag er Reptile Youth fortid. Til sidst var det Mads selv, der måtte trække stikket. Nu har han sat det i igen, men for at tænde op under noget nyt: Goss. Et soloprojekt, der egentlig slet ikke er så solo, når det kommer til stykket.

Mads Damsgaard Kristiansen foran Countdown-scenen, hvor han gav koncert mandag aften. (Foto: Kasper Månsson © Kasper Månsson)

- Jeg har sådan en god nervøsitet i kroppen, og det er altså lidt specielt for mig, for jeg plejer ikke sådan at blive nervøs inden en koncert, fortæller han som det første, da vi mødes foran Countdown-scenen mandag eftermiddag.

0:00

Det er her, han skal spille senere: Som et af de upcoming navne, der har plads på en af de to små scener i opvarmningsdagene. I 2011 spillede han og Reptile Youth på den hedengange Pavillion Junior scene, der ligesom Countdown var omdrejningspunktet for musikken under opvarmningen til musikdagene.

Tilbage ved start

Nu står han her igen, ved det nogle vil kalde tilbage ved start. Der hvor man selv skal slæbe gear og være med til at gøre scenen klar til koncert. Men det synes han kun er rart. Det giver ham mulighed for at mærke processen.

Og uvant fra tidligere, kan han mærke, at han virkelig glæder sig til at gå på scenen.

- Jeg ser frem til at gå i dialog med publikum med min nye musik. Med Reptile Youth foregik der en konstant kamp mellem mig og publikum, for det var ligesom den energi, der lå i musikken. Jeg føler ikke længere, jeg er i krig med publikum.

Det er et par år siden, Mads Damsgaard Kristiansen begyndte at sende de første numre på gaden under navnet Goss, men det hele skete nærmest ubemærket med en profil på Soundcloud, hvor der end ikke var et billede at knytte til musikken.

- Jeg havde brug for, at det skulle handle om musikken. Jeg havde så mange ting, jeg gerne ville med min musik, og der var det nødvendigt at begynde på noget nyt. Jeg ville gerne blive bedre til at skrive tekster. Jeg ville gerne blive bedre til at producere, siger han og fortæller, at han har nydt at kunne lukke sig inde i studiet og fokusere.

- Det har været fantastisk at starte forfra på den måde, hvor man har total frihed til at vende og dreje hver tone og hvert et ord. Uden forventninger til, hvordan det skal komme til at lyde i sidste ende.

Et fælles soloprojekt

Goss er et soloprojekt, som slet ikke føles så solo endda. Med sin nye musikalske frihed har Mads Damsgaard Kristiansen grebet muligheden for at lave musikalske samarbejder, han ikke kunne have lavet tidligere.

Det har betydet samarbejder med musikere fra andre musikalske genre – to af dem er også med på scenen under Roskilde-koncerten. Han glæder sig til at præsentere dem på scenen, fortæller Mads Damsgaard Kristiansen, for han kunne ikke stå der uden dem.

- På en eller anden måde føles Goss faktisk mere som et fællesprojekt end Reptile Youth gjorde, siger han.

(Foto: Kasper Månsson © Kasper Månsson)

I det hele taget er der meget omkring Goss, der lige nu føles både gode og rigtigt, fortæller Mads Damsgaard Kristiansen. Om det er på grund af koncerten på Roskilde, kan han ikke sige, men det er som om, at han er nået derhen med sin musik, som han havde håbet på.

- Jeg er et godt sted. Jeg er klar til at slippe det fri og se, hvad der så sker.

Og det gjorde han, da han gik på scenen mandag aften kl 18.00 i strålende solskin. Han gik lige ind i det rum, han håbede på at kunne få skabt sammen med det feststemnte Roskilde-publikum.

For selvom man som Mads Damsgaard Kristiansen er en erfaren performer og musiker med en fortid på musikscener i hele verden, så er der noget helt særligt ved Roskilde Festival.

(Foto: Kasper Månsson © Kasper Månsson)

- Roskilde er noget særligt. Det kan erfaring ikke ændre på. Det er herude, man selv har haft så mange gode musikalske oplevelser, så det vil altid være noget helt specielt at være med til at give det videre.

Facebook
Twitter